Το μέλλον της τροφής και τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, παρουσιάζει η πρόσφατη εκτενής έκθεση της UBS.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η παραγωγή τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει το 40% των χρήσεων γης, το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 70% της κατανάλωσης γλυκού νερού. Κατά προσέγγιση, 2 δισεκατομμύρια επιπλέον άτομα θα κατοικούν στον πλανήτη μέχρι το 2050 και η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 60%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα εισέλθουν στη μεσαία τάξη. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συνεχή συρρίκνωση των φυσικών πόρων, εντείνουν την πρόκληση για το πώς θα τρέφεται ο διαρκώς αυξανόμενος αστικοποιημένος πληθυσμός, χωρίς την περαιτέρω καταστροφή της γης και, βέβαια, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της διαχείρισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έκθεση του UBS Chief Investment Office (CIO), ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας αγροτικής επανάστασης, καθώς ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούνται, μεταφέρονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα θα εξαρτάται και θα καθοδηγείται από καινοτομίες, όπως οι παρασκευασμένες σε εργαστήρια τροφές και η υδατοκαλλιέργεια φυκών. Οι προηγμένες τεχνολογικές τάσεις, όπως τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), ενσωματώνονται σταδιακά σε ολόκληρο το φάσμα της αλυσίδας εφοδιασμού της αγροτικής παραγωγής.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα, οι αγροτικές δραστηριότητες υστερούσαν σημαντικά και έχουν μείνει πίσω από τις υπόλοιπες βιομηχανίες, όσον αφορά στο μετασχηματισμό (disruption). Η ψηφιακή διείσδυση στον συγκεκριμένο τομέα ήταν μόλις 0,3% το 2018. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα -η επένδυση σε τεχνολογίες σχετικές με τη γεωργία άγγιξε τα 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 43% από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας AgFunder. Για το σύνολο του αγροτικού κλάδου εκτιμάται ότι το μερίδιο της τεχνολογίας θα φτάσει από το σημερινό μέγεθος της αγοράς των 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα 700 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, αντιπροσωπεύοντας έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 15%.

Παράλληλα, η αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας, η διασφάλιση της περιβαλλοντικής υγείας και η ικανοποίηση των εξελισσόμενων καταναλωτικών προτιμήσεων και διατροφικών τάσεων, μπορούν να επιτευχθούν με τη συμβολή και την εφαρμογή νέων ευφυών τεχνολογιών. «Μια σειρά από ποικίλες τάσεις έχει ήδη ανεβάσει ψηλά τον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας στην ατζέντα της ευρύτερης βιώσιμης διαβίωσης. Οι κυβερνήσεις δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που διαμορφώθηκαν από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, καθώς και στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι βιώνουμε μια περίοδο κατά την οποία συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο ότι οι κοινωνίες οφείλουν πλέον να αλλάξουν, να διαφοροποιηθούν και να γίνουν πιο βιώσιμες», δήλωσε ο James Purcell, Head of Sustainable and Impact Investing της UBS.

Δείτε επίσης:
10 απίστευτα εύκολοι τρόποι να είσαι περισσότερο eco friendly στην κουζίνα

Το άρθρο της εβδομάδας