Οι πλαστικές σακούλες σχεδόν εξαλείφθηκαν στα σούπερ μάρκετ, καθώς η χρήση τους μειώθηκε κατά 99,9% σε σχέση με το 2017, όμως η εικόνα είναι μεικτή στα υπόλοιπα κανάλια του εμπορίου και της εστίασης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΙΕΛΚΑ στη σχετική ανακοίνωση: «Το ΙΕΛΚΑ συνεχίζει να πραγματοποιεί κυλιόμενη μελέτη προκειμένου να καταγράψει τα βασικά μεγέθη της χρήσης πλαστικής σακούλας με μετρήσεις για την εκτίμηση της επίδρασης της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στο κανάλι του λιανεμπορίου τροφίμων. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κυρίως όμως για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων».

Σημειώνεται, πως τα αριθμητικά στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ για το σύνολο του 2020, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση στα υπόλοιπα σημεία πώλησης.

Τα στοιχεία αναφέρονται στην λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς πάχους 15-50 μm στην οποία επιβάλλεται από 1/1/2019 περιβαλλοντικό τέλος 0,07€ συν ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πλαστική σακούλα μεταφοράς που αφορά τη Κοινοτική νομοθεσία με στόχο τη μείωση της σε έως 40 τεμάχια κατά κεφαλήν ανά έτος ως το 2025.

Την πολύ λεπτή πλαστική σακούλα συσκευασίας πάχους μικρότερου των 15 μm στην οποία δεν επιβαλλόταν περιβαλλοντικό τέλος ως το 2020 και επιβλήθηκε περιβαλλοντικό τέλος το 2021.

Την βιοαποικοδομήσιμη-κομποστοποιήσιμη σακούλα στην οποία δεν επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος.

Η χρήση της πλαστικής σακούλας στο σούπερ μαρκετ
Η εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική με οργανωμένη ενημέρωση των καταναλωτών με επικοινωνιακή καμπάνια.

Τα στοιχεία καταγράφουν για το 2020 μία μείωση της τάξης του 99,9% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με το 2017. Από 1,8 δισ. σακούλες σε λίγο κάτω από 1 εκατ. σακούλες. Πρακτικά από το 2021 έχουν εξαλειφθεί από την ελληνική αγορά.

Η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση πλαστικής σακούλας στο κανάλι του σουπερμάρκετ μειώθηκε από 167 σακούλες ανά κάτοικο σε 0,1.

Η διάθεση βιοαποικοδομήσιμων-κομποστοποιήσιμων λεπτών πλαστικών σακουλών η οποία ήταν μηδαμινή το 2017, το 2020 έφτασε τα 35 εκατ. τεμάχια και το 2021 αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. τεμάχια, αύξηση πάνω από 600%.

Παράλληλα, η διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών πολλαπλασιάστηκε. Εκτιμάται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά την τελευταία 3ετία έχουν προμηθευτεί άνω των 32 εκατ. τεμάχια και σε κάθε νοικοκυριό αναλογούν 7,8 επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Ειδικά από τον Ιανουάριο 2021 και μετά η χρήση τους είναι πολύ πιο έντονη.

Τέλος, σε σχέση με τα λοιπά κανάλια εμπορίου-εστίασης καταγράφονται ανάμεικτες τάσεις, και η έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων από την πολιτεία επέφερε αυξητικές τάσεις σε κάποια κανάλια. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ εδώ.

Δείτε επίσης:
Χαλάρωση των μέτρων: Τι προβλέπεται για την εστίαση;

Καββαθάς για εστίαση: Στο τραπέζι το άνοιγμα με αποστειρωτές αέρα

World Class: Αυτή είναι η τελική 12άδα του ελληνικού τελικού

Το άρθρο της εβδομάδας