Οι γιορτές έχουν κοινό παρονομαστή το τραπέζι που μας ενώνει. Άλλοτε στρώνεται επίσημο, με πιάτα που θέλουμε να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους μας· άλλοτε γίνεται ζεστό και απλό, με comfort γεύσεις που ξυπνούν την οικειότητα της οικογένειας που μαζεύεται γύρω του. Σε κάθε περίπτωση, η κουζίνα μετατρέπεται στο κέντρο της γιορτινής ατμόσφαιρας —ένα σκηνικό με ήχους και αρώματα, και την προσμονή να δίνει ρυθμό στις κινήσεις μας. Είναι η εποχή που ο καθένας μας αφήνει να εκφραστεί ο μικρός σεφ που κρύβει μέσα του: δοκιμάζει νέες ιδέες, επιστρέφει σε αγαπημένες συνταγές, παίζει με υλικά και υφές.
Μια καλή ιδέα προετοιμασίας είναι να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα σχεδιάσουμε τα μενού μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να προγραμματίσουμε τα ψώνια για τα υλικά και τις παρασκευές που θα χρειαστούν τα τραπέζια μας -είτε επίσημα, είτε οικογενειακά.
Φτιάξαμε για εσάς ένα «Μαγειρικό Ημερολόγιο Δεκεμβρίου»
Ένα εορταστικό καλεντάρι συνταγών που λειτουργεί σαν μια καθημερινή μικρή γαστρονομική υπόσχεση—31 μέρες, 60 πιάτα και μια ολόκληρη ατμόσφαιρα αφιερωμένη στις απλές, αλλά πολύτιμες απολαύσεις της εποχής.
Η ομάδα των δημιουργών – Εύα Μονοχάρη, Φάνης Μαϊκαντής, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Μάκης Γεωργιάδης, Γρηγόρης Χέλμης, Μάρω Διακάτου και Αγάπη Μιχελή – επιμελήθηκε ένα γευστικό ταξίδι που αποτυπώνει όλο τον χαρακτήρα του χειμώνα: από το πρώτο καθημερινό μαγείρεμα έως τα επίσημα τραπέζια των γιορτών. Οι συνταγές κινούνται ανάμεσα στο comfort και το εντυπωσιακό, με υλικά εποχής που βρίσκονται στην καλύτερή τους στιγμή.
Το μαγειρικό ημερολόγιο κυλάει σαν αφήγηση. Μια μέρα ξεκινάμε με βελουτέ κάστανου και καραμελωμένες γλυκοπατάτες· την επόμενη περνάμε σε λαχανοντολμάδες φούρνου, κοτόπουλο λεμονάτο ή οσομπούκο με τραγανό σκορδόψωμο. Κάποια άλλη μέρα η κουζίνα μοσχοβολά μπολονέζ με σουτζούκι και πορτοκάλι ή παίρνει τον γλυκό ρυθμό των κλασικών μελομακάρονων, των κουραμπιέδων και των χριστουγεννιάτικων γλυκών που φέρνουν μικρούς και μεγάλους γύρω από τον πάγκο.
Πέντε ολοκληρωμένα μενού για τα ρεβεγιόν και άλλες ημέρες – ορόσημα
Έχουμε ετοιμάσει πέντε ολοκληρωμένα μενού για τις ημέρες – ορόσημα του μήνα. Από το ψαροκεντρικό τραπέζι του Αγίου Νικολάου, έως το finger food της Αγίας Άννας—ιδανικό για φιλικά gatherings. Από το κομψό ρεβεγιόν της Παραμονής Χριστουγέννων με πρωταγωνιστή το roast beef, μέχρι τη γεμάτη αρώματα ημέρα των Χριστουγέννων με μοσχαρίσιο ρολό και πλούσιες seasonal σαλάτες. Και φυσικά, το φινάλε της χρονιάς: ένα εντυπωσιακό μενού για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς με το χοιρινό στην πιο εκφραστική του μορφή.
Σε όλα αυτά προστίθεται κι ένας ακόμη κόσμος: εκείνος του κρασιού. Με 40 προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες, το αφιέρωμα προσφέρει ταιριάγματα, συμβουλές και πρακτικές οδηγίες για να βρείτε τον ιδανικό συνοδό σε κάθε πιάτο, είτε πρόκειται για ένα ζεστό καθημερινό μαγειρευτό είτε για τις πιο επίσημες γαστρονομικές στιγμές των γιορτών.
Αν κάτι αποτυπώνει αυτό το μαγειρικό ημερολόγιο, είναι η αίσθηση ότι οι γιορτές ξεκινούν πολύ πριν στρωθεί το τραπέζι. Ξεκινούν από την επιλογή των υλικών, την αναμονή που χτίζεται πάνω από μια κατσαρόλα και την ανυπομονησία για εκείνες τις στιγμές που όλοι συναντιούνται. Κι αυτό, τελικά, είναι η πραγματική γεύση του Δεκεμβρίου.
Στο Cantina Magazine που κυκλοφορεί την Κυριακή 30/11 με το ΘΕΜΑ, «Μαγειρικό Ημερολόγιο Δεκεμβρίου» θα βρείτε:
Μια έκπληξη κάθε μέρα: Τι μαγειρεύουμε τον πιο εορταστικό μήνα της χρονιάς
-60 απολαυστικά πιάτα: Πρώτες ύλες, συνταγές και τεχνικές για ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως πιάτα και εντυπωσιακά γλυκά.
-40 επιλεγμένα κρασιά: Ταιριάσματα, συμβουλές και χρηστικές οδηγίες για τους οίνους των γιορτινών τραπεζιώ
Το ημερολόγιο συνταγών μας:
31 ημέρες, σαν φύλλα ημερολογίου, με καθεμία μέρα να φιλοξενεί ξεχωριστά και ευρηματικά πιάτα, αλμυρά και γλυκά, ανοίγοντας εμπνευσμένα τον δρόμο μέχρι τα ρεβεγιόν της χρονιάς μας!
60 μοναδικά πιάτα επιμελημένα με περίσσια φροντίδα από τους: Εύα Μονοχάρη, Φάνη Μαϊκαντή, Γιώργο Δημητρακόπουλου, Μάκη Γεωργιάδη, Γρηγόρη Χέλμη, Μάρω Διακάτου και Αγάπη Μιχελή.
Όλα πλούσια, όλα εντυπωσιακά, όλα ξεχωριστά με τις καλύτερες πρώτες ύλες της εποχής! Από 1η Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου, μαγειρεύουμε από κάτι διαφορετικό, είτε σούπα, είτε πίτα, σαλάτες, κυρίως πιάτα και υπέροχα επιδόρπια:
Μπαίνουμε στην κουζίνα και ετοιμάζουμε από Γίγαντες ασπρογιάχνι στον φούρνο, με πέστροφα, Πίτα με λάχανο, φέτα & κύμινο,

