Στον ετήσιο διαγωνισμό World Cheese Awards που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, ένα αμερικανικό βιολογικό αγελαδινό μπλε τυρί ανακηρύχτηκε καλύτερο διεθνώς.
Ο λόγος για το Rogue River Blue, τυρί του τυροκομείου Rogue Creamery στο νότιο Όρεγκον, που αναδείχτηκε ο «πρωταθλητής» ανάμεσα σε 3.800 τυριά από 42 χώρες. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που διοργανώνεται εδώ και 32 χρόνια, που ένα αμερικανικό τυρί λαμβάνει την κορυφαία αυτή διάκριση. Πρόκειται για τυρί που παράγεται μόνο φθινόπωρο και κάθε κεφάλι ωριμάζει σε σπηλιές από 9 έως 11 μήνες τυλιγμένο στο χέρι με φύλλα από Syrah οργανικής καλλιέργειας τα οποία έχουν πρώτα βυθίσει σε λικέρ από αχλάδι. Ο παραγωγός περιγράφει την παραγωγή του 2019 ως μια μίξη γεύσεων όπως αχλάδι, μαύρου μούρου, βανίλιας, φουντουκιού, σοκολάτας και μπέικον ενώ ο διεθνούς κύρους Βραζιλιάνος Bruno Cabral, μέλος της κριτικής επιτροπής, περιέγραψε το Rogue River Blue ως «πάρτι γεύσης» χειροκροτώντας τις διαφορετικές γεύσεις, την ισορροπία, τις γλυκές και πικάντικες νότες του. Το ξεχωριστό αυτό τυρί ξεπέρασε μεταξύ άλλων το 24μηνης ωρίμασης Nazionale del Parmigiano Reggiano της Latteria Sociale Santo Stefano το οποίο ήρθε δεύτερο στην κατάταξη ενώ τρίτο ψηφίστηκε το ισπανικό Torta del Casar D.O.P. Virgen Del Prado από πρόβειο γάλα της Queseria Doña Francisca S.L.
Δείτε περισσότερα εδώ
Φωτογραφίες: Tim-Johnston