Στο Μιλάνο πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου ο μεγάλος τελικός του San Pellegrino Young chef of the year 2015, όπου νικητής αναδείχτηκε ο Mark Moriarty που εκπροσώπησε την Ιρλανδία.

Ο διεθνής διαγωνισμός για την αναζήτηση του νέου ταλέντου στο χώρο της μαγειρικής ολοκληρώθηκε με τους 20 δραστήριους φιναλίστ να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό μπροστά στους 7 «σοφούς» της παγκόσμιας γαστρονομίας. Ο πήχης φυσικά ήταν εξ’ αρχής πολύ ψηλά ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής από κάθε γωνιά του πλανήτη ξεπέρασαν τις 3000.

xl_10511_spyc-uk-ireland-winner
Ο Ιρλανδός Mark Moriarty και το πιάτο που παρουσίασε

Το χρονικό της εξέλιξης του διαγωνισμού
Σε πρώτη φάση τα μέλη της κριτικής επιτροπής Gaston Acourio, Grant Achatz, Juan Roca, Massimo Bottura, Yoshihiro Narisawa, Yannick Alléno και Margout Janse, εκτίμησαν τα υποψήφια πιάτα των διαγωνιζομένων με κριτήρια τη γεύση, την παρουσίαση και το concept του καθενός προκειμένου να καταλήξουν στην κορυφαία τριάδα. Οι φιναλίστ χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 10 και ξεκίνησαν να διαγωνίζονται στις 10 το πρωί και στη 1.30 το μεσημέρι αντίστοιχα. Ανάμεσά τους και ο Έλληνας Αλέξανδρος Τσιοτίνης που εκπροσώπησε τις μεσογειακές χώρες με μέντορα τον Άρη Βεζενέ. Ο ρόλος του μέντορα ήταν η καθοδήγηση του διαγωνιζόμενου για την τελειοποίηση του πιάτου του από τη στιγμή που θα επιλεγόταν να εκπροσωπήσει την εκάστοτε γεωγραφική περιοχή μέχρι το πέρας του διαγωνισμού. Οι υποψήφιοι δεν είχαν απόλυτα την ίδια εθνικότητα με τους μέντορές τους αλλά αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτέλεσε πρόβλημα από τη στιγμή που όλοι ουσιαστικά μιλούσαν την ίδια «μαγειρική» γλώσσα.

CIXO3vyWwAACcMe
Η 20άδα των ταλαντούχων υποψηφίων εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Οι διαγωνιζόμενοι παρουσίασαν τα πιάτα τους ενώπιον των κριτών περιγράφοντας όχι μόνο το περιεχόμενο αλλά και όλη την ιστορία της έμπνευσής τους. Η αποφθεγματική ρήση του Ελύτη «εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι, που σημαίνει ουσιαστικά ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις» ήταν η βάση της ιστορίας του Αλέξανδρου. Την μετέφρασε σε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και ιαπωνικά, την αποτύπωσε σε ένα κομμάτι βρώσιμης εφημερίδας που αρωμάτισε με μαστίχα και την προσέφερε στα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Σημειώνουμε τέλος ότι αίσθηση στο διαγωνισμό προκάλεσε η πρωτότυπη συνάντηση της μαγειρικής με τη μόδα. (Δες εδώ)

xl_10775_finalist-spellegrino-young-chef-2015
Η τελική τριάδα (από αριστερά προς τα δεξιά): Christian A. Pettersen, Maria Jose Jordan και Mark Moriarty

Συνολικά ετοιμάστηκαν 20 πιάτα εξαιρετικά υψηλών προδιαγραφών από τα οποία οι κριτές επέλεξαν μόνο τρία. Η νικητήρια τριάδα αποτελούνταν από τους Maria Jose Jordan από τη Λατινική Αμερική, Christian A. Pettersen από τη Σκανδιναβία και Mark Moriarty από την Ιρλανδία. Τη πρώτη θέση τελικά κατέκτησε ο Moriarty που δήλωσε ότι στόχος του είναι η ανάδειξη της γαστρονομίας στην Ιρλανδία επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι πολλά περισσότερα από τη χώρα της πατάτας, όπως την αποκαλούν.

original_spyc-best-creative-couple-vote-online
Το ‘στιλάτο’ ντουέτο’ των Maria Jose Jordan και Paula Cademartori

Ακόμη, η εκπρόσωπος της Λατινικής Αμερικής απέσπασε το βραβείο καλύτερου ζευγαριού Σεφ-Σχεδιαστή δύο φορές από δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες: μία από το κοινό που βρισκόταν στην εκδήλωση και μία από το κοινό που ψήφισε διαδικτυακά. Το βραβείο του καλύτερου σχεδιαστή απονεμήθηκε στην Κινέζα Xiao Li για το σύνολο που εμπνεύστηκε από το πιάτο του Zhu Wenyuan η οποία μάλιστα δήλωσε ότι έμαθε πολλά για τη σχέση που τελικά μπορούν να έχουν το φαγητό με τη μόδα και που πριν το διαγωνισμό αγνοούσε.

Το άρθρο της εβδομάδας