Υπάρχουν στιγμές που το φθινόπωρο δεν χρειάζεται περιγραφή, απλώς ανοίγουμε τον φούρνο και το καταλαβαίνουμε. Η κουζίνα γεμίζει με αρώματα από καραμελωμένα καρύδια, κυδώνια που λιώνουν σιγά-σιγά και αχλάδια που παίρνουν χρυσαφένιο χρώμα. Κι εκεί, ανάμεσα σε ζεστά μπαχαρικά και μαλακές ζύμες, το καρύδι παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτός ο ταπεινός καρπός, σύμβολο αφθονίας και γονιμότητας, γίνεται η ψυχή των πιο λαχταριστών φθινοπωρινών γλυκισμάτων. Από τραγανά κρακελέ και καρυδάτα που λιώνουν στο στόμα, μέχρι αρωματικό κέικ και κυδωνόπαστο με χειροποίητο χαρακτήρα, κάθε συνταγή είναι μια μικρή υπόσχεση ζεστασιάς. Ό,τι κι αν δοκιμάσουμε, το καρύδι χαρίζει εκείνη τη χαρακτηριστική γήινη νοστιμιά που δένει ιδανικά με κανέλα, γαρίφαλο και μέλι.

Μπορεί να το έχουμε συνηθίσει στα παραδοσιακά γλυκά, όμως φέτος επιστρέφει πιο ανανεωμένο από ποτέ, σε νέες δημιουργίες που συνδυάζουν τη γεύση της παράδοσης με μια πιο σύγχρονη ματιά. Και το αποτέλεσμα; Απόλυτα comfort, με άρωμα σπιτιού και εικόνες από τα παιδικά μας φθινόπωρα.

Κι αν νομίζετε ότι το καρύδι είναι απλώς ένα ακόμη συστατικό, ετοιμαστείτε να αλλάξετε γνώμη. Γιατί φέτος, γίνεται ο κοινός παρονομαστής σε κάθε γλυκό που θέλει να ξυπνήσει μνήμες, να φέρει χαμόγελα και να μας υπενθυμίσει ότι η απόλαυση, όπως και το φθινόπωρο, κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Συνταγές με πρωταγωνιστή τα καρύδια

«Κιουνεφέ» με μήλα και καρύδια

Ένα διαφορετικό κιουνεφέ που παντρεύει Ανατολή και φθινόπωρο: τραγανό κανταΐφι, καραμελωμένα μήλα, καρύδια και μέλι, δεμένα με αρώματα κανέλας και γαρύφαλλου. Ζεστό, γλυκό και γεμάτο θαλπωρή, θυμίζει γιορτινό απόγευμα μπροστά στο φούρνο.

Κέικ μελιού με καρύδια, ολόκληρα αχλάδια & αρωματικό σιρόπι

Αφράτο κέικ μελιού με καρύδια και ολόκληρα αχλάδια που ψήνονται μέσα του, ποτισμένο με αρωματικό σιρόπι κανέλας και εσπεριδοειδών. Μια ζεστή, μελένια απόλαυση που μοσχοβολά φθινόπωρο.

Ανακαλύψτε τις πιο λαχταριστές συνταγές με καρύδια και φθινοπωρινά φρούτα στο νέο μας τεύχος. Το άρωμα τους θα σας προδώσει πριν καν to ξεφυλλίσετε.

Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος του Cantina Magazine που σχεδιάστηκε μαζί με τον σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, αυτή την Κυριακή 26/10 με το Πρώτο Θέμα.

Μανώλης Παπουτσάκης

Διαβάστε επίσης

Ο Μανώλης Παπουτσάκης μοιράζεται μαζί μας 5 αυθεντικές κρητικές συνταγές

Ντουνιάς: Το απόλυτο farm to table εστιατόριο στην Ελλάδα