Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα και τον τρόπο λειτουργίας και της εστίασης. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως δεν άλλαξε μόνο ο τρόπος αλλά και ο τύπος του φαγητού που κάποια εστιατόρια προσφέρουν.
Ο Γάλλος σεφ Γκιλ Τουρνάντρ ανακοίνωσε πρόσφατα στην «France Bleu Normandie» ότι θα επιστρέψει τα δύο αστέρια Michelin του εστιατορίου του, του Gill’s, προς το τέλος της χρονιάς, απόφαση επηρεασμένη από το κλείσιμο των εστιατορίων που προηγήθηκε λόγω της πανδημίας. Οι νέες συνθήκες τον έκαναν να αναθεωρήσει αποφασίζοντας αντί να ανοίξει εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας, ένα σικ, πιο απλό χώρο με απλές γαστρονομικές προτάσεις, δομημένες με νέα φιλοσοφία, δουλεύοντας με λιγότερο άγχος. «Νομίζω ότι είναι πολλοί οι επαγγελματίες που σκέφτονται όπως εγώ και ενδεχομένως επιθυμούν να επιστρέψουν σε αυτό το είδος μαγειρικής.
Αντίστοιχη περίπτωση και αυτή του Αλεξάντρ Μπουρντάς, ενός ακόμα Γάλλου σεφ από τη Νορμανδία, που επίσης αποφάσισε να επιστρέψει τα δύο αστέρια του εστιατορίου του, του SaQuaNa, για να εστιάσει σε μια μαγειρική πιο προσιτή. Μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien, ο σεφ είπε: «Ο κόσμος αλλάζει. Ήδη έχουμε αρχίσει να αμφισβητούμε την ανάγκη να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο κ.λ.π. Θέλω να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα συνεχίζοντας να κάνω αυτό που αγαπώ, να προσφέρω την κουζίνα που αγαπώ σε φίλους και να είναι προσιτή για όλους. Δεν θα ήθελα το εγχείρημα να έχει αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, ήμασταν αρκετά τυχεροί να αντέξουμε στην κρίση αλλά δεν ξέρουμε τι θα επακολουθήσει στους επόμενους μήνες».
Ο Τουρνάντρ και ο Μπουρντάς δεν είναι οι μοναδικοί που σκέφτηκαν με αυτόν τρον τρόπο αφού κατά τη διάρκεια του lockdown πολλοί ήταν οι επαγγελματίες που αναθεώρησαν το μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους για να καταφέρουν να επιβιώσουν.