Άλλο ένα ελληνικό προϊόν μπήκε στον κατάλογο των Προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ο λόγος για τη φάβα Φενεού, που καλλιεργείται στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα. «Χαιρόμαστε που τη συμπεριλάβαμε στη λίστα με τα 269 προστατευόμενα προϊόντα» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν προσθέτοντας: «Πρόκειται για ένα προϊόν όπου οι παραγωγοί στην ορεινή Κορινθία εφαρμόζουν ειδικές καλλιεργητικές τεχνικές. Η Κομισιόν θα είναι ευαίσθητη γι’ αυτό το προϊόν σε συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου».
Η φάβα Φενεού έχει υψηλή διατροφική αξία και αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε σχετικά: «Είναι μονόδρομος η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος των πρώτων υλών και των αγροτικών μας προϊόντων για έξοδο της χώρας από την κρίση». «Είναι πάρα πολύ σημαντική η αναγνώριση της φάβας ως ΠΓΕ. Τιμά τους παραγωγούς, αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει τις προσπάθειές τους», δήλωσε ο παραγωγός φάβας Φενεού και οσπρίων, Γιάννης Μητρόπουλος. «Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ σημαντικά προϊόντα και μπορεί να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος και δεν αρκεί μόνο ο χαρακτηρισμός ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, πρέπει και να τα φροντίζουμε τα προϊόντα αυτά από τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων. Έτσι θα αυξηθούν τα εισοδήματα των παραγωγών και θα στηριχτεί και η οικονομία».