Tα καλύτερα εστιατόρια για το 2025 αναδείχθηκαν κατά την 8η απονομή των FNL Best Restaurant Awards που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (19/5) στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών. Συνολικά, 263 εστιατόρια από ολόκληρη τη χώρα διακρίθηκαν για την αριστεία τους, δημιουργώντας τη λίστα της ελίτ της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος ανέλαβαν για πρώτη φορά το ρόλο των παρουσιαστών. Ο Πάνος Δεληγιάννης, ιδρυτής του The Food and Leisure Guide και εμπνευστής των βραβείων, ανέβηκε στη σκηνή για να καλωσορίσει τους παρευρισκόμενους και να αναδείξει τη σημασία τους.

FNL Awards: Τα καλύτερα εστιατόρια για το 2025

Η φετινή απονομή ανέδειξε εστιατόρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με τις βραβεύσεις να αντικατοπτρίζουν την υψηλή ποιότητα, την καινοτομία και τη φιλοσοφία που καθορίζουν τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Το Etrusco στην Κέρκυρα διατήρησε για ακόμη μια χρονιά την ανώτατη αξιολόγηση τεσσάρων αστεριών.

Στην κατηγορία των τριών αστεριών, αναβαθμίστηκαν φέτος τα Pelagos στο Four Seasons Astir Palace και το The Private Kitchen στο Mandarin Oriental Costa Navarino, ενώ παραμένουν σταθεροί «πυλώνες» της γαστρονομικής σκηνής τα Botrini’s, Delta, Elements, Lauda, Mylos, Selene, Σπονδή, Squirrel και Veritable.

Στην κατηγορία των δύο αστεριών ξεχώρισαν ως νέες προσθήκες το Basegrill στη Γλυφάδα, το Pharaoh, το Makris Athens και το ΝΥΝ ΕΣΤΙ στο ΕΜΣΤ. Συνολικά, 62 εστιατόρια βραβεύτηκαν με δύο αστέρια – εκ των οποίων τα 34 για πρώτη φορά.

Παράλληλα, 189 εστιατόρια απέσπασαν ένα αστέρι, ενώ 25 χαρακτηρίστηκαν ως newcomers και 34 ως new entries, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή ανανέωση και τη δυναμική τάση της ελληνικής γαστρονομίας.

Τέλος, η φετινή The List 2025 ανακοίνωσε τα δέκα εστιατόρια-προορισμούς που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά και πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κανείς. Πιο συγκεκριμένα:

1. Pharaoh, Αθήνα (Νο 3 το 2024)
2. Scorpios Mykonos, Μυκονός
3. Etrusco, Κέρκυρα (Νο 2 το 2024)
4. Manari, Αθήνα
5. Delta Restaurant, Κ.Π.Ι.Σ.Ν. , Αθήνα (Νο 4 το 2024)
6. dex.Silo.01, Dexamenes Hotel, Ηλεία-Πελοπόννησος
7. Papaioannou Restaurant Vouliagmeni, Αθήνα
8. Lygaria, Κέα (Νο 5 το 2024)
9. Zuma Mykonos, Μύκονος
10. Κάβος 1964, Ίσθμια-Πελοπόννησος

Η σημασία της βιωσιμότητας

Φέτος, τα ειδικά βραβεία απέκτησαν ξεχωριστή σημασία, εμπλουτισμένα με νέες θεματικές που φωτίζουν κρίσιμες πτυχές της σύγχρονης γαστρονομίας. Ανάμεσά τους ξεχώρισε το βραβείο Sustainability Award, το οποίο απονεμήθηκε σε συνεργασία με τη Blue Marble στο εστιατόριο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, αναγνωρίζοντας τον πρωτοποριακό του ρόλο και τη σταθερή δέσμευσή του απέναντι σε θέματα βιωσιμότητας.

Ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο ήταν το βραβείο Greek Culinary Ambassador, το οποίο φέτος απονεμήθηκε στον Φίλιππο Χρονόπουλο, σεφ του Palais Royal στο Παρίσι – τον μοναδικό Έλληνα με δύο αστέρια Michelin στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί ορόσημο για την εξωστρέφεια των FNL Awards, σηματοδοτώντας το άνοιγμα τους στο διεθνές κοινό. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, με την προσθήκη πέντε καταξιωμένων διεθνών μελών στην επιτροπή αξιολόγησης, περιλαμβάνοντας διακεκριμένους δημοσιογράφους, influencers και επαγγελματίες από παγκόσμιους θεσμούς.

Η τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών είχε πιο ευέλικτη ροή και μεταδόθηκε για πρώτη φορά ζωντανά μέσω του καναλιού του FNL στο YouTube, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους φίλους της γαστρονομίας να παρακολουθήσουν το γεγονός σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, στην είσοδο της εκδήλωσης, η NBG Pay υποδέχτηκε τους παρευρισκόμενους με ενημέρωση για τις υπηρεσίες της και ειδική προσφορά για τα βραβευμένα εστιατόρια.

Στο Περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών ακολούθησε το καθιερωμένο food party. Ανάμεσα στους σταθμούς γεύσης ήταν το Champagne bar της Moët & Chandon, τα κοκτέιλ από The Macallan και το Campari, τα κρασιά του Chateau d’Esclans, η μπίρα NOAM και ο καφές Taf, τα οποία συνόδευσαν τις νόστιμες προτάσεις των συμμετεχόντων σεφ. Η Trofelia παρουσίασε το δικό της Spanish Corner, ενώ τους μπουφέδες επιμελήθηκαν τα βραβευμένα ΝΥΝ ΕΣΤΙ, Patio και Beefbar Athens. Τα γλυκά επιμελήθηκαν ο Αλέξανδρος Κούφας και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι μπίρα και το κρασί σερβιρίστηκε σε ποτήρια Riedel, ενώ ένα επιβλητικό set φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο μέσα σε μια επιβλητική συστοιχία συντηρητών κρασιών της Masterzen.

