Στην κουζίνα, στο μπαλκόνι ή στην αυλή θα τσικνίσουν φέτος οι Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η Τσικνοπέμπτη δεν θα βρει τους κατοίκους στους δρόμους και στις γειτονιές όπως άλλες χρονιές, ούτε σε μεγάλες παρέες …πάνω από τις ψησταριές, αλλά στο σπίτι. Το τσίκνισμα, όπως προκύπτει από τις παραγγελίες για το τραπέζι της ημέρας, θα είναι υπόθεση άκρως οικογενειακή.
«Οι παραγγελίες φέτος στα κρεοπωλεία είναι μικρότερες σε ποσότητα αλλά μεγαλύτερες σε αριθμό, καθώς δεν θα έχουμε φουφούδες στις γειτονιές και μαζέματα έξω από τα μαγαζιά, αλλά το έθιμο θα γίνει εντός των σπιτιών, οπότε κάθε οικογένεια έχει παραγγείλει για τα μέλη της και μόνο», εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών, ο κάθε νοικοκύρης κανόνισε την παραγγελία του κάνοντας υπολογισμούς και μαθηματικές πράξεις συνδυαστικά με τον αριθμό των ατόμων που μένουν στο ίδιο σπίτι. Για παράδειγμα, για τέσσερα άτομα παραγγέλνουν συνήθως τέσσερις μπριζόλες, οκτώ μπιφτέκια και μερικά λουκάνικα, ένα πακέτο καθαρά οικογενειακό, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κεσίδης.
Πρωταγωνιστής στις παραγγελίες της Τσικνοπέμπτης είναι για μια ακόμη χρονιά το χοιρινό σε όλες του τις …εκδόσεις. Σουβλάκι, πανσέτες, μπριζόλες και λουκάνικα έχουν την τιμητική τους, ενώ φέτος το κοτόπουλο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις του κόσμου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών.
Σημειώνει, δε, πως έχουν ήδη γίνει παραγγελίες από καταστήματα εστίασης που θα λειτουργήσουν με παράδοση κατ’ οίκον για όσους είτε δεν μπορούν λόγω υποχρεώσεων είτε δεν θέλουν να τσικνίσουν στο σπίτι τους.
Δείτε επίσης:
Τι αλλάζει στις λαϊκές αγορές με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης
Κορωνοϊός: Καλοκαίρι με ανοιχτή εστίαση προβλέπουν Αμερικανοί ειδικοί
Η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης ένα από τα «δυνατά χαρτιά» για τον τουρισμό