Με επιτυχία, εν μέσω πανδημίας, διοργανώθηκε στην Ελλάδα ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena με ελαιόλαδο από την Κίνα να βραβεύεται ως το καλύτερο του διαγωνισμού.
Με τη συμμετοχή 430 δειγμάτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από 17 χώρες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αξιολόγησης του 5ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC), που φέτος πραγματοποιήθηκε στα Σπάτα, 11 έως 13 Ιουνίου. Η επιτροπή απένειμε συνολικά 350 μετάλλια: 48 χάλκινα, 95 αργυρά, 159 χρυσά και 48 μεγάλα χρυσά, που είναι και η ύψιστη διάκριση (βαθµολογία 95/100 και πάνω). Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανεδείχθη ένα ελαιόλαδο από την Κίνα, το Xiangyu Coratina της εταιρείας Longnan Xiangyu Olive Development από την Gansu της περιοχής Longnan. Πρόκειται για ένα ελαιόλαδο που παράγεται από την πιο διαδεδομένη ιταλική ποικιλία ελιάς, κορατίνα, πατρίδα της οποίας είναι η Τοσκάνη.
Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο κρίθηκε το Κύκλωπας Αγουρέλαιο από τον Έβρο Θράκης και την ποικιλία Μάκρης. Ήταν αυτό με την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα 9 συνολικά ελληνικά ελαιόλαδα που κέρδισαν φέτος Διπλό Χρυσό μετάλλιο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, αφού πέρυσι, το 2018 και το 2017 μόνο ένα ελληνικό ελαιόλαδο τη φορά εξασφάλισε Διπλό Χρυσό μετάλλιο και την πρώτη χρονιά του διαγωνισμού (2016) κανένα.
Το 2019 ήταν µία εξαιρετική χρονιά για την ελαιοπαραγωγή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για πολλές άλλες χώρες και αυτό αντικατοπτρίζεται στην εκρηκτική αύξηση των διακρίσεων του Athena, από το 55% πέρυσι (μια ιδιαιτέρως κακή εσοδεία για το ελαιόλαδο), στο 81% των ελαιολάδων που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό φέτος. Περισσότερο όμως από ποτέ, η ποιότητα της παραγωγής 2019-2020 αποτυπώνεται στην αύξηση των φετινών διακρίσεων για τα ελληνικά ελαιόλαδα: 37 χάλκινα, 69 αργυρά, 72 χρυσά και 9 μεγάλα χρυσά μετάλλια. Με άλλα λόγια, το ποσοστό 34,5%, που αφορούσε τις διακρίσεις των ελληνικών ελαιολάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό πέρυσι, φέτος υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε το 74,5%.
Αλλά και ο αριθμός συμμετοχών στον Athena αυξήθηκε φέτος περισσότερο από 18% σε σχέση με πέρυσι, όπως συμβαίνει, άλλωστε, κάθε χρόνο, από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η συμμετοχή των ελληνικών ελαιολάδων αυξήθηκε γενναία, κατά 35%, με αποτέλεσμα φέτος να αποτελούν το 59% του συνόλου. Καταδείχθηκε, έτσι, η όλο και αυξημένη εμπιστοσύνη των ελλήνων ελαιοπαραγωγών στο θεσμό. Οι υπόλοιπες χώρες που έστειλαν φέτος ελαιόλαδά τους στην Ελλάδα για να αξιολογηθούν, ήταν η Αλγερία, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Κίνα, η Κροατία, o Λίβανος, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Τυνησία. Τα δείγματα από το εξωτερικό ήταν 176, δηλαδή περίπου όσα και πέρυσι. Έτσι, όπως κάθε χρόνο, ο διεθνής χαρακτήρας του Athena ήταν και πάλι αδιαμφισβήτητος, παρότι η πανδημία δεν επέτρεψε τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής και με ξένους κριτές, στη γνωστή αναλογία 1/3 Έλληνες, 2/3 ξένοι (φέτος η επιτροπή του διαγωνισμού συστάθηκε αναγκαστικά αποκλειστικά από Έλληνες κριτές, που επιλέχθηκαν με τη μέγιστη επιμέλεια).
Η διαδικασία αξιολόγησης διήρκεσε τρεις ημέρες κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο την τελευταία ημέρα οι διοργανωτές είχαν προσκαλέσει ως «επισκέπτες-δοκιμαστές» και τέσσερις από τους πιο γνωστούς Έλληνες αρχιμαγείρους, τον Νίκο Θωμά, τον Πάνο Ιωαννίδη, τον Γκίκα Ξενάκη και την Ντίνα Νικολάου, με στόχο την προώθηση των premium ελληνικών ελαιολάδων στους χώρους υψηλής γαστρονομίας. Όπως και πέρυσι, ο Athena δεν χρησιμοποίησε έντυπη φόρµα αξιολόγησης. Την έχει αντικαταστήσει με επιπαλάµιους υπολογιστές (tablets) και πρωτότυπο λογισμικό που σχεδιάστηκε ειδικά για το διαγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία αξιολόγησης και ανάδειξης αποτελεσμάτων πραγματοποιείται και πιο γρήγορα και με ακόμα υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας και διαφάνειας.
Κάθε χρόνο ο ATHENA διεξάγεται σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας, µε στόχο την ανάδειξή της και αφορά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα απ’ όλον τον κόσμο. Μετά από την Αθήνα, την Πύλο, τους ∆ελφούς και το Ναύπλιο, η φετινή, 5η διοργάνωση, θα γινόταν στη Λέσβο, κάτι που προγραμματίζεται πια για του χρόνου, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Έτσι, λόγω της πανδημίας, ο διαγωνισμός Athena διοργανώθηκε στα Σπάτα, στον καλαίσθητο και λειτουργικό Πύργο Πετρέζα. Επίσης λόγω της πανδημίας, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής. Τα αναλυτικά αποτελέσματα, όπως προέκυψαν από την εικοσαµελή κριτική επιτροπή, είναι αναρτημένα στον ιστότοπο www.athenaoliveoil.gr.
Δείτε επίσης
Athena International Olive Oil Competition 2020
Athena International Olive Oil Competition 2019
Απονομή βραβείων και γευσιγνωσία των βραβευμένων ελαιολάδων του Athena