Το πρωτοποριακό σύστημα αγορών, που εφαρμόζεται σε καταστήματα τροφίμων της Γερμανίας, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Περιφέρειας του Schwabisch Hall, Τζέραρντ Μπάουερ, σε ημερίδα του ΑΠΘ.
Ειδικότερα, ο κ. Μπάουερ μίλησε στην ημερίδα που πραγματοποιείται στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Thessaloniki Sustainability Summit» και με ειδικότερο θέμα για φέτος «Βιώσιμες πόλεις και λιμάνια». Εκεί, παρουσίασε πώς κάνουν τις αγορές τους οι περισσότεροι καταναλωτές στο Schwabisch Hall της Γερμανίας, χωρίς να έχουν ανάγκη τη χρήση συσκευασίας.
Τον τελευταίο καιρό λοιπόν, όλο και περισσότεροι Γερμανοί καταναλωτές πηγαίνουν στα καταστήματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης με το δικό τους δοχείο για τρόφιμα, το δικό τους μπουκάλι για το γάλα ή το δικό τους κουτί για απορρυπαντικό πλυντηρίου. Η πρακτική αυτή εξυπηρετεί την αρχή των αγορών χωρίς συσκευασίες (shopping without packaging) και έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό, σε πολύ μεγάλο βαθμό, της δημιουργίας αποβλήτων από την αγορά συσκευασμένων προϊόντων.
«Η γερμανική νομοθεσία θέτει ως βασική προτεραιότητα την αποτροπή της δημιουργίας σκουπιδιών. Στην περιοχή μας μπορεί ο καθένας να αγοράσει μη συσκευασμένα τρόφιμα από καταστήματα που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για μια απλή και λαμπρή ιδέα, στην οποία εκπαιδεύονται όλοι, ενώ η εκπαίδευση ξεκινάει από τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας», τόνισε ο Τζέραρντ Μπάουερ. Επίσης, ο ίδιος παρουσίασε και την πρακτική του καφέ στο χέρι, χωρίς να χρειάζονται πλαστικά ποτηράκια μίας χρήσης: «Σε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων μπορεί κανείς να πάρει τον καφέ του σε μια κούπα που μπορεί να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί για πεντακόσιες φορές. Αφού πιει τον καφέ του, επιστρέφει την κούπα στο κατάστημα από όπου τον αγόρασε ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα καταστήματα του δικτύου στη Γερμανία».
Περιγράφοντας τη σημασία του εγχειρήματος ανέφερε ότι «μόνο στην περιοχή του Schwabisch Hall έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πετιούνται στα σκουπίδια 6,5 εκατομμύρια ποτηράκια για take – away καφέ» και υπογράμμισε ότι με την καλή πρακτική που εφαρμόζεται πλέον ευρύτερα, αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων από πλαστικά μιας χρήσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
Ποιες σακούλες είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε στη μαναβική;
Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης – Δείτε ποια προϊόντα αποσύρονται
Διδάσκοντας στα παιδιά την έννοια της βιωσιμότητας