Ένα τεύχος φτιαγμένο αλλιώς, το οποίο είναι αφιερωμένο στους chefs patrons, με άλλα λόγια στους μάγειρες ιδιοκτήτες εστιατορίων! Οι άνθρωποι της κουζίνας και οι συνταγές που χορταίνουν το σώμα και «θεραπεύουν» την ψυχή, όλα σε ένα λαχταριστό τεύχος.
Ξεφυλλίστε το τεύχος και απολαύστε:
Βιβλίο: Η τέχνη της αυτοφροντίδας, από τη Madame Ginger
Πήραμε την άδεια προδημοσίευσης του νέου βιβλίου της Μαριλού Παντάκη, που είναι αφιερωμένο στη γυναικεία ευζωία.
Έρευνα: Οι Έλληνες και οι βρώσιμες ελιές
Τα πάντα για τον πολύτιμο θρεπτικό καρπό με ιστορία χιλιάδων ετών.
Φαινόμενο: Chef patron, και μάγειρας και επιχειρηματίας
Αναλύουμε την απόφαση μαγείρων που αποφασίζουν να πάρουν στην πλάτη τους ολόκληρο το βάρος της επιχείρησής τους.
Έρευνα: Άρτος, η εξέλιξη μια αρχαίας τέχνης! Μαθαίνουμε τα πάντα για το ψωμί, μέσα από ιστορία και αριθμούς.
Πρόσωπα: Γιατί είναι σημαντικός ο Έκτορας Μποτρίνι
Ομάδα: Γνωρίζουμε του ανθρώπους του Αορίτη στα Ιλίσια
Συνέντευξη: Με τον Δημήτρη Χατζηβασιλείου, chef patron του εστιατορίου Άθος στην Ακαδημία Πλάτωνος
Ρεπορτάζ: Καθίσαμε σε αθηναϊκά καφενεία και δοκιμάσαμε τους μεζέδες τους.
Πού θα φάτε στο Ηράκλειο Κρήτης: 5 νόστιμες διευθύνσεις που θα επισκεφθούμε ξανά και ξανά…
Ρεπορτάζ: Farm to table εμπειρία
Ταξιδεύουμε με τον Μανώλη Παπουτσάκη, στην ορεινή Δρακώνα Κεραμειών στα Χανιά για να περάσουμε μια μέρα με τον Μανώλη και τον Στέλιο Τριλυράκη στον Ντουνιά, αποδεικνύοντας πως ναι, υπάρχει το απόλυτο farm to table εστιατόριο στην Ελλάδα!
Πρώτη ύλη: Μαθαίνουμε τα πάντα για τον τραχανά, τη γεύση της θαλπωρής, για αυτό το τόσο διαχρονικό και θρεπτικό υλικό.
Το χρονικό του τρύγου στην Αττική
Με ιστορία παλαιότερη των 3.000 χρόνων, ο αττικός αμπελώνας εξελίσσεται, αναπτύσσεται και επιδεικνύει θαυμαστή ικανότητα προσαρμογής τόσο στις νέες κλιματικές συνθήκες όσο και στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.
Κρασί: Η Αττική πέρα από το Σαββατιανό. Δοκιμάζουμε και παρασκευάζουμε 20 εκλεκτούς οίνους…
Οι συνταγές
Οι συνταγές του Μανώλη Παπουτσάκη
Αυθεντικές κρητικές συνταγές που τιμούν την πρώτη ύλη και τη γεύση του τόπου τους, μαγειρεμένες με σύγχρονη προσέγγιση:
Από όσπρια, ζυμαρικά, πίτες & αυγά, μέχρι κρέας & θαλασσινά, χόρτα, ρίζες & λαχανικά.
Σφουγγάτο με στάκα, Φασουλόρυζο με ρέγγα & μυρωδικά, Χυλοπίτες χειροποίητες με καμένο βούτυρο, Πατσαβουρόπιτα με κατσικίσιο τυρί & λωτούς, Χάντρες με χόρτα εποχής & πορτοκάλι, Χοιρινό πρασοσέλινο κοκκινιστό λεμονάτο, Καλαμάρι με μανιτάρια και γιαούρτι, Πρασοντολμάδες με κιμά αυγολέμονο, Μοσχάρι κοκκινιστό με γίγαντες, Σπανακολαχανόρυζο με αχνιστό ψάρι, Πορτοκαλοσαλάτα με παντζάρια, Φθινοπωρινές ρίζες γιαχνί με ξινοτύρι, Γιαχνερά χόρτα με κυδώνια & κάστανα, Ζεστή σαλάτα κουνουπιδιού, Ξινόχοντρος με γλυκιά κολοκύθα & πράσινες ελιές
Δέκα σεφ μάς μαγειρεύουν
Ζητήσαμε από chefs patrons να μας δώσουν συνταγές τους για πιάτα σπιτικά, αφιερωμένα στους αναγνώστες μας.
Κουνουπίδι με σάλτσα σόγιας – εσπρέσο, Χυλοπίτες τσουχτές, Τσιγαριαστά σέσκουλα με γαρίδες αχνιστές, Γίγαντες φούρνου με σπανάκι & ξινοτύρι, Κότσι αρνίσιο με χουνκιάρ μπεγεντί, Σαλάτα σπανακόπιτα, Κοκκινιστά κεφτεδάκια (Polpette al sugo), Τορτίγιες μπακαλιάρου με μαγιονέζα σκόρδου, Σνίτσελ ξιφία με ταρτάρ λαχανικών, Orecchiette με αντζούγιες & πεκορίνο
Στο νεο-καφενείο
Καινούριας κοπής γευστικά σενάρια, λιτά και ευφυή, που σερβίρουν τα καφενεία νέας γενιάς, από τους Φάνη Μαϊκαντή και Γρηγόρη Χέλμη
Μοσχαρίσια συκωτάκια με ψητό λάχανο, Κάστανα στιφάδο με πορτοκάλι, Ρεβιθάδα λεμονάτη με λουκάνικο πετάλι & μπούκοβο, Πατάτες με αντζούγια & κρεμμυδοσαλάτα, Παντζάρια ψητά με πετιμέζι, μυρωδικά & τυρί γαλένι, Κεφτεδάκια χοιρινά πρασοσέλινο, Τυροσαλάτα με λευκό τυρί, σκόρδο & δυόσμο, Μπουρεκάκια tuna melt, Σαρδέλα ψητή με τραγανά ψίχουλα & μουστάρδα, Μπουκιές κοτόπουλο ασιατικό στιφάδο
Με καρύδια και φρούτα
Επιδόρπια και γλυκίσματα με τα καλούδια του φθινοπώρου, από τα χέρια της Εύας Μονοχάρη.
Σου με κρακελέ από καρύδια & κρέμα μανταρίνι-μασκαρπόνε, Κυδωνόπαστο με καρύδια, αρμπαρόριζα & πετιμέζι, Κέικ μελιού με ολόκληρα αχλάδια & αρωματικό σιρόπι, Καρυδάτα με σοκολάτα & πορτοκάλι, Κιουνεφέ με μήλα & καρύδια, Βουτυρένιες τάρτες με καρύδι & λωτό, Μους σοκολάτας με κόκκινο κρασί, κραμπλ καρύδι & ρόδι
Cantina
Την Κυριακή με το ΘΕΜΑ