Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2018 πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου στο Grand Ballroom του Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες και ταυτόχρονα γεννήθηκε ένας νέος γαστρονομικός θεσμός.

Με το Varoulko Seaside να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2018 κορυφώθηκε η πρώτη γαστρονομική κούρσα του νέου θεσμού «Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» ο οποίος καθιερώνεται από φέτος έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις. Συνολικά απονεμήθηκαν 55 βραβεία σε εστιατόρια και ταβέρνες όλης της Ελλάδας τα οποία συγκέντρωσαν βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20.

vraveia1

Την τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ball Room του Hayatt Regency, παρουσίασαν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος μαζί με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αντωνόπουλο. παρευρισκόμενους. Το dîner de gala της τελετής, είχε ως κόνσεπτ την υψηλή ελληνική γαστρονομία. Έξι βραβευμένοι σεφ δημιούργησαν ένα μενού με αναφορά σε περιοχές της χώρας που αγάπησαν και στις οποίες αναδείχτηκε η κουζίνα τους. Τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα ακπροσώπησαν ο Απόστολος Αλτάνης («Hyatt Regency Thessaloniki») και o Σωτήρης Ευαγγέλου («Salonica» στο «Makedonia Palace»). Ο πρώτος έδωσε τη δική του μοντέρνα εκδοχή μεζέδων χρησιμοποιώντας υλικά με μακρά παράδοση και ο δεύτερος ένα νέο ελληνικό επιδόρπιο που έπαιξε με χαλβά, σοκολάτα και καϊμάκι. Η Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα εκπροσωπήθηκαν από τον Έκτορα Μποτρίνι («Etrusco», Κέρκυρα), που παρουσίασε την παστιτσάδα με μια απρόσμενη παραλλαγή. Κυκλαδίτικο άρωμα είχε το πιάτο του Αθηναγόρα Κωστάκου (καταξιώθηκε στη Μύκονο και τώρα είναι ο σεφ του «Meraki» στο Λονδίνο), ο οποίος άνοιξε το δείπνο με τρεις ορεκτικές μπουκιές – απόσταγμα ελληνικότητας. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης («Ferryman», Ελούντα), που έχει κάνει την Κρήτη δεύτερη πατρίδα του, ταξίδεψε τους προσκεκλημένους στην καρδιά της πολύ ξεχωριστής κουζίνας της με μια σύβραση κόκορα και τράγου. Τέλος, ο Γιάννης Παρίκος («Varoulko Seaside», Αθήνα) εξέφρασε το μητροπολιτικό πνεύμα της πρωτεύουσας με ένα ταρτάρ από γαρίδες Κοιλάδας.

vraveia3

Τα βραβεία
Varoulko Seaside, Αθήνα 16/20
Tudor Hall, Αθήνα 15,5/20
Noble, Σαντορίνη 15/20
Ντομάτα, Χαλκιδική 15/20
Σελήνη, Σαντορίνη 15/20
Aleria, Αθήνα 14,5/20
Avli, Ρέθυμνο Κρήτης 14,5/20
Black Rock, Σαντορίνη 14,5/20
Bubo, Χαλκιδική 14,5/20
Elia’s Restaurant, Σκιάθος 14,5/20
Ferryman, Ελούντα Κρήτης 14,5/20
Kensho Fine Dining, Μύκονος 14,5/20
Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη 14,5/20
Μαρίνα, Χαλκιδική 14,5/20
Milos, Αθήνα 14,5/20
Old Mill, Ελούντα Κρήτης 14,5/20
Παπαϊωάννου, Αθήνα 14,5/20
Salonika, Θεσσαλονίκη 14,5/20
Santoro, Σαντορίνη 14,5/20
Αθήρι, Αθήνα 14/20
Alfredo’s Garden, Θεσσαλονίκη 14/20
Argentina, Χανιά Κρήτης 14/20
Ark, Αθήνα 14/20
Barbouni, Πύλος 14/20
Βασίλαινας, Αθήνα 14/20
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο Πιερίας 14/20
Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη 14/20
Έξι Κλειδιά, Πήλιο 14/20
Θαλασσάκι, Τήνος 14/20
Θωμάς (Ο), Αμύνταιο Φλώρινας 14/20
Καλαματιανός, Χαλκιδική 14/20
Κοντοσώρος, Αμύνταιο Φλώρινας 14/20
Κρητικός, Αθήνα 14/20
Κυρίμαι, Μάνη 14/20
Lady Finger, Μύκονος 14/20
Μανιτάρι (Το), Θεσσαλονίκη 14/20
Μαραθιά, Τήνος 14/20
Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη 14/20
Μαυρίκος, Ρόδος 14/20
Μούργα, Θεσσαλονίκη 14/20
Μπουκαδούρα, Χαλκιδική 14/20
Mylos, Σαντορίνη 14/20
Ναουμίδης, Αμύνταιο Φλώρινας 14/20
Όμικρον, Αθήνα 14/20
On The Verandah, Σπέτσες 14/20
Ονήσιμος, Ηράκλειο Κρήτης 14/20
Pelagos Seaside, Ιεράπετρα Κρήτης 14/20
Sesa, Πρέβεζα 14/20
Taverna, Πύλος 14/20
Τάσος, Θεσσαλονίκη 14/20
Thea, Μύκονος 14/20
The Zillers, Αθήνα 14/20
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14/20
Χάραμα, Νάουσα 14/20
Χρυσόστομος, Χανιά Κρήτης 14/20

Επίσης απονεμήθηκε ειδικό βραβείο στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Clochard», Γιώργο Βασίλογλου, για τη συμβολή του στην γαστρονομία της Θεσσαλονίκης.

Συνέπραξε ο executive chef του «Hyatt Regency» Απόστολος Αλτάνης µε την µπριγάδα του.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis