Το Σάββατο που μας πέρασε ήμουν καλεσμένη σε ένα απίθανο πάρτι που έγινε στην Άνω Σύρο, στο Συριανό Καφεποτείον. Ένα πάρτι με άφθονο ούζο για τα πρώτα γενέθλια του tsou.gr, της ιστοσελίδας που ασχολείται αποκλειστικά με το εθνικό μας ποτό.

αρχείο-λήψης-(1)(2)

Καλεσμένοι του tsou.gr ήμασταν μια ομάδα δημοσιογράφων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κυκλάδες για να μας παρουσιάσουν την πορεία της εξέλιξης και τα μελλοντικά της σχέδια. Βράδυ Σαββάτου λοιπόν, πήραμε τις ζακετούλες και τα ποδαράκια μας και ανεβήκαμε Άνω Σύρο. Σκαλί σκαλί σκαρφαλώσαμε ως το Συριανόν Καφεποτείον για το πάρτι. Τι ονειρεμένο μαγαζί! Η θέα της Ερμούπολης από εκεί σερβίρεται σε γενναιόδωρες μερίδες, που όμως, όσο τρως τόσο θέλεις. Η Αρχόντισσα Σύρα είχε ανάψει από ώρα τα κολιέ της και πάσχιζε να μονοπωλήσει το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας. Κι η αλήθεια είναι πως από ‘κει ψηλά η ομορφιά της σου κόβει την ανάσα, μόνο που εμείς είμαστε εκεί για άλλο λόγο.

Τα τραπεζάκια μας περίμεναν από ώρα και ήταν στρωμένα με ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης και μεζέδες. Μαραθοτύρι συριανό, σκωτύρι Ίου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, κοπανιστή, ψιλολιές από την Κρήτη και πράσινες τσακιστές, πιτάκια, λακέρδα, σαρδέλα, μαζί και παξιμαδάκι γλυκανισάτο. Τα είχαν φροντίσει ο Κώστας Πρέκας η ψυχή των παραδοσιακών προϊόντων του νησιού κι οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού. Το χταποδάκι ήρθε λίγο αργότερα. Μόνο του, για να τονίσει την ανωτερότητά του ως βασιλιάς των ουζομεζέδων. Ήταν τέλεια ψημένο στα κάρβουνα, πραγματικά θεϊκό!

αρχείο-λήψης-(3)(1)

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο σεβασμιότατος Επίσκοπος της Καθολικής Επισκοπής π. Πέτρος Στεφάνου με μια ομάδα μουσικών αφού το μεσημέρι της ίδιας μέρας ανακοίνωσαν επίσημα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» που θα διεξαχθεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου από 21 – 26 Αυγούστου 2017, με διοργανωτή την Καθολική Επισκοπή Σύρου. Το φεστιβάλ έχει στόχο του να αναδείξει τις ηχητικές δυνατότητες του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, το οποίο είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και να προβάλει τις δυνατότητες που έχει τόσο ως σολιστικό όργανο, όσο και ως όργανο συνοδείας άλλων μουσικών οργάνων.

tsou

Η βραδιά έκλεισε με άφθονα τσουγκρίσματα και μεζέδες, με όμορφες εικόνες, με γέλια, καλή διάθεση και καινούριες φιλίες. Στην υγειά μας και να τα εκατοστήσεις tsou.gr!

tsou_gr_logo_11

Λίγα λόγια ακόμα…
Το Tsou Greece δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο περίπου και σκοπό του έχει την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ούζου, της ιστορίας του, αλλά και της προβολής των εξελίξεων του κλάδου της ποτοποιίας. Όλα ξεκίνησαν από τη συλλογή με μπουκάλια ούζου του Χάρη Βεκρή, ενός από τους δημιουργούς του, που στην πορεία εξελίχτηκε σε ιδέα. Στη μεγάλη ιδέα για ένα ιστότοπο συνάντησης των φίλων του ούζου από ολόκληρο τον πλανήτη. Φιλόδοξο; Τίποτα δεν προχωράει αλλιώς. Η ιδέα απέκτησε υποστηρικτές, έγινε μια ιστοσελίδα που διαρκώς εμπλουτίζεται με ετικέτες ούζων, ιστορίες, σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο, με άρθρα, αλλά και συνταγές για ουζομεζέδες.