Είναι γεγονός. Το ερώτημα που βασανίζει κάθε μαμά είναι πού να πάει το ΣΚ τα παιδιά της για να περάσουν καλά (και που να μην είναι παιδότοποι αφού αρκετό πονοκέφαλο της έχουν φέρει τα παιδικά πάρτυ των συμμαθητών τους). Αν είναι κάπου μάλιστα που θα μάθουν και πέντε πράγματα τότε ακόμα καλύτερα. Σαν να λέμε, να τα πάει μια βόλτα στο μουσείο…
Τη μια τα πάρτυ, την άλλη οι δραστηριότητες, αθλητικές και μη, δεν υπάρχει χρόνος για κάτι επιμορφωτικό. Μήπως, όμως, τώρα που το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια είναι ευκαιρία να δουν και κάτι διαφορετικό; Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (ICOM), στις 18 Μαίου, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ γιορτάζει για τρεις ολόκληρες μέρες -18, 20 και 21 Μαίου- και μας καλεί σε μια σειρά πρωτότυπων δράσεων, που είναι εμπνευσμένες από το φετινό θέμα της ICOM «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες. Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν και οι δράσεις περιλαμβάνουν ανείπωτες ιστορίες από το αρχείο του Μουσείου. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
Εικαστικό Εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών
«Λέμε ό,τι δεν είπαμε… μέσω τηλεφώνου»
Πόσες ιστορίες μπορούν να κρυφτούν μέσα σε ένα τηλέφωνο; Μέσα από αυτό το εικαστικό πρόγραμμα, παιδιά και γονείς ανακαλύπτουν πώς ένα πατρόν σταθερού τηλεφώνου με καντράν ξετυλίγει από μέσα του ιστορίες που δεν έχουν ακουστεί ξανά! Μια διάδραση λεκτικής και κινητικής έκφρασης που ολοκληρώνεται με αφηγήσεις.
Μουσειοπαιδαγωγική δράση για οικογένειες (παιδιά 9 -12 ετών)
«Καλέστε το μηδέν και ακούστε ιστορίες που δεν έχετε ξανακούσει»
Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες μαζί με τους γονείς τους και αναζητούν ιστορίες μέσα από την έκθεση του Μουσείου. Πώς βγήκε η έκφραση «πάρτε το 0»; Ποια γνωστή ελληνίδα δέχτηκε πρόταση γάμου μέσω τηλεφώνου; Ιστορίες που γνωρίζουν όσοι εργάζονται στο Μουσείο και τις αφηγούνται για πρώτη φορά, καθώς και ιστορίες που έχουν αναδυθεί από το έργο της τεκμηρίωσης και ακόμα δεν έχουν συζητηθεί!
Ξενάγηση για όλους
«Εκθέματα μιλούν και άνθρωποι αφηγούνται»
Πώς οι «ναύτες» του Θαλή του Μιλήσιου, του πρώτου καλωδιακού πλοίου στην Ελλάδα, «ψάρευαν» τα καλώδια από το βυθό για να τα επισκευάσουν; Τι μπορεί να γράφεται σε ένα τηλεγράφημα της Κατοχής; Τα εκθέματα και το αρχείο του Μουσείου «συνεργάζονται» μοναδικά με τους ανθρώπους του και μας αφηγούνται ενδιαφέρουσες ιστορίες, που άλλαξαν το σήμερα.
info
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, Πρωτέως 25, Ν. Κηφισιά, τηλ. 210 6201899, www.otegroupmuseum.gr. Η συμμετοχή σε όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν. Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Εικαστικό Εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών: Πέμπτη, 18 Μαΐου, 18.00- 19.30, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Μαΐου, 13.00- 14.30, Μουσειοπαιδαγωγική δράση για οικογένειες (παιδιά 9 -12 ετών): Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Μαΐου, 10.30- 12.00 & 12.30-14.00, Ξενάγηση για όλους: Πέμπτη 18 Μαΐου, 18.00- 19.30, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Μαΐου, 14.00- 15.30.
Και…πού θα φάμε μαμά;
Και μετά τι; Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Ωραίο το μουσείο, αλλά τώρα πεινάνε και θέλουν εδώ και τώρα φαγητό. Δείτε, λοιπόν, μερικές ωραίες ιδέες για το πού θα φάτε, στην Κηφισιά. Το Different Beast είναι μια πολύ καλή επιλογή για brunch, ενώ το Ancho Mexican Grill είναι ταμάμ για κάτι γρήγορο και αρέσει πολύ στα παιδιά. Φαχίτας, μπουρίτος και Άγιος ο Θεός. Στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου είναι και ο Ανθός Γεύσεων του Γιώργου Γεράρδου αν σας συγκινούν οι πιο ιντριγκαδόρικες και δημιουργικές γεύσεις, ενώ αν είστε της υγιεινής διατροφής, το Nice ‘N Easy στην Παπαδιαμάντη σερβίρει πιάτα από βιολογικά υλικά και εξαιρετικές πρώτες ύλες. Στον ίδιο δρόμο, είναι όμως και το αγαπημένο μας Buba, με τις ταϊλανδέζικες σπεσιαλιτέ του και την πολύχρωμη ατμόσφαιρα, που συχνά τις Κυριακές οργανώνει και θεατρικά παιχνίδια για παιδιά!