Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και τεχνοκρατών πραγματοποιήθηκε η “ζωντανή” ψηφιακή εκδήλωση «Ελιά: Η συμβολή της στην οικονομία, τη διατροφή και το περιβάλλον», στις 26 Νοεμβρίου 2020, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιολάδου και Ελιάς, θεσμό τον οποίο καθιέρωσε το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο, με έδρα τη Μαδρίτη.
Την εκδήλωση τίμησαν με «ζωντανές» συνδέσεις και αποστολή μηνυμάτων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ & ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, αφού συνεχάρη την ΦΙΛΑΙΟΣ για τις δράσεις ανάδειξης του ελληνικού ελαιολάδου και ελιάς τις οποίες υλοποιεί επί σειρά ετών, επεσήμανε ότι η στήριξη των ελαιοκομικών προϊόντων αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση διαρθρωτικών ζητημάτων, όπως η δακοκτονία και ο εξαγωγικός χαρακτήρας των ελαιοκομικών προϊόντων, με ενίσχυση των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας διαταραχών στην διεθνή αγορά, μεταξύ των οποίων και τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Ήδη, τόνισε ο κος Βορίδης, εγκρίθηκε μέτρο στήριξης 126 εκ. ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς και μέτρο σημαντικό για τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στη συμβολή́ του ελαιολάδου στην εθνική οικονομία, η οποία επιβεβαιώνεται διαρκώς από την ανοδική́ τάση που σημειώνουν τα μεγέθη των εξαγωγών. Πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης, τόνισε, αποτελεί́ η συνεχής ανάπτυξη της αλυσίδας παραγωγής, διάθεσης και εξαγωγής του εθνικού́ αυτού́ προϊόντος μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών παραγωγής, της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας και της επιτυχούς προώθησης του εθνικού́ προϊόντος του ελαιολάδου, σε όλες τις αγορές.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε ότι ο σπουδαίος καρπός της ελιάς, ο οποίος έχει συνδεθεί με την ιστορία, την παράδοση και την οικονομία της Ελλάδος, αποτελεί εθνικό μας κεφάλαιο και είναι στα χέρια όλων μας να τον αξιοποιήσουμε προς όφελος της ανάπτυξής μας. Ο Δήμος Αθηναίων, πρόσθεσε, στηρίζει έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία και προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της φυσικής κληρονομιάς μας και της προοπτικής που ανοίγεται μπροστά μας για την ενίσχυση της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και την ισχυροποίηση της θέσης μας στην παγκόσμια αγορά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου επεσήμανε ότι και για τον ελαιοκομικό τομέα, η έρευνα μπορεί να αποτελέσει το βασικό στοιχείο που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία προκειμένου να είναι βιώσιμες οι οικονομικές δραστηριότητες γύρω από αυτόν. Στα προβλήματα του τομέα, πρόσθεσε, τη λύση θα φέρει μια συστηματική ενασχόληση ερευνητικών εργαστηρίων “αφιερωμένων” που θα εργάζονται μακροχρόνια και θα συνιστούν ένα οικοσύστημα αλληλοσυμπληρούμενων δραστηριοτήτων που θα αναφέρονται σε όλη την αλυσίδα αξίας της ελαιοκαλλιέργειας και της μεταποίησής της. Βασικό επίσης στοιχείο μιας επιτυχούς πολιτικής στον τομέα ελιά-ελαιόλαδο είναι η χάραξη μιας μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής από κοινού όλων των εμπλεκόμενων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου θα αναπτύσσεται το όραμα, οι στόχοι, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η παρακολούθηση, όπου θα αξιολογούνται τα στοιχεία και θα ανατροφοδοτείται η δραστηριότητα εμπλουτισμένη από την εμπειρία.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ & της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει κατά καιρούς αναπτύξει η ΓΣΕΒΕΕ (μέσω και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για την ανάδειξη της σημασίας του ελαιοκομικού τομέα, σε επίπεδο ερευνητικής δραστηριότητας, οικοδόμησης συνεργατικών σχημάτων (clusters), καθώς και Προγραμμάτων κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού. Στη συνέχεια επεσήμανε τρία ζητήματα άμεσης προτεραιότητας:
-την αειφορική και βιώσιμη παραγωγή, όπως και την «προληπτική προστασία» της παραγωγής ελαιολάδου από ενδεχόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις (π.χ. ασθένειες).
-τις συνεργατικές πρωτοβουλίες από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση των προϊόντων για τη δημιουργία ολοκληρωμένων «τοπικών αλυσίδων αξίας» που να συνδέουν παραγωγή, εστίαση, τουρισμό και εξαγωγές.
-την ανάγκη να αναδειχθεί η κομβική σημασία του ελαιολάδου στον πολιτισμό, την κοινωνία, την οικονομία και την τοπική ανάπτυξη μέσα από ειδικές πρωτοβουλίες, όπως ο γαστρονομικός τουρισμός.
Στη συνέχεια οι τέσσερις εισηγητές της εκδήλωσης, η κα Αντωνία Τριχοπούλου, ο κος Γρηγόρης Αντωνιάδης, ο κος Μάκης Φωκάς και ο κος Γεώργιος Ζακυνθινός ανέλυσαν τις πτυχές της επιρροής του εθνικού μας δένδρου, στην Οικονομία, τη Διατροφή, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον.
Η καθηγήτρια της Ιατρικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας Αντωνία Τριχοπούλου, παρουσίασε τη σχέση των ελαιοκομικών προϊόντων με τη Μεσογειακή Διατροφή, και του δέντρου της Ελιάς με το περιβάλλον. Η ελαιοκομία, τόνισε, είναι καλλιέργεια φιλική προς το περιβάλλον και οικολογικά βιώσιμη, διότι χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τα ελαιόδεντρα συνιστούν φραγμό στην ερημοποίηση και διάβρωση του εδάφους, απομακρύνουν το Διοξείδιο του άνθρακος από την ατμόσφαιρα και το δεσμεύουν στο έδαφος.
Δείτε επίσης
Ελιές Δολιανών: Ο γίγας της γεύσης!
Μαύρες ή πράσινες ελιές: Ποιες είναι οι πιο υγιεινές;
Πώς θα φτιάξετε τις καλύτερες ελιές στο σπίτι