Δεν είναι λίγα τα αφιερώματα στον ξένο τύπο που αποθεώνουν την ελληνική κουζίνα και κάθε φορά, τα υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά και φροντίζουμε να τα αναπαράγουμε. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η εξαιρετική κριτική δημοσιογράφου της Daily Mail για το seafood restaurant Toula’s στην Κέρκυρα, που όπως χαρακτηριστικά σημειώνει τον βοήθησε να εκτιμήσει ακόμη περισσότερο το αυθεντικό ελληνικό φαγητό.
Ο δημοσιογράφος Tom Parker Bowles βρέθηκε αυτό το καλοκαίρι στην Κέρκυρα και επισκέφθηκε το εστιατόριο Toula’s στον Όρμο Αγνί όπου απόλαυσε ένα “πλούσιο γεύμα από αυτά που δεν θέλεις να τελειώσουν ποτέ”! Από ότι φαίνεται βέβαια, ήταν αρχικά διστακτικός και γιατί πίστευε ότι σε ένα τόσο όμορφο σκηνικό -κάτω από τον ελληνικό ήλιο, δίπλα στη θάλασσα και με την προοπτική ενός νωχελικού απογεύματος- ακόμη και το πιο ανιαρό φαγητό θα έμοιαζε απολαυστικό, αλλά και γιατί ο ίδιος συνήθιζε να αποφεύγει τα ελληνικά φαγητά. Ωστόσο, όπως παραδέχεται, είχε άδικο και το συνειδητοποίησε μετά από το γεύμα στο Toula’s. Ας δούμε όμως τι έγραψε για το κερκυραϊκό εστιατόριο:
“Καθόμαστε στη δροσερή σκιά, κοιτάζοντας το λαμπερό νερό της θάλασσας, όπου λικνίζονται ρυθμικά μικρά σκάφη και παιδιά βουτούν από την όμορφη λευκή προβλήτα. Ο χώρος είναι ανοιχτός στον θαλασσινό αέρα, απλός και ανεπιτήδευτος, μια μοντέρνα ταβέρνα με αρχαία καρδιά”, ξεκινά την περιγραφή του, πριν περάσει στο “κυρίως πιάτο”, τα φαγητά δηλαδή.
“Ένας σερβιτόρος καταφθάνει, κρατώντας ένα δίσκο με ψάρια με λαμπερά μάτια, σκληρή σάρκα και λαμπερό δέρμα -λαβράκι, μπαρμπούνι, σκορπίνα, αστακός και σφυρίδα. Τα πιάσαμε το πρωί μας λέει, λες και χρειαζόμασταν περισσότερες αποδείξεις της φρεσκάδας τους.
Παραγγέλνουμε ελληνικό λευκό κρασί και γαύρο λιπαρό και γλυκό. Επιπλέον ταραμοσαλάτα αλαβάστρινη, ελαφρώς καπνιστή και ξινή από το λεμόνι. Τα παιδιά παραγγέλνουν σπαγγέτι, μπολονέζ και βόνγκολε, τόσο καλά όσο αυτά που έχουν φάει στην Ιταλία, λένε πριν εξαφανιστούν έξω για να κάνουν βουτιές από την αποβάθρα.
Εμείς μασουλάμε ένα σωρό από γαρίδες, από την Σύμη, όχι μεγαλύτερες από το νύχι μου. Τις καταβροχθίζουμε ολόκληρες -τηγανητές και υπέροχα τραγανές. Προτού παραγγείλουμε κι άλλες.
Υπάρχουν αχινοί, λαχταριστές πορτοκαλί γλώσσες που κολυμπούν σε χυμό λεμονιού και λάδι. Δεν ήταν οι πρώτοι μας βέβαια. Είχαμε περάσει εκείνο το πρωινό μαζεύοντας αχινούς από τον ρηχό κόλπο που βρίσκεται κοντά. Ο φίλος μου ο Ρον τους άνοιξε και τους φάγαμε ραντισμένους με περισσότερο λεμόνι, φρέσκους από το νερό. Σίγουρα καλύτερη επιλογή από τα δημητριακά!
Το carpaccio από χταπόδι έρχεται με μια γενναιόδωρη ποσότητα από ελαιόλαδο, φρέσκα κρεμμυδάκια, ρίγανη και ροζ πιπέρι, με τη σάρκα του τρυφερή σαν μάγουλο αγγέλου.
Πέφτουμε τα μούτρα στο ελληνικό fritto misto (ποικιλία τηγανητών ψαριών και θαλασσινών), χρυσαφένιο και λιπαρό, με χταπόδι, μπαρμπούνι και φρέσκο γαύρο. Αυτή η κουζίνα σίγουρα ξέρει να τηγανίζει.
Το τσιγαρέλι, ένα τοπικό πιάτο της Κέρκυρας από χόρτα του βουνού, μοιάζει με σκούρα καφέ λάσπη, αλλά είναι τέλεια πικρό, καρυκευμένο με τσίλι, με ακόμα περισσότερο χυμό λεμονιού και λάδι. Θεϊκό!
Ακόμη και η ελληνική σαλάτα, που συχνά είναι ανιαρή, είναι τέλεια φτιαγμένη με ντομάτες που έχουν μεγαλώσει κάτω από τον ήλιο, αγγούρια με χαρακτήρα και δροσερά και κρεμώδη φέτα”.
Καθώς το γεύμα τους ολοκληρώνετε, ο δημοσιογράφος καταλήγει ότι μπορεί το Toula’s να μην είναι ακριβώς ίσο με το αγαπημένο του εστιατόριο στο Positano της Ιταλίας, ωστόσο είναι αρκετά κοντά, καθώς όπως σημειώνει ξεχωρίζει για τη θέση του, τη μαγειρική, την εξυπηρέτηση και την ψυχή του. “Το μεσημεριανό γεύμα στο Toula’s είναι επικό. Ο Όμηρος θα ήταν υπερήφανος”, καταλήγει.
info
Όρμος Αγνί, Κέρκυρα, τηλ. 26630 91350.
Δείτε επίσης:
Το Forbes αποθεώνει το φαγητό στη Νάξο!
Ο «Independent» υμνεί την κουζίνα της Σίφνου