Με αφορμή την 4η διοργάνωση του Goût de France – Good France, της γιορτής της γαλλικής γαστρονομίας σε όλον τον κόσμο, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και το Γενικό Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη τιμούν έναν από τους πλέον γνωστούς και αγαπημένους κλάδους της γαλλικής γαστρονομίας: την ζαχαροπλαστική της και ιδιαίτερα την σπεσιαλιτέ του μακαρόν.

Διοργανώνουν λοιπόν το διαγωνισμό ελληνογαλλικού μακαρόν, με τη συμβολή 14 επώνυμων σεφ, ανοικτό σε όλους τους ζαχαροπλάστες της χώρας. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαρτίου με έναν τελικό που θα συνδυάσει γαλλικές και ελληνικές γεύσεις, στην Πρεσβεία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Goût de France – Good France.

Κανονισμοί διεξαγωγής του Διαγωνισμού
– Οι εγγραφές για τον διαγωνισμό είναι ανοικτές από τις 12 Ιανουαρίου 2018 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2018.
– Μόνον οι 25 πρώτοι που θα εγγραφούν σε κάθε πόλη θα συμμετάσχουν.
– Η εγγραφή μπορεί να γίνει μόνο σε μία από τις δύο πόλεις (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη).
– Η εγγραφή είναι δωρεάν. Πρέπει μόνο να αποστείλετε την αίτηση στο εξής mail: macarongrec@gmail.com
-Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε 2 γύρους, ο πρώτος σε δύο πόλεις: στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος γύρος, ο τελικός, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ «Goût de France» πού θα διοργανωθεί στις 19 Μαρτίου στην Πρεσβεία της Γαλλίας.

image014

Πρώτος γύρος
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 13:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 10:00 στην Ελληνογαλλική Σχολή «Eυγένιος Ντελακρουά» στην Αθήνα.

Οι 25 εγγεγραμμένοι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν 15 δείγματα του μακαρόν τους, σε κλασικό μέγεθος, τα οποία θα έχουν προετοιμάσει στο χώρο τους, με δικά τούς προϊόντα και με δικό τους τρόπο.
– Με γεύση γλυκιά ή αλμυρή, οι υποψήφιοι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το άρωμα του μακαρόν.
– Τα κριτήρια αξιολόγηση είναι τα ακόλουθα: η γεύση, η γευστική πρωτοτυπία, η υφή, η ομοιομορφία του σχήματος του μακαρόν, η γενική του όψη.

Σύνθεση της κριτικής επιτροπής στην Αθήνα
Πρόεδρος τής επιτροπής: Jean-Marie Hoffmann, σεφ στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην
Ελλάδα, Αθήνα
Επιτροπή
-Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, σεφ στο εστιατόριο «Mazi», στο Λονδίνο και καθηγητής στο ΙΕΚ Praxis, Αθήνα
– Δημήτρης Χρονόπουλος, σεφ ζαχαροπλάστης – Chocolatier Consûlting
– Ανδρέας Λαγός, Nomad σεφ, Ελλάδα.
– Νικόλας Νικολακόπουλος, σεφ ζαχαροπλάστης στο Tatoï Tennis Clûb και καθηγητής στη σχολή μαγειρικής «Le Monde» στην Αθήνα.
– Jean-Louis Capsalas, σεφ στο «Δειπνοσοφιστήριον Catering», Αθήνα

Σύνθεση της κριτικής επιτροπής στη Θεσσαλονίκη
Πρόεδρος τής επιτροπή ς : – Jean-Marie Hoffmann

Επιτροπή
– Γιώργος Αυγέρος, σεφ ζαχαροπλάστης στο «Sani Resort», Χαλκιδική
– Αριστοτέλης Μέγκουλας, σεφ στο «Pomo d’Oro», Κέρκυρα
– Nικόλας Νικολακόπουλος, σεφ ζαχαροπλάστης στο «Tatoï Tennis Clûb» και καθηγητής στη σχολή «Le Monde», Αθήνα
– Δημήτρης Παμπόρης, σεφ στο «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική

Δεύτερος γύρος : Ο Τελικός
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα
– Μετα τον πρώτο γύρο, μόνο δύο υποψήφιοι από κάθε πόλη θα διαγωνιστούν στον τελικό.
– Η μη τήρησητου κανονισμού οδηγεί στον αποκλεισμό του υποψήφιου.
– Όλα τα μακαρόν (500 ανά υποψήφιο) θα ετοιμαστούν (εξολοκλήρου) στις κουζίνες της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα από το Σάββατο 17 έως τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, υπό την επίβλεψη των σεφ.

