Μετά την περσινή πρώτη ομαδική παρουσίαση στην πρωτεύουσα, τα κρασιά της Κρήτης και οι δημιουργοί τους συστήνονται ξανά στο αθηναϊκό κοινό στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «ΟιNοτικά», που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, στις 5 Νοεμβρίου.
Στα «ΟιNοτικά» 2017 συμμετέχουν 25 οινοποιεία από όλη την Κρήτη και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ίδιους τους οινοποιούς και να δοκιμάσουν περισσότερα από 200 κρασιά, τόσο της τρέχουσας εσοδείας, όσο και παλαιότερων. Η εκδήλωση ξεκινά στις 11:00 και τις τρεις πρώτες ώρες είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε επαγγελματίες, με δωρεάν είσοδο, ενώ 14:00 έως 20:00 στο κοινό, με είσοδο 5 ευρώ.
Οι Κρήτες οινοποιοί βλέπουν το εν λόγω ραντεβού ως φυσική συνέχεια της εξελικτικής πορείας των κρασιών τους και δικαίως, αφού την τελευταία δεκαετία έχουν βελτιώσει αλματωδώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Έτσι, αυτά κατέχουν πια πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οινική σκηνή, αλλά και στις ελληνικές εξαγωγές οίνων.
Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι μία «Πλατεία Γευσιγνωσίας», όπου μονοποικιλιακά κρασιά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης Λιάτικο και Βιδιανό θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστή αίθουσα, χωρίς την παρουσία οινοπαραγωγών ή στελεχών τους, προς κατ’ ιδίαν σερβίρισμα και απρόσκοπτη δοκιμή από τους επισκέπτες. Ωστόσο, κάθε κρασί θα έχει πίσω από τη φιάλη του αναρτημένη μία κατατοπιστική παρουσίαση τεχνικών και άλλων χαρακτηριστικών του. Όπως και πέρυσι, ειδική στα κρητικά κρασιά οινοχόος θα ξεναγεί τους επισκέπτες σε εικονικά οινικά ταξίδια στον κρητικό αμπελώνα και τα κρασιά του, ενώ όσοι εξ αυτών το επιθυμούν θα μπουν σε κλήρωση για 10 φιάλες κρασιών magnum.
Άλλη καινοτομία, ειδικά για τα ΟιΝοτικά 2017, είναι η συνεργασία με το μπαρ «The Trap», στο Σύνταγμα, που θα φτιάξει κοκτέιλ με βάση κρασιά από βιδιανό, λιάτικο και μοσχάτο Σπίνας, τα οποία θα συνδυάζονται με μεζέδες του μεζεδοπωλείου Μεζέν. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τα απολαύσουν από το πρωί έως αργά το βράδυ της ημέρας της εκδήλωσης.
Τα κρασιά της Κρήτης, μεστά λευκά και ροζέ, θερμά κόκκινα και πυκνά γλυκά, θεωρούνται έξοχες και αντιπροσωπευτικές εκφράσεις του μεσογειακού αμπελώνα, η παράδοση του οποίου κρατάει από τη Μινωική περίοδο. Η Κρήτη είναι γνωστή για τη βιοποικιλότητά της, που εκφράζεται και στον αμπελώνα της. Γηγενείς ποικιλίες όπως η Βηλάνα, το Δαφνί, το Θραψαθήρι, το Κοτσιφάλι, η Μανδηλαριά, το Μοσχάτο Σπίνας, το Πλυτό και το Ρωμέικο, δίνουν κρασιά που, λόγω του κρητικού εδαφοκλιματικού προφίλ και της τεχνογνωσίας των οινοπαραγωγών, δεν συναντώνται πουθενά αλλού. Κρασιά νόστιμα και προσιτά, με γευστικό πλούτο που εντυπωσιάζει και εσωκλείει το ιδιαίτερο ταπεραμέντο των ανθρώπων της κρητικής γης.