Η επόμενη «γενιά» των ανερχόμενων εστιατορίων που είναι υποψήφια για τη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου περιλαμβάνει και το ελληνικό Funky Gourmet.
Κάθε χρόνο τα μέλη του «The Diners Club World’s 50 Best Restaurants Academy» ψηφίζουν τα αγαπημένα τους εστιατόρια ανά τον κόσμο διαμορφώνοντας την περίφημη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Αυτά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους εντάσσονται σε αυτή αφήνοντας, όμως, εκτός εκατοντάδες εξίσου αξιόλογες επιλογές. Τα μέλη, λοιπόν, της επιτροπής κάθε χρόνο είναι επί ποδός προκειμένου να ανακαλύψουν και να προτείνουν γαστρονομικούς προορισμούς που διαθέτουν τα φόντα για να ενταχθούν στη λίστα. Μέσα στις έξι πιο hot προτάσεις της δυτικής Ευρώπης για τα έτη 2015-2016 συμπεριλαμβάνουν και το βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin Funky Gourmet.
Δεδομένου ότι ο πήχης της διοργάνωσης είναι πολύ ψηλά, τα εστιατόρια που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 6, διαθέτουν και τις απαιτούμενες προδιαγραφές και αυτό από μόνο του αποτελεί μια ακόμα δυνατή διάκριση για τους συντελεστές του εστιατορίου και την ομάδα τους.
Η λίστα των έξι
Ox- Belfast-Βόρεια Ιρλανδία
Σίγουρα πρόκειται για μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές προτάσεις της Βόρειας Ιρλανδίας που με τον σεφ Stephen Toman επικεφαλής στην κουζίνα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την εγχώρια παραγωγή. Τα απλά αλλά άρτια εκτελεσμένα πιάτα του είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που η περιοχή εντάχθηκε στο γαστρονομικό χάρτη, ενώ τα μενού που επιμελείται είναι αναμφισβήτητα μια ωδή στην εντοπιότητα με πιάτα, όπως αρνάκι από τα βουνά Mourne, νιόκι βασιλικού ή ιππόγλωσσο αρωματισμένο με περγαμόντο, που συναγωνίζονται για μια θέση στο βάθρο της γεύσης.
1 Oxford Street, Belfast
Gymkhana, Λονδίνο, Αγγλία
Πρόκειται για ένα από τα πιο αυθεντικά- σύμφωνα με ανάλογα reviews- του είδους στη δυτική Ευρώπη αφού σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με προτάσεις υψηλών προδιαγραφών που καλύπτουν μεγάλο μέρος της ινδικής γευστικής παλέτας. Οι Λονδρέζοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης το αποθεώνουν, ενώ ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα που σερβίρει και συμπεριλαμβάνεται στα must try του καταλόγου είναι και το κατσικάκι methi keema με κατσικίσια μυαλά.
42 Albemarle Street, London
The Jane Antwerp-Βέλγιο
Σε ένα χαρακτηριστικό περιβάλλον που στο παρελθόν ήταν εκκλησία, οι Sergio Herman και Nick Bril, ως νέοι «αρχιερείς» της γαστρονομίας, προτείνουν στους πιστούς τους γευσιγνώστες μια σειρά από πιάτα με ευρύ γευστικό μήκος, εμπνευσμένα από τις κουζίνες του κόσμου. Αίσθηση κάνει η ανοιχτή κουζίνα τους που στήθηκε στο σημείο, που πριν βρισκόταν η Αγία Τράπεζα, ενώ όσον αφορά το μενού, είναι εξίσου εντυπωσιακό με γευστικές αναφορές σε υλικά που δύσκολα αγνοείς όπως χτένια, τοπιναμπούρ, τρούφες και φουά γκρα με διάσπαρτα εδώδιμα λουλούδια κ.ά.
Paradeplein 1, Antwerp
David Toutain, Παρίσι, Γαλλία
O David Toutain είναι ένας από τους καλύτερους σεφ σε παγκόσμιο επίπεδο μιας και έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με τους καλύτερους του είδους οπότε δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο χώρος που δημιούργησε εξελίχθηκε ταχύτατα αποκτώντας πολλούς φανατικούς. Τα μενού του εναλάσσονται σε ημερήσια βάση με σεβασμό πάντα στην τοπική παραγωγή ενώ τα λαχανικά έχουν σε αυτά τον πρώτο λόγο. Ο ευρηματικός νους του σεφ δεν έχει περιορισμούς και αυτό είναι εμφανές και στις προτάσεις με τα highlights του καταλόγου να συμπεριλαμβάνουν πιάτα, όπως τσιπς από δέρμα ψαριού με μπαχαρικά, διακοσμημένα με αβγοτάραχο πέστροφας ή σπαράγγι με καπνιστό κρόκο αβγού, yuzu και παρμεζάνα κ.ά.
29 Rue Surcouf, Paris
Pakta, Βαρκελώνη-Ισπανία
Το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό στη Βαρκελώνη που σερβίρει Nikkei κουζίνα ενώνοντας ιαπωνικές και περουβιανές γεύσεις. Τα γευστικά ηνία έχουν αναλάβει οι σεφ Jorge Muñoz και Kyoko Ii ενώ ιδιοκτήτες του είναι οι γνωστοί σεφ Ferran και Albert Adria από το πάλαι πότε παγκοσμίου αναγνώρισης El Bulli. Σημειώνουμε επίσης ότι ο νεότερος των αδελφών, ο Albert, είναι ιδιοκτήτης ενός ακόμα εστιατορίου, του Tickets, που φέτος βρέθηκε στην 42η θέση της κατάταξης στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.
5 Carrer Lleida, Barcelona
Funky Gourmet, Αθήνα
Στεγάζεται ίσως στο πλέον πιο πολυσυζητημένο νεοκλασικό της γειτονιάς του Κεραμικού, σε έναν χώρο όπου η μαγειρική φιλοσοφία της Γεωργιάννας Χειλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου παρουσιάζεται με τρόπο διασκεδαστικό και παράλληλα εκλεπτυσμένο. Με καλοδουλεμένα conceptual μενού οι σεφ προτείνουν αντιπροσωπευτικές γεύσεις από την ελληνική γαστρονομία με μοντέρνο προφίλ, κάτι που εκτίμησε και η ομάδα γευσιγνωσίας του Οδηγού Michelin που βράβευσε το εστιατόριο με 2 αστέρια που διατηρούν μέχρι σήμερα.
Παραμυθίας 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός
Φωτογραφίες Funky Gourmet: Κατερίνα Αυγερινού- Μπελτζινίτης Παναγιώτης
David Toutain: Thai Toutain