Ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου το Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη. Η υψηλού επιπέδου γαστρονομική εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού «Ημέρες Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας», με στόχο την ανάδειξη της μακεδονικής (κλασικής ή σύγχρονης) κουζίνας.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες λοιπόν, έως την 1η Απριλίου, οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης, έχουν την ευκαιρία να γευτούν ειδικά μενού από την κουζίνα του Αγίου Όρους, σε 17 από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Καρπάτσιο αστακού με κρέμα μάραθου, χελιδονόψαρο με σπανακόρυζο, λαυράκι πρασοσέλινο και παντζαρόσουπα βελουτέ με καπνιστό χτένι και χαβιάρι, είναι μερικά από τα δεκάδες πιάτα που επέλεξαν να παρουσιάσουν τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

Η αγιορείτικη είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουζίνα που συνδέεται άρρηκτα τόσο πνευματικά όσο και γευστικά με τη μακεδονική παράδοση. Με την ευγενική σύμπραξη του μοναχού Επιφάνιου και με τη δημιουργική συμβολή των σεφ των εστιατορίων που συμμετέχουν στην εκδήλωση, θα παρουσιαστούν ειδικά μενού αγιορείτικης κουζίνας, διαφορετικά σε κάθε εστιατόριο. Οι σεφ των εστιατορίων θα δημιουργήσουν πιάτα βασιζόμενοι στις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου, επιλέγοντας αν θα παρουσιάσουν την παραδοσιακή συνταγή ή αν θα την εκσυγχρονίσουν. Σε κάθε περίπτωση, θα προτείνουν στο κοινό ο καθένας ξεχωριστά και με τον δικό του τρόπο, ένα υψηλού επιπέδου set menu, το οποίο περιλαμβάνει ένα mise en bouche από ένα πρωτογενές προϊόν της μακεδονικής γης, ένα πρώτο και ένα κυρίως πιάτο, καθώς και ένα επιδόρπιο, με τουλάχιστον δύο πιάτα του μενού να αναφέρονται στις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου.

«Όταν λέμε γκουρμέ πιάτο, δεν εννοούμε απαραίτητα μια ξενόφερτη συνταγή, αλλά ούτε και μοριακή κουζίνα. Μια γκουρμέ συνταγή φυσικά και μπορεί να βασίζεται σε αγνά και παραδοσιακά υλικά. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη, είναι ο τρόπος μαγειρέματος και η τελική παρουσίαση του πιάτου», δήλωσε ο μοναχός Επιφάνιος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM. Επισήμανε δε, ότι δίνεται η ευκαιρία σε αυτούς που προσπαθούν και θέλουν να αποφύγουν τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά την περίοδο της Σαρακοστής, να δοκιμάσουν φαγητά, από τις τρεις κατηγορίες του βιβλίου: λαδερά, ψάρια, θαλασσινά.

Οι “Ημέρες Μακεδονικής Κουζίνας” θα διαρκέσουν από σήμερα 19 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου και τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα 17 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας:
1. Alfredo’s Grand Dining – Hyatt Regency Casino, Αεροδρόμιο, τηλ. 2310 491199
2. Ambrosia – Hyatt Regency Hotel, Αεροδρόμιο, τηλ. 2310 401234
3. Clochard – Προξ. Κορομηλά 4, τηλ. 2310 239805
4. Μανιτάρι – Θ. Σοφούλη 37, Sofouli Center, τηλ. 2310 415289
5. Marea Sea Spirit – Στρ. Καλλάρη και Λώρη Μαργαρίτη, τηλ. 2310 257696
6. Salonica – Makedonia Palace – Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, τηλ. 2310897197
7. The Aficionados – Νικ. Πλαστήρα 105, Καλαμαριά, τηλ. 2310 434290
8. Γλυκάνισος – Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, τηλ. 2310 302882
9. Μαύρη Χήνα – Προφ. Ηλία 49, Πυλαία, τηλ. 2310 324303
10. Dome Real Cuisine – Ασκληπιού 16-18, τηλ. 2310 401092
11. Grada Nuevo – Καλαποθάκη 14, τηλ. 2310 271074
12. Thria – Μαρίας Κάλλας 1, τηλ. 2310 821120
13. Karàbourno – Α/Δ Θεσσαλονίκης, Ν. Μουδανιών, Πυλαία, τηλ. 2310 475444
14. Μαϊάμι – Θέτιδος 18, Καλαμαριά, τηλ. 2310 447996
15. Μασσαλία – Μανουσογιαννάκη 6, τηλ. 2314 003714
16. Τα Τρία Γουρουνάκια – Καποδιστρίου 7, τηλ. 2310 249050
17. Χαρούπι – Δόξης 4, τηλ. 2310 526262

info
www.macedoniancuisine.gr