Αυτή την Κυριακή με το Θέμα καλωσορίζουμε το πρώτο τεύχος του CANTINA magazine
Το CANTINA magazine είναι μια σύνθεση από ανθρώπους, τόπους και ιστορίες πάθους για το φαγητό.
Είναι μια νέα, σύγχρονη μηνιαία έκδοση αφιερωμένη σε αυτό που ορίζουμε ως Food Culture της εποχής μας.
Ένα όχημα που εξερευνά την Ελλάδα και ανακαλύπτει πρώτες ύλες, την εμπειρία του φαγητού και τα φαινόμενα της εποχής.
Στο πρώτο τεύχος ανακαλύπτουμε και παρουσιάζουμε:
Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ
Ένα συναρπαστικό αφήγημα για τη σημασία της μητρικής μαγειρικής σε κάθε δεκαετία από το 1950 μέχρι σήμερα.
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝA
Ιστορίες και συνταγές της θρυλικής μαγείρισσας για το Πασχαλινό τραπέζι.
ΠΟΣΟ ΚΡΕΑΣ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Πόσο κρέας τρώνε οι Έλληνες; Η ανατομία μιας ευρύτατης κοινωνικής συμπεριφοράς.
ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΕΞΗ;
Μια επιστημονική ανάλυση του τί συμβαίνει στο σώμα μας όταν θέλουμε να φάμε.
ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΡΩΤΕ;
Πώς τα εστιατόρια δημιουργούν ατμόσφαιρα με τη μουσική, η αποθέωση του βινυλίου και τα listening bars.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ;
7 πράγματα που κάνουν τον γνωστό σεφ ξεχωριστό σήμερα.
ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΚΩΣΤΑΚΟ;
Το πιο «καυτό» ελληνικό όνομα στη διεθνή γαστρονομική σκηνή, με funds να επενδύουν στον ίδιο και την ομάδα του, μιλά αποκλειστικά στο CANTINA magazine για την πορεία και τα μελλοντικά σχέδιά του.
ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
Η συμμετοχή στις γιορτές της κοινότητας αποτελεί για την Ικαρία τρόπο ζωής και η συνεύρεση λόγο χαράς.
Ο ΛΑΜΠΡΙΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ
Το κατεξοχήν πιάτο του ανδριώτικου πασχαλινού τραπεζιού είναι το κατσικάκι που γεμίζεται με αυγά, τυριά και μπόλικα αρωματικά.
ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ;
Κάποιες από τις πιο νόστιμες διευθύνσεις που ανακαλύψαμε, όπου τιμούν την ντόπια πρώτη ύλη και την κρητική κουζίνα.
ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ;
Εστιατόρια και ταβέρνες που βάζουν ψηλά τον γαστρονομικό πήχη στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ;
Μια εκλεκτή «συλλογή» από στέκια για φαγητό που απευθύνονται σε κάθε γούστο.
ΤΟ ΒΕΡΓΙΩΤΙΚΟ: ΜΙΑ ΤΑΒΕΡΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ
Χτισμένο στην εσοχή ενός βράχου, κάτω από τα παλιά τείχη της πόλης, το Βεργιώτικο είναι ένα από τα πιο διάσημα κρεατοφαγικά εστιατόρια της χώρας.
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΊΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Από λαχταριστά λουκούμια και σιροπιαστές τουλούμπες μέχρι λινδιακά μελεκούνια, πληθωρικές καριόκες και τραγανές μάντολες.
ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΡΡΥΤΙΚΑ ΠΡΟΒΑΤΑ
Στο Κονάκι Φασούλα μεγαλώνουν περισσότερα από 1.000 Μπούτσικα –Καλαρρύτικα– πρόβατα, συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση της ξεχωριστής σε χαρακτηριστικά αρχέγονης ηπειρώτικης φυλής.
ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ: ΟΛΑΟΣΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ
Ένας ιδιαίτερος τόπος που έρχεται σε ισορροπία με τη φύση είναι αυτός του κάμπου της Αργολίδας. Δεν είναι μόνο η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών αλλά και της ελιάς και των κηπευτικών που συνθέτουν τον καμβά της βιοποικιλότητάς του.
ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΕΙ
Στα περίχωρα της Δράμας, μια υποδειγματική μονάδα υδροπονίας παράγει ντομάτες με απόλυτο σεβασμό στο οικολογικό αποτύπωμα.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΡΑΣΙΕΣ
Για κάποιους το φαγητό είναι θρέψη, για άλλους είναι απόλαυση, ενώ για κάποιους, συχνά, αποτελεί θεραπεία. Πώς και γιατί επιλέγουμε αυτό που τρώμε;
ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ
Τα κορυφαία κρασιά της Νεμέας
ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Όλα όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε για να μειώσουμε το αποτύπωμα της κουζίνας μας στο οικοσύστημα.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Λαμπρό τραπέζι
-Την Κυριακή του Πάσχα στήνουμε γιορτή έξω και δεν λείπει τίποτα!
Ορεκτικά, σαλάτες και, φυσικά, ζουμερά ψητά, σε συνταγές Σωτήρη Ευαγγέλου και Φάνη Μαϊκαντή.
Ετοιμάζουμε από αγκιναροσαλάτα και μπατζίνα μέχρι αρνάκι στον φούρνο με πατάτες, Κατσικάκι φρικασέ, κοντοσούβλι αρνί τυλιγμένο σε μπόλια και κοκορέτσι στη σούβλα.
-Πάσχα στο σπίτι
Ένα οικογενειακό μενού για την Κυριακή της Λαμπρής, με το αρνάκι σε αλλιώτικες αλλά εξίσου νόστιμες εκδοχές. Τις συνταγές έχει η Εύα Μονοχάρη: Αρνάκι ψητό με ρύζι & κρούστα γιαουρτιού, Κοκκινιστή συκωταριά με πουρέ μελιτζάνας, μέχρι Αρνίσια σουβλάκια με ταλατούρι & πικάντικη ντομάτα και μαρουλοσαλάτα με μελωμένα ψητά λαχανικά & ξινομυζήθρα.
-Γεύσεις νηστείας
Όσπρια, θαλασσινά και λαχανικά εποχής για τη Μεγάλη Εβδομάδα, δοσμένα αλλιώτικα, δημιουργικά και σίγουρα θρεπτικά, από τα χεράκια του Γιώργου Δημητρακόπουλου:
Σουπιές κοκκινιστές με μαυρομάτικα φασόλια, μάραθο & λιαστές ντομάτες και Άγρια μανιτάρια στιφάδο μέχρι Αρακάς λαδερός με σπαράγγια & αγκινάρες και Χταπόδι γιουβέτσι
Γάλα & βούτυρο
Πολίτικα γλυκά και επιδόρπια με πλούσιες κρέμες γεμάτες αρώματα ο pastry chef του La maison Θανάσης Τσαγκλιώτης.
Φτιάχνουμε Τσουρέκι πολίτικο, Μελιτίνια, Τάρτα φράουλα με ντακουάζ αμυγδάλου, Ραβανί πολίτικο & Γαλακτομπούρεκο με κρέμα κανταΐφι.
Μη χάσετε το 1o τεύχος του CANTINA magazine αυτή την Κυριακή με το Πρώτο Θέμα.