Πίσω από τις πιο αγαπημένες συνταγές της ταβέρνας κρύβεται η γνώση της γιαγιάς, η φροντίδα του μάγειρα, το μεράκι του ανθρώπου που θέλει να μας ταΐσει καλά. Και οι γεύσεις αυτές γεννιούνται σε κουζίνες με συναίσθημα και φρέσκα υλικά. Το καλό ελαιόλαδο, τα φρέσκα αυγά, τα σωστά λαχανικά. Κι ύστερα, έρχεται η απλότητα. Ένα σωστό τσιγάρισμα, λίγη ώρα παραπάνω στο μάτι, μια σάλτσα που «δένει σιγά σιγά» αυτά κάνουν την κοκκινιστή μανέστρα να μοσχοβολάει.

Στο μυαλό μας έχουμε συνδέσει την παράδοση με μία συνήθεια, ωστόσο, αυτή η συνήθεια κρύβει μέσα της και τεχνική. Οι γεύσεις της ταβέρνας: οι κολοκυθοκεφτέδες με το ζουμερό και φρεσκοτριμμένο κολοκύθι που κρατάει τη γεύση, το μελωμένο ιμάμ, η μελιτζάνα που καπνίστηκε στα κάρβουνα, τα μοσχαρίσια μπιφτέκια με τις τηγανητές πατάτες, το παστίτσιο, τα γεμιστά, όλα έχουν τα μικρά τους μυστικά. Κάποια λέγονται και κάποια γράφονται, άλλα μόνο δοκιμάζονται. Αλλά πάνω απ’ όλα, υπάρχει κάτι που δεν αγοράζεται ούτε διδάσκεται εύκολα: το μεράκι και η φιλοξενία. Η ταβέρνα είναι χώρος μοιράσματος. Και αυτή η αγάπη περνάει στο πιάτο.

10 εμβληματικές συνταγές της ελληνικής ταβέρνας

Αναδημιουργούμε με 15 αγαπημένους μαγείρισσες και μάγειρες 10 εμβληματικές συνταγές της ταβέρνας, με όλα τα μυστικά για τα υλικά και τα μαγειρέματά τους και τα μοιραζόμαστε μαζί σας. Από τον μουσακά και τα ντολμαδάκια μέχρι τα κεφτεδάκια και τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, όλα τα πιάτα που αγαπάμε θα μαγειρεύονται τώρα στις δικές μας κουζίνες.

Κολοκυθοκεφτέδες

Είναι το κατ’ εξοχήν ορεκτικό της κλασικής ταβέρνας και της εποχής. Το μυστικό του είναι τα μπόλικα φρέσκα μυρωδικά, το ελάχιστο αλεύρι, λίγο τυρί –ή και όχι– και το σωστό τηγάνι. Τον αποκαλούν ψευτοκεφτέ αλλά τίποτα δεν είναι ψεύτικο ούτε στο άρωμα ούτε στη γεύση του.

Μελιτζανοσαλάτα Αγιορείτικη

Η ανοιχτόχρωμη αυτή φίνα αλοιφή με το καπνιστό άρωμα έχει ορκισμένους φίλους και εχθρούς. Από την πιο απλή, την πολίτικη που γίνεται με τρία βασικά υλικά, δηλαδή μελιτζάνα, λάδι, λεμόνι, μέχρι το μπαμπαγκανούς, την πιο διαδεδομένη μελιτζανοσαλάτα παγκοσμίως, το έδεσμα αυτό βρίσκει πάντα μια θέση στο καλοκαιρινό τραπέζι μας.

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Η ανοιχτόχρωμη αυτή φίνα αλοιφή με το καπνιστό άρωμα έχει ορκισμένους φίλους και εχθρούς. Από την πιο απλή, την πολίτικη που γίνεται με τρία βασικά υλικά, δηλαδή μελιτζάνα, λάδι, λεμόνι, μέχρι το μπαμπαγκανούς, την πιο διαδεδομένη μελιτζανοσαλάτα παγκοσμίως, το έδεσμα αυτό βρίσκει πάντα μια θέση στο καλοκαιρινό τραπέζι μας

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Φέρουν το τουρκικό όνομα γιαλαντζί -σημαίνει ψεύτικο- γιατί δεν περιέχουν κρέας, παρ’ όλα αυτά, έστω και μόνο με ρύζι και μυρωδικά, είναι αγαπημένο φαγητό όχι μόνον της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Εγγύς Ανατολής.

Ανακαλύψτε και τις 10 εμβληματικές συνταγές της ταβέρνας στο νέο τεύχος του Cantina, αυτή την Κυριακή 29/6, με το Πρώτο Θέμα