Η ταβέρνα αποτελούσε πάντα το σταυροδρόμι της ελληνικής παράδοσης, στο οποίο σβήνονταν οι κοινωνικές διαφορές και γεννιόταν η αληθινή επικοινωνία. Γύρω από τα τραπεζάκια, με γνώριμα πιάτα -ακόμη και σήμερα- συναντιούνται άνθρωποι από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και υπόβαθρο.

Φτάνουμε σιγά – σιγά στην καρδιά του καλοκαιριού και η ταβέρνα δεν μπορεί να λείπει από το πρόγραμμα του ταξιδιώτη, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και βρεθεί για τις διακοπές του. Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πελοπόννησος, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο, Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη συγκεντρώσαμε ταβέρνες για όλα τα γούστα ανεξάρτητα από το είδος που υπηρετούν.

Η έννοια της ταβέρνας έχει εξελιχθεί και πλέον βρίσκουμε μαγαζιά παλαιάς και νέας κοπής, με τους μάγειρες και τους εστιάτορες να δημιουργούν αφηγήματα και εμπειρίες που εξελίσσουν τη φύση της ταβέρνας και την εμπλουτίζουν με νέα γνώση και τεχνικές. Παρότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παρόμοιοι χώροι συνάντησης, η ελληνική ταβέρνα διαφέρει ουσιαστικά. Δεν είναι απλώς τόπος κατανάλωσης, αλλά ιερός χώρος της «παρέας» – μια έννοια αμετάφραστη με το σύνολο της σημασίας που έχει στη γλώσσα μας γιατί συνδυάζει την οικειότητα της οικογένειας με την ελευθερία της φιλίας, τη σοβαρότητα της συζήτησης με τη χαλαρότητα της διασκέδασης. Στην ταβέρνα δεν πίνεις για να υπερβείς τα όρια, αλλά για να συνδεθείς. Δεν τρως με σκοπό να χορτάσεις αλλά, κυρίως, για να μοιραστείς.

Σε αυτόν τον οδηγό μοιραζόμαστε μαζί σας τις πιο νόστιμες διευθύνσεις, που ξεχωρίζουν για το ήθος, την ποιότητα και την ιστορία τους. Φυσικά, στο οδηγό θα βρείτε και τη σπεσιαλιτέ για την οποία ξεχωρίζουν αυτές οι ταβέρνες.

Το Cantina, αυτή την Κυριακή 29/6, είναι αφιερωμένο στην ταβέρνα: από την αγάπη του Έλληνα για τη ρετσίνα, το χρονολόγιο της αθηναϊκης ταβέρνας, μέχρι 10 εμβληματικές συνταγές της ελληνικής ταβέρνας μαζί με tips και μυστικά από σεφ, μαγείρισσες και μάγειρες.

Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης

 

Διαβάστε περισσότερα και δείτε αναλυτικά τις συνταγές στο νέο τεύχος του Cantina, αυτή την Κυριακή 29/6, με το Πρώτο Θέμα.