Η τεχνολογία πλέον είναι το εφόδιο αξιοποίησης ακόμα και αντικειμένων που είναι πλέον φαινομενικά άχρηστα. Σε μια εποχή λοιπόν που το περιβάλλον εκπέμπει καθημερινά σήματα κινδύνου, επιβάλλεται να λειτουργούμε με τη λογική του ότι όλα είναι αξιοποιήσιμα.
Έχουμε κάνει πολλές αναφορές στο πολύ σημαντικό ζήτημα της σπατάλης του φαγητού αλλά και των τρόπων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα στην κουζίνα (και όχι μόνο). Πριν λοιπόν οτιδήποτε καταλήξει στον κάδο των απορριμάτων θα πρέπει να σκεφτούμε πώς και πού θα μπορούσε αυτό να αξιοποιηθεί αντί να βρεθεί στη χωματερή αυξάνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Μια νέα τεχνολογική καινοτομία που ανέπτυξαν ερευνητές στην Αμερική επιτρέπει την αξιοποίηση τροφής που θα πεταγόταν, όπως επίσης πλαστικών και λοιπών αντικειμένων που περιέχουν άνθρακα, σε γραφένιο, ένα υλικό που θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμο από την επιστημονική κοινότητα. Η αποκάλυψη έγινε σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, η οποία αναφέρεται στην ανακάλυψη της ομάδας των χημικών μηχανικών του πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, με επικεφαλής τον Τζέιμς Τουρ. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική καινοτομία δεδομένου ότι με τη διαδικασία που οι επιστήμονες περιγράφουν, μετατρέπονται σε γραφένιο όλα τα άχρηστα υλικά που περιέχουν άνθρακα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αρκεί μια προσθήκη μόνο κατά 0,1% του γραφένιου στο τσιμέντο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μπετόν, προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τελευταίου κατά το ένα τρίτο. Η παραγωγή τσιμέντου εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου το 8% των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Σύμφωνα μάλιστα με το Science, πρόσφατα, Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προσθήκη γραφένιου στην άσφαλτο αυξάνει δραστικά την ανθεκτικότητα της και υπερδιπλασιάζει τη διάρκεια ζωής της.
«Ο κόσμος πετάει το 30% έως 40% των τροφίμων επειδή χαλάνε, ενώ και τα πλαστικά αποτελούν αιτία παγκόσμιας ανησυχίας. Δείξαμε ότι οποιοδήποτε στερεό υλικό με βάση τον άνθρακα μπορεί να μετατραπεί σε γραφένιο», δήλωσε ο Τουρ. «Ουσιαστικά παγιδεύουμε αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, που τα σκουπίδια θα είχαν αποβάλει στις χωματερές, και τα μετατρέπουμε σε γραφένιο. Μπορούμε μετά π.χ. να προσθέσουμε αυτό το γραφένιο σε μπετόν, μειώνοντας έτσι την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται κατά την παραγωγή του μπετόν», συμπλήρωσε.
Η επεξεργασία γίνεται με παλμούς λέιζερ υψηλής ενέργειας, σε υψηλές θερμοκρασίες περίπου 2.600°C. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα κάνουν στο μέλλον την τεχνική τους ακόμη πιο οικονομική και φιλική στο περιβάλλον.