Δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία σύγκληση του κονκλαβίου, οι καρδινάλιοι συναντήθηκαν ξανά για να εκλέξουν νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σε μια ιστορική στιγμή για το Βατικανό και εξέλεξαν τον Αμερικανό Ρόμπερτ Πρέβοστ (Πάπας Λέων IV). Η εκλογή διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο σε ηλικία 88 ετών, συνοδεύτηκε –όπως πάντα– από αυστηρούς κανόνες απομόνωσης αλλά και ιδιαίτερα λιτή διατροφή. Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των New York Times στις 7 Μαΐου, οι καρδινάλιοι που συμμετείχαν στη διαδικασία δεν απόλαυσαν ιδιαίτερα γεύματα κατά τη διάρκεια του Κονκλάβιο.
Η λιτότητα των γευμάτων δεν είναι σύμπτωση. Ο Πάπας Φραγκίσκος, γνωστός για την απλότητά του, είχε προσωπικά επηρεάσει το μενού του Βατικανού τα τελευταία χρόνια. Το καθημερινό διαιτολόγιο περιλαμβάνει πιο απλά πιάτα με λαχανικά και όχι τόσο πολλά ζυμαρικά. Η αυστηρότητα, όμως, των γευμάτων ειδικά κατά το Κονκλάβιο ξεκινάει πολλούς αιώνες στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, τον 13ο αιώνα ο Πάπας Γρηγόριος Χ καθιέρωσε έναν πρωτότυπο κανόνα ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εκλογής: αν δεν υπήρχε αποτέλεσμα εντός τριών ημερών, τα γεύματα περιορίζονταν σε ένα ημερησίως. Μετά την όγδοη ημέρα, οι καρδινάλιοι τρέφονταν μόνο με ψωμί και νερό.
Μάλιστα, τα γεύματα είναι τόσο αυστηρά κατά τη διάρκεια του Κονκλάβιο, που για την αποφυγή διαρροής πληροφοριών μέσω κρυμμένων σημειωμάτων απαγορεύεται η κατανάλωση γεμιστών ζυμαρικών όπως ραβιόλι και το ολόκληρο κοτόπουλο. Πράγματι, από τον 16ο αιώνα και έπειτα, τα τρόφιμα που σερβίρονταν άρχισαν να ελέγχονται για την ύπαρξη μυστικών σημειωμάτων, με τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας να εφαρμόζονται στις κουζίνες όπου παρασκευάζονταν τα γεύματα.
Την ίδια περίπου περίοδο, υπήρχαν υποψίες πως κάποιοι καρδινάλιοι που πέθαιναν κατά τη διάρκεια του κονκλαβίου είχαν δηλητηριαστεί μέσω της τροφής. Έτσι, οι καρδινάλιοι καθιέρωσαν ένα σύστημα ελέγχου, στο οποίο εκ περιτροπής κάποιος καρδινάλιο δοκίμαζε το φαγητό. Αν εκείνος που δοκίμαζε το φαγητό δεν εμφάνιζε σημάδια ασθένειας, τότε έτρωγαν και οι υπόλοιποι. Το συγκεκριμένο σύστημα καταγράφεται σε γραπτά κείμενα από τον Μπαρτολομέο Σκάπι.
Αν και οι αυστηρότεροι κανόνες έχουν πλέον ατονήσει, η βασική ιδέα παραμένει: το Κονκλάβιο δεν είναι τόπος απόλαυσης αλλά ευθύνης.
Δείτε επίσης
Τι τρώνε οι καρδινάλιοι μέχρι να εκλέξουν νέο Πάπα