«Πακέτο» μέτρων για την Αττική ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η κυβέρνηση πήρε τις τελικές της αποφάσεις, έπειτα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Τίθενται σε ισχύ από τις 16 Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα για την Αττική και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 του μήνα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εργασίας, στους χώρους εστίασης επιτρέπονται έως 6 άτομα ανά τραπέζι, ενώ με καθιστούς θεατές, πληρότητα 50% και χρήση μάσκας θα πραγματοποιούνται οι συναυλίες. Αλλαγές προβλέπονται όμως και όσον αφορά στις στις λαϊκές αγορές και το ωράριο των καταστημάτων.
Όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και τόνισε ότι το Λεκανοπέδιο βρίσκεται σε επίπεδο υψηλού κινδύνου από άποψη επιδημιολογικού φορτίου, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει φτάνει στο 60%. Αναγνώρισε, ακόμη, ως πρόβλημα, την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Αττική.
Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική, είναι τα εξής:
* Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου στις 10:00, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους και τα καταστήματα τροφίμων.
* Έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι στους χώρους εστίασης.
* Σε ό,τι αφορά τα Kαταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (κέντρα διασκέδασης), αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
* Λειτουργία των λαϊκών αγορών με το 50% των παραγωγών, υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές και με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
* Παραμένει το όριο των 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις.
* Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημοσίους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
* Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
* Αναφορικά με τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
Δείτε επίσης:
Εστιατόρια: 20% μειώθηκε ο τζίρος στην εστίαση με το κλείσιμο τα μεσάνυχτα
Εστίαση: Τι ζητούν οι επιχειρηματίες για τους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους
Κορωνοϊός: Τι άλλαξε στις καταναλωτικές συνήθειες μετά την άρση του lockdown