Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος, συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και συγγραφέας του πρωτότυπου βιβλίου «Μπουκιά και Ταξίδι – 11 τόποι, ιστορίες, προϊόντα». Ένα βιβλίο – γαστρονομικό εγχειρίδιο, με συνταγές του σεφ Νίκου Κουλούσια, εικονογράφηση από την Ελεάνα Μάρκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίφωνο. Η έκδοση συνδυάζει μία μικρή εισαγωγή για την περιοχή εστίασης, μία ιστορία – για μικρούς και μεγάλους -, μία συνταγή από τον σεφ Νίκο Κουλούσια, και έναν χάρτη ώστε να μπορούμε να βρούμε που βρίσκεται η περιοχή που αναφέρεται.

Όλα τα υλικά είναι προσεκτικά επιλεγμένα με τη συνεργασία της κα. Μαριέττας Μιχαήλ, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου και οι συνταγές περιέχουν απλά υλικά και τα βήματα είναι εύκολα, για να μπορεί να τα ακολουθήσει ακόμη και κάποιο άτομο με μικρή εμπειρία στη μαγειρική.

«Πρόκειται για συλλογική δουλειά και η ιδέα ήταν να παρουσιάσουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα. Από εκεί ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε τις περιοχές, στις οποίες θέλαμε να εστιάσουμε» αναφέρει ο Κώστας Στοφόρος και συνεχίζει «με τον Νίκο γνωριστήκαμε μέσω της συντονίστριας του Lesvos Food Festival, Μαρίας Καπλανέλλης και συνομιλώντας ήρθε η ιδέα για ένα κοινό βιβλίο, στο οποίο θα παρουσιάσουμε 11 ελληνικά προϊόντα, που αποτελούν κομμάτι της παραδοσιακής μας γαστρονομίας και καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες ενός ανθρώπου. Τα υλικά αυτά είναι τα λάδι, μέλι, φέτα, σύκα, μαστίχα, φιστίκι, ντομάτα, αμνοερίφια, σαρδέλα, φακές και ζυμαρικά».

Το βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά γι’ αυτό και η εισαγωγή και ο χάρτης αποτελούν δύο σημαντικά στοιχεία στο βιβλίο, επιτρέποντας ακόμη και σε όσους δεν έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα – ή δεν είναι καλοί στη γεωγραφία – να κατανοήσουν που βρίσκονται τα μέρη, που αναφέρονται στο βιβλίο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που εντάσσω τη γεωγραφία σε κάποιο βιβλίο μου. Μέσα από την εμπειρία μου από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ήταν σημαντική αυτή η προσθήκη για εμένα, διότι το βιβλίο απευθύνεται και σε παιδιά».

Όταν τον ρώτησα πώς αποφάσισαν να εντάξουν αυτές τις 11 ιστορίες στο βιβλίο μου ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες ιστορίες στοχεύουν να μας ταξιδέψουν σε διαφορετικούς τόπους, αλλά και στον χρόνο. Από τη Λέρο των Ιπποτών, στην Μονή των Καπουτσίνων λίγο πριν την Επανάσταση του ’21, μέχρι τη Ρούμελη στα τέλη του 20ου αιώνα και τη σημερινή Λέσβο, όλες οι ιστορίες έχουν ενδιαφέρουσα πλοκή και δίνουν μία διαφορετική διάσταση στο βιβλίο.

Σκίτσο: Ελεάνα Μάρκου

Ο Νίκος Κουλούσιας επέλεξε τις συνταγές με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σχετικά εύκολες, με προϊόντα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και χωρίς μεγάλη διαδικασία παρασκευής. Γεγονός που μπορεί οποιοσδήποτε να καταλάβει αν πιάσει και ξεφυλλίσει το βιβλίο. Μάλιστα, ακόμη και συνταγές όπως το παγωτό ελαιόλαδο έχουν αρκετά απλή εκτέλεση.

«Η ιστορία «Ο Σωτήρης και οι φακές της Βαβυλωνίας» είναι μία από αυτές που ξεχωρίζω. Όταν ήμουν μικρός δεν μου άρεσαν καθόλου οι φακές μέχρι που διάβασα ένα τεύχος του Μίκυ Μάους και τότε ζήτησα από τη θεία μου να μου τις μαγειρέψει. Παράλληλα, η συνταγή που συνοδεύει την ιστορία, οι κεφτέδες φακής, είναι ένα πιάτο εμπνευσμένο από την cucina povera (κουζίνα του φτωχού) και φτιάχνεται πανεύκολα από τις φακές που περίσσεψαν από χθες» τονίζει ο Κώστας Στοφόρος.

«Η χαρά του βιβλίου είναι ότι συνεισφέραμε όλοι σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο Νίκος ετοίμασε τις συνταγές με βάση αυτά τα προϊόντα και η Ελεάνα ζωγράφισε τα σχέδια που θα δείτε στο βιβλίο. Πλέον μπορούμε να μοιραστούμε το αποτέλεσμα και με τους αναγνώστες μας.»

Στις 15 Φεβρουαρίου 2025 στις 20.00 θα παρουσιαστεί το βιβλίο στο Κινηματοθέατρο Λέρου. 

Σκίτσο: Ελεάνα Μάρκου