Γνωρίζατε πώς ήταν η παραδοσιακή διατροφή στη Μεσσηνία; Πόσες συνταγές μπορείτε να μαγειρέψετε με μεσσηνιακά προϊόντα; Ποια είναι η διατροφική αξία τους; Ποιες οι μέθοδοι καλλιέργειας των προϊόντων της; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντώνται στο Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής.

Ύστερα από έρευνα 3 ετών, που συμπεριλάμβανε συνεργασία εξειδικευμένων λαογράφων, διατροφολόγων, μουσειολόγων και φωτογράφων, το τελικό αποτέλεσμα βγήκε στον αέρα το 2015. Πίσω από αυτή την προσπάθεια κρύβεται το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη. Σκοπός είναι η καταγραφή, μελέτη, διάσωση και παρουσίαση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας σε διαδικτυακό περιβάλλον, με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση σε κοινό από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται μεσσηνιακά προϊόντα καθώς και προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μεσσηνιακών συνταγών. Η επιλογή των τροφίμων, μάλιστα, βασίζεται σε διατροφικά και ιστορικά κριτήρια.

Όσο για τις συνταγές που υπάρχουν, είναι παραδοσιακές, έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσσηνιακής παράδοσης. Σημαντική παρουσία έχουν και τα παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τους κατοίκους της περιοχής για την εξασφάλιση των τροφίμων και την παρασκευή των συνταγών.

info
www.messiniandiet.gr