Λαχανοντολμάδες φούρνου με σάλτσα ατζίκα,

Κοτόπουλο κατσαρόλας λεμονάτο με πατάτες, Μοσχάρι στιφάδο και Μανιτάρια στρογγανόφ,

Κοτόπιτα κατσαρόλας με φύλλο σφολιάτας, Ταλιατέλες μπολονέζ με σουτζούκι & πορτοκάλι, Οσομπούκο με κρασί & τραγανό σκορδόψωμο,

Γεμιστά κρεμμύδια με μπεσαμέλ & γραβιέρα, Βελουτέ κάστανου με καραμελωμένες γλυκοπατάτες

μέχρι Τρουφάκια σοκολάτας με ξηρούς καρπούς & σύκα, Μελομακάρονα κλασικά & Μελομακάρονα γεμιστά, Κουραμπιέδες, Mont Blanc, Χριστόψωμο με μπαχαρικά, Δίπλες & Ξεροτήγανα, Βασιλόπιτα κέικ αμυγδάλου, χωρίς μίξερ & Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο λευκής σοκολάτας


Για τις ονομαστικές εορτές και τα ρεβεγιόν όμως έχουμε ετοιμάσει Πέντε Μενού που θα κλέψουν τις εντυπώσεις:
6 Δεκεμβρίου / Αγίου Νικολάου
Ένα υπέροχο μενού με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, από τον Μάκη Γεωργιάδη.

Ταρτάκι γεμιστό με αθηναϊκή, Πικάντικες γαρίδες με σαλάτα κουσκούς, Ντολμάδες με θαλασσινά αυγολέμονο, Λαβράκι σοτέ με σάλτσα λεμονιού & βουτυράτες πατάτες, Γλυκό με εργολάβους, κρέμα λεμονιού & φρούτα του δάσους
9 Δεκεμβρίου / Αγίας Άννας
Ώρα για πάρτυ με ένα μοντέρνο και πεντανόστιμο finger food, από τον Γρηγόρη Χέλμη.

Μπρουσκέτες με αντζούγιες, ελιές & αγγουράκι τουρσί, Κροκέτα μανιτάρι με παρμεζάνα & φουντούκι, Μίνι τορτίγιες με ξιφία, πιπεριές & κρεμμύδι, Σάντουιτς Patty Melt, Μπουκιές κοτόπουλο Κιέβου, Σπανακόπιτα σε τορτίγια
24 Δεκεμβρίου / Παραμονή Χριστουγέννων
Ένα καθιστό μενού για το λαμπρό ρεβεγιόν με πρωταγωνιστή το roast beef, από την Εύα Μονοχάρη.
Λαμπνέ με ψητά λαχανάκια Βρυξελλών, Σούπα με καρότο, παντζάρι & φινόκιο, Σαλάτα με λαχανικά & φρούτα εποχής, Roast beef με «ξηρή μαρινάδα», μανιτάρια & σάλτσα πορτοκάλι, Γλυκοπατάτες με βούτυρο μυρωδικών & παρμεζάνα, Île flottante με γεύση μελομακάρονο
25 Δεκεμβρίου / Χριστούγεννα
Ανήμερα απολαμβάνουμε πιάτα με πλούσια γεύση και αρώματα με σταρ το μοσχαρίσιο ρολό, από τον Φάνη Μαϊκαντή.
Κρεμμυδόσουπα & πατέ πουλερικών σε τραγανό ψωμί, Κρεατόπιτα με τραχανά & άγρια μανιτάρια, Σαλάτα με λωτό, καρότα, αντίδια & κυανό τυρί, Μοσχαρίσιο ρολό & πιλάφι με φουντούκια και νιφάδες κακάο, Γλυκοπατάτες με σάλτσα ξινομυζήθρας
31 Δεκεμβρίου / Παραμονή Πρωτοχρονιάς
Ένα εντυπωσιακό μενού για το ρεβεγιόν της χρονιάς μας με το χοιρινό σε πρώτο πλάνο, από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο.

Μπουκιές τραχανά με Μετσοβόνε & δεντρολίβανο, Ζωμός κοτόπουλου με πλιγούρι & «καμένο» βούτυρο, Χοιρινή πανσέτα με γλάσο πετιμέζιου & πουρές πατάτας με καβουρμά, Γαλατόπιτα Ηπείρου με κρέμα λεμονιού.

Στο Cantina Magazine που κυκλοφορεί την Κυριακή 30/11 με το ΘΕΜΑ