Σε πρόσφατο δημοσίευμά τους, οι New York Times εξυμνούν τα ελληνικά λευκά κρασιά και κάνει λόγο για «κρυμμένους» αμπελώνες στη χώρα μας, που αξίζει να γίνουν ευρέως γνωστοί.
Σύμφωνα με τον οινολόγο, Eric Asimov, μπορεί η Σαντορινιά ποικιλία του Ασύρτικου να είναι η πλέον δημοφιλής μεταξύ των ελληνικών λευκών οίνων στην αμερικανική αγορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα κρασιά εξαιρετικής ποιότητας. «Έχει υπάρξει μία σημαντική αύξηση στις πωλήσεις ελληνικού οίνου στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα λευκού», επισημαίνει η κα. Σοφία Περπερά, διευθύντρια του Ελληνικού Γραφείου Οίνου – Β. Αμερικής. «Η πιο θερμή κατηγορία, όμως, είναι το ασύρτικο», συμφωνεί με τον οινολόγο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμη και οι μεγαλύτεροι φίλοι του κρασιού, θεωρούν την εν λόγω ποικιλία εξωτική, ίσως λόγω της δυσκολίας προφοράς του ονόματος της. «Ποιος ξερεις τι θα συμβεί όταν ακούσουν για άλλα πιο «αφανή» κρασιά, όπως το Μοσχοφίλερο (moschofilero), ο Ροδίτης (roditis) και το Σαββατιανό (savatiano), το Αθήρι (athiri), τη Ρομπόλα (robola) και τη Μαλαγουζιά (malagousia ή malagouzia);», αναρωτιέται ο κ. Asimov. Τα ονόματα των ελληνικών σταφυλιών πρέπει να μεταγλωττιστούν στα αγγλικά από το ελληνικό αλφάβητο, κάτι που ορισμένες φορές μπορεί να φέρει πολλαπλές αποδόσεις.
Έχοντας καταστεί μάρτυρας της ανόδου της ποιότητας του Ασύρτικου, την τελευταία δεκαετία περίπου, ήμουν περίεργος γι’ αυτά τα άλλα ελληνικά κρασιά, επισημάνει ο κ. Asimov και θέτει το ερώτημα: «Έχουν κάνει ένα παρόμοιο άλμα στην ποιότητα;». Η δοκιμή έγινε σε 20 ετικέτες ελληνικών λευκών από τους ειδικούς, με εξαίρεση του Ασύρτικου, καθώς στο επίκεντρο ήταν οι αναδυόμενες στις ΗΠΑ ποικιλίες. Στο πάνελ των δοκιμαστών ήταν εκτός από τον κ. Asimov, η κριτικός γαστρονομίας, Florence Fabricant και δύο προσκεκλημένοι, ο Matthew Conway, γενικός διευθυντής και υπεύθυνος για τα ποτά και τον οίνο του Marc Forgione στην TriBeCa και ο Joe Robitaille, επικεφαλής sommelier στα Bar Boulud και Boulud Sud κοντά στο Lincoln Center.
Το σίγουρο είναι ότι τα κρασιά αυτά είναι πολύ πιο διαθέσιμα από ό,τι ήταν. Χρόνια πριν, για να βρει κανείς μία ποικιλία ελληνικών λευκών, θα έπρεπε να επισκεφτεί καταστήματα σε ελληνικές γειτονιές, όπως η Αστόρια και το Κουίνς, ενώ πλέον, υπάρχουν σε καλά καταστήματα παντού.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν ενθουσίασαν όλα τα κρασιά τους γευσιγνώστες. Ξεχώρισαν ως αγαπημένο το 2017 Hoof & Lur του Οινοποιείου Τρουπή από μοσχοφίλερο της Μαντινείας. Δεύτερο αγαπημένο αναδείχθηκε «ένα ασυνήθιστο κρασί», όπως έγραψε ο κ. Asimov, παραγωγής από μοσχάτο Αλεξανδρείας, το οποίο μπορεί να βρει κανείς παντού στη Μεσόγειο. Συχνά χρησιμοποιείται για γλυκά κρασιά, αν και έχω δοκιμάσει εξαιρετικά ξηρά από τη Σικελία, όπου το αποκαλούν «zibibbo». Η φιάλη αυτή, ήταν το 2017 Terra Ambera του Μανώλη Γκαράλη από τη Λήμνο. Τρίτο στη σειρά αναδείχθηκε το 2016 Theon Dora από τον Γιάννη Στυλιανού στην Κρήτη. Τέταρτο το 2017 Notios από την Γαία στη Νεμέα, ενώ οι δύο επόμενες επιλογές ήταν από μαλαγουζιά: Το 2017 από τον Αντωνόπουλο στην περιοχή της Αχαΐας και το 2016 από τον Ζαφειράκη στον Τύρναβο.
Το άρθρο καταλήγει ότι οι αναγνώστες του καλό θα ήταν αναζητήσουν και δύο ρομπόλες από την Κεφαλονιά: Την 2017 από την Ορεάλιο Γη και την 2015 Vino di Sasso από το Κτήμα Σκλάβου. Προτείνεται ακόμη ο Ροδίτης 2016 από τον Κούρο στην Πάτρα και το 2015 του Νασιάκου από την Μαντινεία. Σημαντικό θεωρήθηκε επίσης ότι έχουν και εξαιρετική τιμή. Πιο συγκεκριμένα, κανένα από τα κορυφαία 10 δεν κοστίζει πάνω από 24$.
«Ήταν ακόμη προφανές ότι σχεδόν τα μισά κρασιά που δοκιμάσαμε, αυτά που απορρίψαμε, «υπέφεραν» από τυποποιημένη παραγωγή. Δεν είναι ότι δεν πίνονταν, αλλά σε καταστήματα ήδη γεμάτα με λευκά γενικής κατανάλωσης, είναι αμφίβολο ότι άγνωστες ετικέτες θα έχουν ευκαιρία να ξεχωρίσουν», αναφέρει. «Η αιχμή της επιτυχίας του Ασύρτικου προσφέρει μία «φόρμουλα» διαφορετικού είδους: Βρείτε τι δεν έχει κορεστεί ήδη στην αγορά και κυνηγήστε το», καταλήγει.
Η λίστα με τα ελληνικά κρασιά που ξεχώρισαν:
★★★ Troupis Hoof & Lur Mantinia Moschofilero 2017 $20
★★1/2 Manolis Garalis Terra Ambera Lemnos Muscat of Alexandria 2017 $22
★★1/2 Giannis Stilianou Theon Dora Crete 2016 $24
★★1/2 Gai’a Nemea Notios 2017 $15
★★1/2 Antonopoulos Achaia Malagouzia 2017 $24
★★1/2 Zafeirakis Tyrnavos Malagousia 2016 $19
★★1/2 Orealios Gaea Robola of Cephalonia 2017 $11
★★1/2 Kouros Patras Roditis 2016 $11
★★ Nasiakos Mantinia Moschofilero 2015 $17
★★ Sclavos Vino di Sasso Robola of Cephalonia 2015 $24