Εντάχθηκε στην πιστοποίηση της κοπανιστής Κυκλάδων ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και η κοπανιστή που παράγεται στην Τήνο.
Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση του Συνεταιρισμού: «Μετά από πολύχρονες προσπάθειες –οι οποίες προσέκρουαν στην ελληνική γραφειοκρατία και στις γνωστές αγκυλώσεις του ελληνικού δημοσίου συστήματος- ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου πέτυχε στις 13 Νοεμβρίου 2020 την πιστοποίηση του κατεξοχήν παραδοσιακού τυριού της Τήνου, της Κοπανιστής, ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), με βάση σχετική απόφαση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού που είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις πιστοποιήσεις αυτές
Για την κοπανιστή που παράγεται στην Τήνο: Είναι μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή και έντονη πικάντικη – πιπερίζουσα γεύση που παράγεται από αγελαδινό γάλα, στο τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου.
Είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, αφού ήδη από το 1809 ο τηνιακός ιατροφιλόσοφος Μαρκάκης Ζαλώνης στο σύγγραμμα του με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ» που εκδόθηκε στο Παρίσι αναφέρει επί λέξη για την κοπανιστή: “μαλακό τυρί πιο δυνατό και πιο πικάντικο από το παλαιωμένο ροκφόρ ή το ζερομέ”.
Επίσης οι καθηγητές Β. Κ. Βεινόγλου και Ε. Ανυφαντάκης το 1980 σημειώνουν ότι «…οι πιο γνωστοί τύποι κοπανιστής είναι της Μυκόνου και της Τήνου…», στο κεφάλαιο «ειδική τυροκομία» του πανεπιστημιακού συγγράμματός τους «Γαλακτοκομία», όπου περιγράφουν την κοπανιστή.
Σήμερα επιτρέπεται η παραγωγή του μόνο στα νησιά των Κυκλάδων γιατί είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Χρησιμοποιείται ως άλειμμα σε καναπεδάκια και συνοδεύει έτσι άριστα το ούζο, το τσίπουρο, το ρακί, την μπύρα και το κρασί.
To επίσημο πιστοποιητικό, εδώ. / Φωτογραφία: agrotinos.gr
Δείτε επίσης:
Πότε ανοίγει η εστίαση
Νέα μέτρα στήριξης για την εστίαση -Πότε θα επαναλειτουργήσει
4 συνέπειες του Brexit που αφορούν το φαγητό