Ο εντυπωσιακός μεγάλος τελικός του δεύτερου διαγωνισμού S. Pellegrino Young Chef of the Year που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο ανέδειξε νικητήριο πιάτο την «ψητή πάπια με μπαχαρικά πορτοκαλιού και γιαμ» του Mitch Lienhard, που εκπροσωπούσε τις Η.Π.Α.
Η κριτική επιτροπή -γνωστή ως Seven Sages- αποτελούνταν και φέτος από ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας γαστρονομίας, όπως David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne και Roberta Sudbrack. Το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε βασιζόμενο στα 5 κριτήρια των «Χρυσών Κανόνων», δηλαδή τα συστατικά, τις δεξιότητες, τη γνώση, την παρουσίαση και το μήνυμα που μετέφερε το πιάτο του κάθε διαγωνιζόμενου.
Ο Mitch Lienhard (κέντρο) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Στον φετινό τελικό απονεμήθηκαν δύο επιπλέον τιμητικά βραβεία, που αφορούσαν την καλύτερη ανάδειξη της γαστρονομικής ισορροπίας μεταξύ παραδοσιακών και μοντέρνων στοιχείων και το πιο εμπνευσμένο πιάτο, όπως ψηφίσθηκε από το κοινό. Το πρώτο, δηλαδή το «Acqua Panna Contemporary Tradition Award» απονεμήθηκε στον Ιταλό Alessandro Salvatore Raspisarda, που εκπροσωπούσε την περιφέρεια της Ιταλίας και το δεύτερο στον Daniel Nates από το Μεξικό, που εκπροσωπούσε την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής. Σημειώνουμε επίσης ότι και φέτος οι αιτήσεις για συμμετοχή στο διαγωνισμό ξεπέρασαν τις 3.000 και στον ημιτελικό η τελική δεκάδα των επικρατέστερων από την περιφέρεια της Μεσογείου περιλάμβανε και φέτος 4 Έλληνες, τους Νίκο Μπίλη, Στέλιο Αρακά, Μιχάλη Μάρθα και Σταμάτη Μισομικέ.
Ο Νίκος Μπίλης και το “Νόστιμον ήμαρ” του.
Την περιφέρεια της Μεσογείου τελικά εκπροσώπησε ο Νίκος Μπίλης με το πιάτο «Νόστιμον Ήμαρ». Και οι 4 είναι νικητές απ’ όποια σκοπιά και να το δούμε δεδομένου ότι τέτοιες διακρίσεις αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την παγκόσμια δυναμική της ελληνικής γαστρονομίας. Κάπου εδώ βέβαια θα θυμηθούμε ότι το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και στον περσινό διαγωνισμό πάλι με μια δυνατή τετράδα Ελλήνων σεφ να δίνουν το «παρών» στον ημιτελικό και τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη να εκπροσωπεί τις χώρες από την περιφέρεια της Μεσογείου.
Ο Mitch Lienhard φτιάχνοντας το νικητήριο πιάτο
Σημαντικό κομμάτι, ωστόσο, του τελικού αποτελέσματος που παρουσιάστηκε από τους φιναλίστ ήταν οι «Mentor Chefs» που ανατέθηκαν στον καθένα μετά το πέρας του ημιτελικού αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση στη βελτίωση των πιάτων τους και την προετοιμασία τους για το μεγάλο τελικό. «Μέντορας» του Lienhard ήταν η Dominique Crenn, καλύτερη γυναίκα σεφ της χρονιάς για το 2016.
Dominique Crenn και Mitch Lienhard
«Είμαι πολύ χαρούμενος», είπε ο Lienhard, σχολιάζοντας τη μεγάλη του νίκη. «Νόμιζα ότι ήμουν προετοιμασμένος για αυτή τη μεγάλη στιγμή αλλά τελικά η στιγμή με βρήκε απροετοίμαστο. Είμαι εκστασιασμένος. Ήταν πάντα ένα από τα όνειρά μου να βάλω το στίγμα μου στην αμερικανική γαστρονομία και να επηρεάσω με τον τρόπο μου το μέλλον της και θα δουλέψω σκληρά για να το καταφέρω», είπε συμπληρώνοντας. Στην παρουσίαση του πιάτου του μπροστά στους κριτές, εξήγησε πως το νικητήριο πιάτο του ήταν εμπνευσμένο από την πατρίδα του, το Michigan, με το δυνατό στοιχείο να είναι η μυρωδιά του σιγοκαμμένων φύλλων και του σφένδαμου.