Το υγειονομικό πάσο έχει μπει πλέον στην καθημερινότητα των Γάλλων.
Συγκεκριμένα, μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι το τελευαταίο διάστημα δε δέχονται άτομα που δεν διαθέτουν το εν λόγω πάσο. Ακόμη στο εξής και τα εμπορικά κέντρα στο Παρίσι και σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας ζητούν από τους πελάτες να επιδείξουν το υγειονομικό πάσο τους καθώς η κυβέρνηση αυξάνει την πίεση στους πολίτες να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.
Η νέα πραγματικότητα όμως για την επίδειξη πάσου φέρνει και αναστάτωση. Για παράδειγμα, στην Brasserie του στενού Σεν Μισέλ του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο ιδιοκτήτης, Στεφάν Λατούρ, αρνήθηκε να σερβίρει σε υπαίθριο χώρο μια νέα γυναίκα, πελάτισσα, η οποία δεν έχει λάβει ακόμη τη δεύτερη δόση του εμβολίου και προσπαθεί να ηρεμήσει τη δυσαρέσκειά της. Ωστόσο, «εκτός από ορισμένους, οι υπόλοιποι καταλαβαίνουν. Αν δεν έχουν το πάσο, παίρνουν τον καφέ τους στο χέρι», λέει.
Μερικούς δρόμους πιο μακριά, η Ματίλντ Κοτό, σερβιτόρα στη Villa Tourny, είναι πιο ανήσυχη: «Χάνουμε πελάτες και για το μεσημέρι, προς το παρόν (στην αρχή του πρωινού) δεν έχουμε καμία κράτηση ενώ συνήθως είμαστε γεμάτοι κάθε φορά».
Η γαλλική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώνει πως θα υπάρχει ανοχή τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του πάσου, που θεωρείται ως «προτροπή στον εμβολιασμό» και «διατήρηση της ελευθερίας», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, με σκοπό να αποφευχθούν νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και λοκντάουν. Ωστόσο, πλέον από αυτήν την εβδομάδα, η αστυνομία θα επιβάλλει επίσης τη χρήση του υγειονομικού πάσου σε εστιατόρια, τρένα και εσωτερικούς δημόσιους χώρους, έπειτα από μια περίοδο «επιείκειας» όταν το μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε την περασμένη εβδομάδα.
Το υγειονομικό πάσο, που ισχύει ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στη Γαλλία στους χώρους πολιτισμού από τις 21 Ιουλίου, έχει τη μορφή ενός κωδικού QR που θα πρέπει στο εξής να επιδεικνύεται κατά την είσοδο στα εστιατόρια, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στα θέατρα και στα μεταφορικά μέσα που πραγματοποιούν δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.
Σημειώνεται, τέλος, πως ένα έγκυρο υγειονομικό πάσο δείχνει πλήρη εμβολιασμό, ένα πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή ένα αρνητικό τεστ 72 ωρών.
Δείτε επίσης:
Πατάτες fondant, η κλασική βουτυρένια συνταγή της Γαλλίας
Video: Έτσι φτιάχνεται το καλύτερο βούτυρο της Γαλλίας
Λάνσαραν αλκοολούχο ποτό με εκχύλισμα κάνναβης στη Γαλλία