Τα κριτήρια επιλογής είναι τα ακόλουθα: η γεύση, η γευστική πρωτοτυπία, η υφή, ή ομοιομορφία του σχήματος του μακαρόν, η γενική τού όψη, καθώς επίσης και η τεχνική προετοιμασίας τους.
– Οι 4 φιναλίστ θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα μακαρόν διαφορετικό από εκείνο που ετοίμασαν για τον πρώτο γύρο, ενώ θα πρέπει επίσης να περιέχει ένα ελληνικό άρωμα, μια ελληνική γεύση.
Ο τεχνικός φάκελος (η συνταγή) με τις πρώτες ύλες και τις ποσότητες πρέπει να αποσταλούν το αργότερο μέχρι τις 12 Μαρτίου 2018. Τα υλικά θα προσφέρει η Πρεσβεία της Γαλλίας με βάση τη συνταγή που θα έχουν δώσει οι υποψήφιοι.
-Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής θα κατανείμει στο σύνολο 50 βαθμούς μεταξύ των 4 φιναλίστ. -Κάθε καλεσμένος στη βραδιά θα διαθέτει επίσης από ένα βαθμό που θα απονείμει στο μακαρόν της προτίμησής του.

Σύνθεση της κριτικής επιτροπής του τελικού
-Πρόεδρος της επιτροπής: Jean-Marie Hoffmann
-Επίτιμος πρόεδρος: Φίλιππος Χρονόπουλος, σεφ στο εστιατόριο «Palais Royal», Παρίσι

Επιτροπή
– Γιώργος Αυγέρος, σεφ ζαχαροπλάστης στο «Sani Resort», Χαλκιδική
– Jean-Louis Capsalas, σεφ στο «Δειπνοσοφιστήριον Catering», Αθήνα
– Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, σεφ στο εστιατόριο «Mazi», στο Λονδίνο και καθηγητής στο «ΙΕΚ Praxis», Αθήνα
– Πόπη Χρυσανθίδου, σεφ ζαχαροπλάστης στο «Sweet Alchemy by Stelios Parliaros»
– Δημήτρης Χρονόπουλος, σεφ ζαχαροπλάστης – Chocolatier Consûlting
– Ανδρέας Λαγός, Nomad σεφ, Ελλάδα
– Αριστοτέλης Μέγκουλας, σεφ «Pomo d’Oro», Κε ρκύρα
– Ντίνα Νικολάου, σεφ στο «Evi Evane», ελληνικό εστιατόριο, Παρίσι
– Nικόλας Νικολακόπουλος, σεφ ζαχαροπλάστης «Τatoï Tennis Clûb» και καθηγητής στη σχολή μαγειρικής «Le Monde», Αθήνα
– Δημήτρης Παμπόρης, σεφ στο «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική
– Στέλιος Παρλιάρος, σεφ ζαχαροπλάστης στο «Sweet Alchemy», Αθήνα
– Μαρία Τζίτζη, Οινολόγος

Τα Βραβεία
Βραβεία για όλους τους υποψήφιους
-Μια ποδιά κουζίνας από την «Cle ment Design»
-Μια βεβαίωση συμμετοχής υπογεγραμμένη από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα
-Μια πρόσκληση για δύο άτομα για τον τελικό της 19ης Μαρτίου στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Βραβεία των νικητών του τελικού
1ο βραβείο
-Επίσημο Μακαρόν της Πρεσβείας της Γαλλίας στα διάφορα κοκτέιλ που παραθέτει
-Ένα Blixer 3D της «ROBOT COUPE» άξιας περίπου 2500€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ
-Ένα σακάκι κουζίνας απο την «Cle ment Design»

2ο βραβείο
-Ένα ραβδομπλέντερ της «ROBOT COUPE» αξίας περίπου 450€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ
-Ένα σακα κι κούζι νας απο τήν « Cle ment Design »

3ο βραβείο
-Ένα ραβδομπλέντερ της «ROBOT COUPE» αξίας περίπου 450€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ
-Ένα σακάκι κουζίνας απο την «Cle ment Design»

4ο βραβείο
-Ένα ραβδομπλέντερ της «ROBOT COUPE» αξίας περίπου 450€ από την ΕΜΚΟ ΚΟΥΤΕΛΑΣ ΑΕ
-Ένα σακάκι κουζίνας από την «Clement Design».

Το άρθρο της εβδομάδας