Το πρώτο Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας διοργανώνεται φέτος, από τις 22 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο Fethiye της Τουρκίας, ενώνοντας τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Σε έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς, όπου Έλληνες και Τούρκοι συνυπήρχαν για αιώνες, θα στηθεί για πρώτη φορά μια γιορτή με συνδετικό κρίκο τη γαστρονομία, όπου θα συμπράξουν καταξιωμένοι σεφ από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, ακαδημαϊκοί από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και ο δήμαρχος Σύμης, κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στη βραβευμένη σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί το εστιατόριό της στο Fethiye. «Τους τελευταίους μήνες μαζί με το δήμαρχο κ. Alim Karaca και τη σύζυγό του, Çiğdem Karaca, πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Λυκίας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ γαστρονομίας, πολιτισμού και φιλίας, το οποίο θα ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η ιστορική ανά τους αιώνες γη της Λυκίας συνδυάζει πολιτισμό και γαστρονομία και μπλέκει σαν ζωγραφικός πίνακας το βουνό με τη θάλασσα» αναφέρει η διάσημη σεφ για τη διοργάνωση.

Ποιοι σεφ θα δώσουν το παρών στο φεστιβάλ; Η Ανίτα Ζάχου, από τη Μύκονο, η οποία θα κάνει γευσιγνωσία ελαιόλαδου, η Συμιακή σεφ Δικαία Μαραβέγια, η οποία θα μαγειρέψει ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Σύμης, την αθερόπιτα, καθώς και ο καταξιωμένος σεφ του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, Λυσίμαχος Δράκος, ο οποίος θα δημιουργήσει μία μοναδική συνταγή με θαλασσινά και ζυμαρικά. Από άλλη πλευρά της Μεσογείου, θα είναι παρόντες στο φεστιβάλ οι σεφ της Κων/πολης Ilhan Onay και Audin Demir.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και δημοσιογράφοι από το τουριστικό Μπόντρουμ θα μιλήσουν για τη γαστρονομία, τον τουρισμό, τις χαμένες γεύσεις, την παράδοση, τις κλιματολογικές αλλαγές και το πόσο αυτές θα επηρεάσουν τη ζωή μας».

Αρωγός σε αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία στέκεται ο δήμαρχος της πόλης κ. Alim Karaca, καθώς και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της περιοχής Osman Çıralı, οι οποίοι αγκάλιασαν την πρόταση της σεφ με ενθουσιασμό.
«Θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα μας και να γίνει το φεστιβάλ η αφορμή να επισκέπτονται, όσοι περισσότεροι Έλληνες είναι δυνατόν, τις περιοχές της Ανατολίας, του Αιγαίου και της Μεσογείου. Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί σ’ έναν δρόμο φιλίας, διότι μας ενώνει ο πολιτισμός και η γαστρονομία» αναφέρει ο κ. Karaca

Σύμφωνα με το δήμαρχο του Fethiye, αυτό το φεστιβάλ θα είναι μόνο η αρχή. «Φιλοδοξούμε να ανταποδώσουμε και εμείς την επίσκεψη, με πρώτο σταθμό τη Σύμη, καθώς στο φεστιβάλ θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε το δήμαρχο Σύμης, τον κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα».

Τι άλλο περιλαμβάνει το φεστιβάλ; «Θα πάμε στο Καγιακιούι που ήταν κατοικημένο από Έλληνες και ονομαζόταν Λεβίσι, θα επισκεφθούμε όλα τα μνημεία, θα φάμε σε ένα τραπέζι αγάπης και ειρήνης που θα στηθεί, για το οποίο θα μαγειρέψουν οι σεφ που θα φιλοξενηθούν, με προϊόντα τα οποία θα αγοράσουμε στα παζάρια που θα συναντήσουμε στη βόλτα μας. Θα μαγειρέψουμε συνταγές που αγαπούν οι δύο λαοί, θα χορέψουμε» αναφέρει ο κ. Karaca, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σύλλογοι 41 χωριών της περιοχής θα ξεναγήσουν το κοινό στις γεύσεις και τα προϊόντα του μοναδικού τόπου τους.