Στον χθεσινό τελικό του MasterChef 6 οι δυο φιναλίστ κλήθηκαν να αντιγράψουν το πιάτο της Clare Smyth: Καλκάνι με ψητά μύδια, πράσα, φινόκιο και pepper dulse. Προτού μιλήσουμε για το συγκεκριμένο πιάτο, ας δούμε λίγο ποια είναι η σεφ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MasterChef GR (@masterchefgr)


Είναι Chef στο Core by Clare Smyth, το οποίο κέρδισε το 3ο αστέρι Michelin το 2021. Το γεγονός αυτό καθιστά την επικεφαλής του ως την πρώτη Βρετανίδα σεφ που κερδίζει τρία αστέρια Michelin! Παρόλο που έχει λάβει μια τέτοια τιμητική διάκριση, την είδαμε πολύ ταπεινή και απλή στον τελικό του MasterChef 2022, ενώ εκθείασε τις προσπάθειες και των δυο φιναλίστ, παρόλο που, όπως δήλωσε, καμία από τις δυο δεν θα περνούσε το πάσο στο εστιατόριό της.

Η 44χρονη Κλερ Σμιθ εργάστηκε από το 2002 μέχρι και το 2016-με κάποια μικρά διαλείμματα- στο εστιατόριο του Gordon Ramsay. Μάλιστα, το 2007 έγινε Head Chef στο Gordon Ramsay Restaurant. Το 2016 έφυγε από το εστιατόριο για να ανοίξει τη δική της επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2017.

Μόλις 1 χρόνο μετά, το 2018, σε ηλικία 40 ετών, η Clare Smyth κερδίζει τον τίτλο της Καλύτερης Γυναίκας Σεφ του 2018 (the World’s Best Female Chef 2018) από τον θεσμό the World’s 50 Best Restaurants.

Το εστιατόριό της το 2019 κέρδισε δυο αστέρια Michelin ενώ το 2021 κέρδισε και ένα ακόμη. Στόχος της είναι να εργάζεται συνεχώς προς το καλύτερο, ώστε να διατηρήσει τα αστέρια στο εστιατόριό της.

Το πιάτο, η πολυπλοκότητά του και η ιδιαίτερη σημασία του για τη σεφ

Το καλκάνι είναι ένα ψάρι, γνωστό για το πλατύ μεγεθός του αλλά και το πολύ νόστιμο κρέας του, γεγονός που το καθιστά πολύ γευστικό έδεσμα σε λαούς, όπου το βρίσκουμε σε αφθονία. Οι χώρες που το αλιεύουν σε μεγάλες ποσότητες είναι η Αγγλία, η Ολλανδία και η Τουρκία. Στην Ελλάδα, αποτελεί ένα πιο σπάνιο αλίευμα, που μπορεί να πετύχουμε σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Εδώ η σεφ το πάντρεψε με μύδια, πράσο, φινόκιο αλλά και pepper dulse. Τι είναι αυτό; Είναι ένα είδος φυκιού, κάποια μάλιστα το χαρακτηρίζουν ως «τρούφα της θάλασσας». Έχει έντονη γεύση, ενώ το βρίσκουμε πολύ στην Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, οπότε αποτελεί και στοιχεία εντοπιότητας του πιάτου της, μαζί με καλκάνι.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Clare (@chefclaresmyth)

Η σεφ αποκάλεσε το συγκεκριμένο «Πιάτο του Ωκεανού», αφού όπως είπε, προέρχεται και η ίδια από νησί. Όταν κάλεσε τους παίκτες να το δοκιμάσουν, τους προειδοποίησε για την πολυπλοκότητά του. Πολλές οι παρασκευές, που συνθέτουν αυτή την «έκρηξη γεύσεων» στο στόμα, όπως η ίδια το χαρακτήρισε. Τους σέρβιρε τη σος, η οποία πρέπει να είναι ωραία και αφράτη, σαν τον ωκεανό, όπως είπε.

Όταν ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς τη ρώτησε πόσο σημαντικό είναι το πιάτο για εκείνη και αν το έχουν στο μενού του Core, εκείνη απάντησε: «Ναι το έχουμε στο μενού του Core αυτή τη στιγμή και πρόκειται για ένα πιάτο που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια όλης της καριέρας μου». Όπως ανέφερε στη συνέχεια, το πιάτο αυτό σημαίνει πολλά για μένα, καθώς πολλά στοιχεία του αποτελούν ιδέες που εξέλιξε στη διάρκεια της μαγειρικής της πορείας. Για παράδειγμα, η μπαλοτίνα από πράσο ήταν μια ιδέα που είχε όταν συνεργάστηκε για λίγο με τον Alain Ducasse στο Μονακό. Οπότε το πιάτο αυτό ουσιαστικά διηγείται πολλές διαφορετικές ιστορίες από τη ζωή της στον χώρο της γαστρονομίας. Τα μύδια, το τελευταίο στοιχείο που μπήκε στο πιάτο με την πάροδο των χρόνων, αποφάσισε να τα εντάξει καθώς υπήρχε πληθώρα στο Λονδίνο και τα πέταγαν στην εποχή της καραντίνας, οπότε έπρεπε να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει το food waste.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουμουνδούρος: αυτός είναι ο νέος Έλληνας MasterChef!

MasterChef 6: Αυτό είναι το πιάτο του τελικού που κέρδισε τις εντυπώσεις

Τι είναι το χιουνκιάρ μπεγεντί που δεν ήξερε σχεδόν κανένας παίκτης στο Master Chef;