H Κρήτη θα είναι η τιμώμενη οινοπαραγωγική περιοχή στο La Cite du Vin, που θα γίνει την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο Μπορντό της Γαλλίας. Οι δύο φορείς, το «La Cite du Vin» και το Wines of Crete, έχουν αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια μια συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας η οινική Κρήτη έχει καθημερινή παρουσία.
Μέσω γευσιγνωσιών, διάθεσης έντυπου υλικού αλλά και ηλεκτρονικής παρουσίας στα μέσα που διαθέτει το κέντρο προβολής του παγκόσμιου αμπελώνα, η Κρήτη είναι παρούσα με τις τοπικές της ποικιλίες, το ιστορικό της υπόβαθρο αλλά και τα εμφιαλωμένα της κρασιά. Από το 2016 έως σήμερα τρεις χιλιάδες επιλεγμένες φιάλες του Κρητικού Αμπελώνα έχουν διατεθεί στο κοινό, στο μέγαρο της πόλης του Κρασιού στο Μπορντό. Φέτος, μάλιστα, ανανεώθηκε το συμβόλαιο συνεργασίας με το «La Cite du vin» για ακόμα τρία χρόνια.
Μάλιστα, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, διοργανώνονται από το «La Cite du Vin» δύο σεμινάρια-γευσιγνωσίες διάρκειας 90’ το καθένα όπου η Κρήτη με το Βιδιανό, το Λιάτικο, το Κοτσιφάλι, το Μαντηλάρι και το Ρωμέικο, θα είναι στο επίκεντρο της γευστικής δοκιμής. Επιπλέον, το πρωί της Πέμπτης 17 και της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, διοργανώνονται στον ίδιο χώρο δύο αντίστοιχα σεμινάρια από το Wines of Crete για τα στελέχη του «La Cite du Vin» προκειμένου να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τα δεδομένα του κρητικού αμπελώνα και την σύγχρονη πορεία του. Τα σεμινάρια θα υποστηρίξουν, οι Γεωργία Λύτρα Ph.D., Ass. Prof. of Enology και ο Νίκος Μηλιαράκης, οινοποιός και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Οινοποιών Ν. Ηρακλείου.
Τέλος, το «La Cite du vin» είναι μία σύγχρονη δομή, αφιερωμένη στην κουλτούρα και στον πολιτισμό του κρασιού παγκοσμίως και βρίσκεται στο Μπορντό Γαλλίας. Στους χώρους του φιλοξενεί εκθέσεις, εκδηλώσεις, γευστικές δοκιμές, με απώτερο σκοπό να δει ο κόσμος το κρασί με μία άλλη οπτική.