Τα έξι κρασιά της Tenuta Gatti, 4 ερυθρά, ένα ροζέ και ένα λευκό, παρουσίασε πρόσφατα ο παραγωγός Νικολάς Γκάτι στο εστιατόριο Food Mafia – V4. Και ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάσαμε στην Ελλάδα σιτσιλιάνικα κρασιά από τοπικές ποικιλίες της Μεσσίνα.
Καλεσμένος της Γεωργίας Κουτσούκου, με την οποία συνεργάζονται στο οινοποιείο του στη Σικελία, ο Νικολάς Γκάτι Ρούσο ήρθε στην Αθήνα για να παρουσιάσει τα κρασιά του στο εστιατόριο Food Mafia – V4. Την παρουσίαση έκανε μαζί με τον Κώστα Τσιανάκα από την «Οινωδία των Sommeliers» ενώ ο Ηλίας Σκουλάς, σεφ του Food Mafia – V4, ετοίμασε ειδικά για την περίσταση μερικές λιχουδιές εμπνευσμένες από την κουζίνα του Παλέρμο όπως πατέ πουλερικών, ζυμαρικά με σαρδέλες, γουρουνόπουλο.
Αργεντίνος σικελικής καταγωγής, ο Νικολάς Γκάτι επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια στην πατρίδα του την Μεσσίνα, και με το πάθος που τον διακατέχει, έδωσε νέα πνοή στον ελαιώνα, τα αμπέλια και το παλιό οινοποιείο του πατέρα του, το οποίο εξόπλισε με σύγχρονη τεχνολογία. Πρόσθεσε γη, έκανε νέες φυτεύσεις, ανέδειξε τις παλιές τοπικές ποικιλίες, Inzolia, Grillo, Catarratto, Nero d’Avola, Nocera, (κάποιες με καταγωγή αρχαία ελληνική), φύτεψε ξένες, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, έκανε σπουδαία χαρμάνια και μερικά εξαιρετικά βιολογικά κρασιά που σαρώνουν τις βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στην Αθήνα δοκιμάσαμε έναν οίνο λευκό, ένα ροζέ και τέσσερεις ερυθρούς:
Λευκό, D.O.C Mamertino Bianco Catalina
Ροζέ, Sicilia Indicazione Geografica Tipica (I.G.T.) Paula
Ερυθρά: Nocera Sice, D.O.C. Mamertino Cvrpane, Sicilia Indicazione Geografica Tipica (I.G.T.) Franco, Sicilia Indicazione Geografica Tipica (I.G.T.) Martiniano
info
H Tenuta Gatti βρίσκεται στο Λίμπριτσι κοντά στην πόλη Πάτι της επαρχίας Μεσσίνα. Το Κτήμα παράγει επίσης έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Φωτογραφίες: Κική Τριανταφύλλη