Η χαρά της ζωής. Είναι η φράση που μου έρχεται στον νου κάθε φορά που συναντώ ή μιλάω με τη Μαριλού Παντάκη, aka Madame Ginger.

Η γνωριμία μας πάει χρόνια πίσω και διατηρείται μέχρι σήμερα σε επαγγελματικό κυρίως επίπεδο, που όμως πάντοτε ένα τσακ
απέχει από το να γίνει προσωπικό ή φιλικό, αλλά με κάποιον περίεργο τρόπο κάθε φορά τα όρια τηρούνται.

Η χαρά της ζωής θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος στο βιβλίο της, στις περισσότερες συνταγές της ή στις δουλειές που έχει κάνει. Η μαγειρική της πλημμυρίζει από ενθουσιασμό, χαρά και αγάπη για τα υλικά, γνωστά ή υπό ανακάλυψη, για τις τεχνικές και το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι νόστιμη και χορταστική η Madame Ginger, κάποιες φορές πληθωρική, κάποιες λιτή, παραδοσιακή μέχρι δακρύων και ταυτόχρονα πρωτοποριακή, ανατρεπτική, αλλά με έναν τρόπο κατανοητό και καθημερινό.

Παραφράζοντας τον αγαπημένο Μιχάλη Μιχαήλ, της «Lifo», από το κείμενο που έγραψε γι’ αυτή την έκδοση, πραγματικά το πρώτο βιβλίο της Μαριλούς είναι από τα μοναδικά που απευθύνονται σε πραγματικούς, υπαρκτούς νέους ανθρώπους που ζουν σήμερα σ’ αυτή τη χώρα.

Η επιλογή των υλικών, οι συνδυασμοί, το comfortness είναι χαρακτηριστικά δικά της και ο τρόπος που τα μετουσιώνει σε φαγητό είναι αναπάντεχα ευπρόσδεκτος.

Λιχούδα η ίδια, δεν κάνει υποχωρήσεις στη νοστιμιά του πιάτου της, αρκεί να πιστεύει ότι κάτι πρέπει να γίνει έτσι και όχι αλλιώς.
Και το μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο στις συνταγές της, που είναι γραμμένες τόσο αναλυτικά όσο χρειάζεται, χωρίς να αφήνουν
κενά και απορίες.

Οσο για το γεγονός ότι στις 61 συνταγές του βιβλίου δεν συναντάμε ούτε μια φορά κρέας ή ψάρι και μόνο ελάχιστα τυροκομικά, ειλικρινά, αν δεν το εξηγούσε η ίδια, δεν θα έδινα καμία σημασία.

Ναι, οι συνταγές είναι χορτοφαγικές, κάποιες είναι και vegan, όμως στ’ αλήθεια, στην Ελλάδα με τα τόσα χόρτα, μποστανικά και φρούτα θα μου έλειπε το κρέας;

Εχω προγραμματίσει να φτιάξω μπεσαμέλ χωρίς γάλα και αυγά, να ξαναδοκιμάσω τη σόγια, σίγουρα θα μαγειρέψω με όλους τους τρόπους που προτείνει το κουνουπίδι, τα σουτζουκάκια μελιτζάνας και το φρικασέ μανιταριών.

Αυτά για αρχή. Τα υπόλοιπα έπονται. Και να δηλώσω περήφανη που με αποκαλεί δασκάλα της. Είναι μια υπέροχη μαθήτρια και μια δυνατή και ξεχωριστή γυναίκα.

ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ, ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΟΥΣ ΠΑΝΤΑΚΗ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΕΚΔ. ΜIΝΩΑΣ, 2020, ΣΕΛ. 174, ΤΙΜΗ:€18

Δείτε επίσης:
50 Great Greek Wines: Εκδόθηκε το ηλεκτρονικό βιβλίο

Αλφαβητάρι ελληνικής γαστρονομίας: Ένα λεξικό με ψυχή

ARTOS, η Τέχνη της Αρτοποιίας