Τις τελευταίες μέρες σε στρατηγικά σημεία στο δήμο Νέου Ηρακλείου πλάι στους κοινούς κάδους και τους κάδους ανακύκλωσης τοποθετήθηκαν καφέ κάδοι, προκειμένου οι πολίτες να ξεκινήσουν να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητά τους.Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.
Στους κάδους κομποστοποίησης μπορούμε να ρίχνουμε γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολέιμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες. Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες και μύγες. Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των σκύλων και των γάτων γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Άλλα απορρίμματα που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα κόκαλα, τα λάδια, τα λίπη, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα υπολείμματα από ψάρια και θαλασσινά, το πλαστικό και το γυαλί, αλλά και τα υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.
Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η μείωση των απορριμάτων, καθώς έχει υπολογιστεί ότι το 35% αυτών μπορούν να κομποστοποιηθούν. «Για την εκκίνηση του προγράμματος επελέγη η διαδρομή της λεωφόρου Ηρακλείου, η οποία συνδυάζει τον οικιστικό και εμπορικό χαρακτήρα της πόλης. Ζητάμε την συνδρομή των κατοίκων και των επιχειρηματιών για να αποδείξουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει στο Ηράκλειο, ότι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο περιβάλλον για την δική μας αλλά και τις νέες γενιές», δήλωσε ο ειδικός εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στον τομέα Υλοποίησης και Προώθησης, Νίκος Μπαρμπούνης.