Το αβγό αποτελεί σύμβολο της γέννησης του κόσμου και του κύκλου της ζωής, δεν είναι λοιπόν περίεργο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, μιας και το Πάσχα -με την Ανάσταση του Χριστού- γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα αβγά βάφονται κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη -ημέρα που γίνεται η Σταύρωση και το χρώμα αυτό συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Όσον αφορά στο τσούγκρισμα πάλι, συμβολίζει την Ανάσταση ή το σπάσιμο του τάφου του Χριστού.
Κάθε χρόνο λοιπόν, στην Ελλάδα τσουγκρίζονται περίπου 300 εκατομμύρια κόκκινα αβγά, το 15%-20% της κατανάλωσης σε ετήσια βάση! Ωστόσο, η έκτακτη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν επιτρέπει φέτος ασφαλείς προβλέψεις για τη ζήτηση από τους καταναλωτές.
Βέβαια, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, Γιάννης Λιάρος, τόνισε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, οι Έλληνες παραγωγοί του κλάδου συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους για να υπάρχουν αβγά σε κάθε ελληνικό τραπέζι, κάθε μέρα. Όπως εξήγησε, η ζήτηση σε τρόφιμα γενικά είναι ήδη αυξημένη και το ίδιο ισχύει και για το αβγό, από τη στιγμή που σουπερμάρκετ, μίνι μάρκετ και αγορές τροφίμων λειτουργούν κανονικά και αποτελούν σημαία αγοράς για τους πολίτες.
Πάντως, αβγοπαραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα, αρνήθηκαν να αναφερθούν για την μέχρι στιγμής κίνηση στην αγορά, σημειώνοντας ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα, κυρίως με το θέμα των επιταγών.
Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Πόσο θα κοστίσει φέτος το Πασχαλινό τραπέζι;
Κορωνοϊός: Τι κάνουμε φέτος με το σούβλισμα του αρνιού;
Πάσχα στο σπίτι: Με ποιες συνταγές θα κάνουμε φέτος Ανάσταση