Η Επιτροπή Γαστρονομικών Τεχνών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε πρόσφατα στο Ριάντ το εθνικό πιάτο και το εθνικό επιδόρπιο της χώρας. Η επιλογή πραγματοποιήθηκε μέσω της πρωτοβουλίας National and Regional Narratives, μια εθνική δράση που έχει ως σκοπό να εντοπιστούν και να εξυμνηθούν εμβληματικά τοπικά εδέσματα της σαουδικής κουλτούρας σε διάφορες περιοχές του Βασιλείου.

Ως εθνικό πιάτο επιλέχθηκε το Jareesh, με κύριο συστατικό το σιτάρι, το οποίο αναμιγνύεται με κρέας και καρυκεύματα και η υφή του θυμίζει χυλό. Η επιλογή του Jareesh ως εθνικό πιάτο αντικατοπτρίζει την αγαπημένη θέση που κατέχει στην κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας και τη δημοτικότητά του σε όλο το Βασίλειο από την αρχαιότητα. Αναφορές στην ιστορία του πιάτου μπορούν να βρεθούν σε διάφορα βιβλία αραβικής κληρονομιάς, τα οποία καταγράφουν τη διαδικασία που ακολουθούσαν οι γυναίκες στην Aραβική Xερσόνησο για να αλέσουν το σιτάρι με το χέρι χρησιμοποιώντας έναν χοντρό μύλο.

Ως εθνικό επιδόρπιο επιλέχθηκε το Maqshush, ένα πιάτο που αποτελείται από μικρά καρβέλια ψωμιού από αλεύρι σίτου στα οποία προστίθεται γκι και μέλι, μελάσα ή ζάχαρη. Το Maqshush είναι ιστορικά γνωστό ως παραδοσιακό και αγαπημένο φαγητό στην Αραβική Χερσόνησο και συνήθως σερβίρεται ως πρωινό. Συχνά επιλέγεται επίσης και ως ιδανική απόλαυση όταν ο καιρός είναι κρύος και βροχερός.

Η πρωτοβουλία National and Regional Dishes Narratives αποτελεί μέρος της συλλογικής προσπάθειας της Επιτροπής Γαστρονομικών Τεχνών και του Υπουργείου Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας να ρίξουν φως στα πολιτιστικά στολίδια του Βασιλείου για το τοπικό και το διεθνές κοινό. Επενδύοντας στη συμβολική αξία των επιλεγμένων πιάτων της Σαουδικής Αραβίας, η Επιτροπή Γαστρονομικών Τεχνών σκοπεύει να τα τιμήσει σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, να καταγράψει τις συνταγές τους για να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές και να τα αναδείξει μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων, με κίνητρο την ευαισθητοποίηση γύρω από τα βασικά συστατικά κάθε πιάτου.

Εκτός από την ανάδειξη των εθνικών πιάτων, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει επίσης μια μελέτη των πιάτων που αντιπροσωπεύουν καλύτερα κάθε περιοχή του Βασιλείου, τα οποία θα επιλεγούν και θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στο τρέχων έτος.

Η επιλογή του Jareesh και του Maqshush έγινε μετά από σχολαστική μελέτη μιας πληθώρας Σαουδαραβικών πιάτων, έχοντας κατά νου συγκεκριμένα κριτήρια, που συμπεριλαμβάνουν τη σημασία του πιάτου στην κληρονομιά και την κουλτούρα της Σαουδικής Αραβίας, τον τοπικό χαρακτήρα του κάθε πιάτου, την ιδιαιτερότητά του, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και την ευκολία παρασκευής, εκτός από την ευρεία γεωγραφική του εξάπλωση και τη δημοτικότητά του μεταξύ των Σαουδαράβων. Ενώ οι παραλλαγές αυτών των δύο πιάτων έχουν μετεξελιχθεί σε διάφορες περιοχές του Βασιλείου με την πάροδο των γενεών, έχουν διατηρήσει τη μοναδική τους ταυτότητα και τη σύνδεσή τους με τις κοινότητες.