Εκτάκτως την Παραμονή των Χριστουγέννων με το ΘΕΜΑ,
«Συνδυάζοντας Κρασί με Φαγητό και αντίστροφα»
Μία συλλεκτική έκδοση από τον καταξιωμένο Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη, που αξίζει να κρατήσετε.
Όλη η γνώση του κρασιού και τα ιδανικά του ταιριάσματα με το φαγητό καταγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο στη συλλεκτική έκδοση «Συνδυάζοντας Κρασί με Φαγητό και αντίστροφα», που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο με το ΘΕΜΑ.
Πρόκειται για έναν οδηγό 100 σελίδων που αναλύει όλες τις πιθανές περιπτώσεις που θα μπορούσαν να ανακύψουν σε σχέση με το πάντρεμα διαφορετικών κρασιών και ποικιλιών με όλες τις γεύσεις, τα πιάτα και τις πρώτες ύλες, έτσι ώστε να δημιουργούμε κάθε φορά την καλύτερη γαστρονομική απόλαυση.
Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης είναι μια καταξιωμένη προσωπικότητα στο χώρο του κρασιού σε διεθνές επίπεδο. Ηταν άλλωστε ο πρώτος Master of Wine της Νότιας Ευρώπης, ενώ τα βιβλία του σχετικά με τα ελληνικά κρασιά αποτελούν βασικά κείμενα μελέτης του ελληνικού αμπελώνα σε όλον τον κόσμο.
Στην πρωτότυπη ειδική έκδοση «Συνδυάζοντας Κρασί με Φαγητό και αντίστροφα», ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης εμβαθύνει στα πολλαπλά χαρακτηριστικά των κρασιών και μάς μαθαίνει να τα αποκωδικοποιούμε, έτσι ώστε να τα ταιριάζουμε με αντίστοιχες γεύσεις.
Τα περιεχόμενα της έκδοσης παρουσιάζονται με την εξής σειρά:
• Εισαγωγή τις βασικές αρχές συνδυασμού κρασιού και φαγητού
• Τρόποι σερβιρίσματος
• Τα δομικά χαρακτηριστικά του κρασιού και πώς επηρεάζουν το φαγητό
• Τα δομικά χαρακτηριστικά του φαγητού αι πώς επηρεάζουν το κρασί
• Τα είδη του φαγητού και οι συνδυασμοί τους με το κρασί
• Υψηλού και χαμηλού ρισκου κρασιά και φαγητά
• Οι ελληνικές και ξένες ποικιλίες και οι συνδυασμοί τους με φαγητό
• Αντί επιλόγου, η έκδοση ολοκληρώνεται με ένα «λυσάρι» στο οποίο περίπου 300 πιάτα συνδυάζονται με το ιδανικό κρασί.
Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης υποστηρίζει στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Έχω αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου να κάνω δύο πράγματα – να προσπαθώ να εκπαιδεύσω τους καταναλωτές κρασιού που θέλουν να μάθουν πράγματα για αυτό, αλλά και να απλοποιήσω το κρασί στα μάτια όσων δεν θέλουν να πιάσουν βιβλίο και να αρχίσουν να μαθαίνουν, αλλά που παίρνουν μεγάλη ευχαρίστηση από ένα ποτήρι κρασί. Και ενώ έχεις μάθει κάτι, έστω λίγο, για το κρασί, έρχεται ο οινοχόος και σε αποδομεί: «καλά, ξέρεις τι είναι το Ξινόμαυρο, μπορείς να το περιγράψεις και επέλεξες μια πολύ καλή ετικέτα Ξινόμαυρου. Αλλά με όστρακα; Είναι δυνατόν;
Πριν λοιπόν αρχίσετε να ξεφυλλίζετε αυτό το πόνημα, κρατήστε το παρακάτω: Το κρασί και το φαγητό είναι υπέρτατο θέμα, γούστο και ένστικτο. Όπως έχετε κάθε δικαίωμα να μη σας αρέσει ένας συγγραφέας που κάποιοι λένε πως είναι ο κορυφαίος της ανθρωπότητας, έτσι έχετε κάθε δικαίωμα να πείτε πως αυτό το κρασί, όσο και γνωστό κι αν είναι, δεν σας καλύπτει, ή ότι αυτό το κρασί με αυτό το φαγητό μου πάει, άσχετα αν οι «κανόνες» λένε πως δεν θα ήταν σωστό. Ακόμη κι αν λέω πως ο σολομός πάει με σαμπάνια, εσείς δεν θα περάσετε καλά αν απεχθάνεστε τη σαμπάνια. Αντίθετα, αν σας τρελαίνει να πίνετε γλυκιά μαυροδάφνη, υπάρχει βασική πιθανότητα το πάντρεμά της με τον σολομό να σας καλύψει απόλυτα, όσο και αν σουφρώνει τη μυτούλα του ο «γνώστης». Απεμπλακείτε από τους κανόνες. Τα πιο πολλά κρασιά είναι μια χαρά με τα πιο πολλά φαγητά. Όμως, όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως δεν υπάρχουν νόρμες – το κρασί Α, για τον πιο πολύ κόσμο, μάλλον είναι πιο εύγευστο με το Χ φαγητό από ότι το κρασί Β. Άρα, αν ετοιμάζετε να μαγειρέψετε το φαγητό Χ, οι πιθανότητες θα είναι μαζί σας αν αγοράσετε το κρασί Α, χωρίς να είμαστε φυσικά απόλυτοι».
Μη χάσετε εκτάκτως το Σάββατο με το Θέμα την ειδική έκδοση «Συνδυάζοντας Κρασί με Φαγητό και αντίστροφα» από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη