Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη η ημερίδα «Ελληνική Διατροφή: από την παλαιοδιατροφή στο σήμερα», την οποία διοργάνωσε η Δρ. Ελισσάβετ Ντότσικα, Ερευνήτρια και Υπεύθυνη του εργαστήριου Σταθερών Ισοτόπων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος».
Την ημερίδα χαιρέτισε ο κ. Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος υπογράμμισε τον καινοτομικό, πρωτοφανή και δια επιστημονικό χαρακτήρα της Δράσης που όρισε την ταυτότητα της Ελληνικής διατροφής. Επίσης αναφέρθηκε στην σύζευξη της επιστημονικής έρευνας αιχμής με τον παραγωγικό/βιομηχανικό τομέα της χώρας, που θα αποτελέσει τον πυλώνα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται στον κλάδο των τροφίμων και της διατροφής για να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς προκλήσεις.
Το επόμενο μέρος ξεκίνησε με την παρουσίαση της Ημερίδας από την Δρα Ελισσάβετ Ντότσικα. Τόνισε ότι η Δράση στοχεύει στην επίδειξη καινοτόμων μεθόδων που αφορούν την ιχνηλασιμότητα της διατροφής τους τελευταίους 30 αιώνες, από την παλαιοδιατροφή στα προιόντα με Μεσογειακής διατροφής σήμανση ετικέτας (Clean label, Nutri score, NOVA). Αποκαλύπτει, επίσης, ότι η παλιοδιατροφή, δηλαδή η ανασύσταση της διατροφής των αρχαιολογικών πληθυσμών, αποτελεί το «διατροφικό αποτύπωμα» του Έλληνα.
Επεσήμανε ότι αυτό το «αποτύπωμα» είναι η «ταυτότητα» της σημερινής Ελληνικής/Μεσογειακής διατροφής και θα πρέπει να θεωρηθεί ως το απαραίτητο υπόβαθρο πάνω στο οποίο οι εταιρείες θα στηρίζουν την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους με την παρασκευή φυσικών προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας με πιστοποιημένη ποιότητα και προέλευση, δηλαδή προϊόντα «Καθαρής ετικέτας», όπως αυτά της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος. Υπογράμμισε τη σημασία της ανάλυσης των σταθερών ισοτόπων, ως τη μοναδική μέθοδο και ως τον μοναδικό άμεσο τρόπο για την μελέτη και την ανακατασκευή της διατροφής ενός οργανισμού επειδή χρησιμοποιεί ακριβώς τους ιστούς του ίδιου του οργανισμού
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία της προώθηση της καινοτομίας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, στην υιοθέτηση καινοτομικών μεθοδολογικών λύσεων στην παραγωγική διαδικασία προϊόντων και πρώτων υλών, στον προσανατολισμό των επιχειρήσεων σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην κατάρτιση των επιχειρήσεων σε νέες τεχνολογίες για την απόκτηση δεξιοτήτων στις οποίες στηρίζονται οι εθνικές οικονομίες για την αύξηση της παραγωγικότητας τους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνή επίπεδο.
Δείτε επίσης:
Πρωτεΐνες και αμινοξέα, απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή
Έρευνα COVID-19: Προστατευτική η δράση της Μεσογειακής διατροφής
Ποιες είναι οι νέες τάσεις στη διατροφή και την κατανάλωση στην Ελλάδα σήμερα;