FNL Awards: Αναλυτικά η λίστα των βραβευμένων εστιατορίων

4 ΑΣΤΕΡΙΑ
Διατηρεί τέσσερα αστέρια
 Etrusco, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Κέρκυρα

3 ΑΣΤΕΡΙΑ
Κερδίζουν φέτος τρία αστέρια
 Pelagos, Four Seasons Astir Palace, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Βουλιαγμένη) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 The Private Kitchen, Mandarin Oriental Costa Navarino, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Πελοπόννησος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Διατηρούν τρία αστέρια
 Botrini’s, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Χαλάνδρι)
 Delta, Κ.Π.Ι.Σ.Ν. , Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Φάληρο)
 Elements, Canaves Oia Epitome Hotel, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Σαντορίνη
 Lauda, Andronis Boutique Hotel, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Σαντορίνη
 Mylos By The Sea, Εστιατόριο για Ψάρι, Λέρος
 Selene, Katikies Garden, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Σαντορίνη
 Σπονδή, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Παγκράτι)
 Squirrel, The Danai, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Χαλκιδική
 Veritable, Ευρωπαϊκές Κουζίνες, Αθήνα (Νέο Ψυχικό)

2 ΑΣΤΕΡΙΑ
Κερδίζουν φέτος δύο αστέρια
Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηπειρωτική Ελλάδα
 Basegrill, Εστιατόριο για Κρέας, Αθήνα (Γλυφάδα) NEWCOMER
 Brutus Tavern, Εστιατόριο για Κρέας, Αθήνα (Κολωνάκι) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 dex.Silo.01, Dexamenes Seaside Hotel, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Ηλεία-Πελοπόννησος NEW ENTRY
 Gallina, Modern Bistro, Αθήνα (Κουκάκι) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 Kamares, Eagles Resort, Χαλκιδική, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα NEW ENTRY
 Kinjo, Fusion & Ethnic, Αθήνα (Βριλήσσια) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 Makris Athens, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Θησείο) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 ΝΥΝ ΕΣΤΙ, Ε.Μ.Σ.Τ. , Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Συγγρού) ΝΕWCOMER
 Pharaoh, Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα, Αθήνα (Εξάρχεια) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 Salonika, Makedonia Palace Hotel, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Θεσσαλονίκη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 Sense, Athens Was Hotel, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Αθήνα (Κέντρο) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 Χαρούπι, Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα, Θεσσαλονίκη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Νησιά
 Βενετσιάνικο Πηγάδι, Σύγχρονη Διεθνής Κουζίνα, Κέρκυρα ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 Hasika, Γαστροταβέρνα, Ρέθυμνο-Κρήτη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 Lycabettus Restaurant, Σύγχρονη Διεθνής Κουζίνα, Andronis Luxury Suites, Σαντορίνη ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 Melia, Lesante Blu, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Ζάκυνθος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 Meraki Restaurant Mykonos, Cavo Tagoo, Fusion & Ethnic, Μύκονος ΑΝΑΒΘΜΙΣΗ
 Papaioannou Restaurant, Εστιατόριο για Ψάρι, Μύκονος NEWCOMER
 Perivolas Restaurant, Perivolas Hotel, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Σαντορίνη NEWCOMER
 Προσήλιο, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Ζάκυνθος ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
 Yevo, Bill & Coo Suites, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Μύκονος NEWCOMER

Διατηρούν δύο αστέρια
Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηπειρωτική Ελλάδα
 Aleria, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Αθήνα (Μεταξουργείο)
 Anama, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Γιάλοβα Μεσσηνίας
 Andromeda Restaurant, The Danai, Σύγχρονη Διεθνής Κουζίνα, Χαλκιδική
 Basegrill, Εστιατόριο για Κρέας, Αθήνα (Περιστέρι)
 Cookoovaya, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Αθήνα (Ιλίσια)
 CTC, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Μεταξουργείο)
 Δέκα Τραπέζια, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Θεσσαλονίκη
 Hervé, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Πετράλωνα)
 Hytra, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Κέντρο)
 Matsuhisa Athens, Fusion & Ethnic, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
 Μαύρη Θάλασσα, Εστιατόριο για Ψάρι, Θεσσαλονίκη
 Oliviera, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Mandarin Oriental Costa Navarino, Πελοπόννησος
 Over Water, Sani Asterias, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Χαλκιδική
 Papaioannou Restaurant, Εστιατόριο για Ψάρι, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
 Patio, The Margi Hotel, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
 Seeds, Σύγχρονη Διεθνής Κουζίνα, Αθήνα (Ιλίσια)
 Soil, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Παγκράτι)
 Τραβόλτα, Εστιατόριο για Ψάρι, Αθήνα (Περιστέρι)
 The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Διεθνής Υψηλή Γατσρονομία, Χαλκιδική
 Trizoni Exclusive, Εστιατόριο για Ψάρι, Θεσσαλονίκη
 Tudor Hall, King George Hotel, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Αθήνα (Σύνταγμα)
 Vezené Athens, Modern Bistro, Αθήνα (Ιλίσια)

Νησιά
 Alemagou, High End Beach Restaurant, Μύκονος
 Beefbar Mykonos, Εστιατόριο για Κρέας, Μύκονος
 Botrini’s, Katikies Santorini Hotel, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Σαντορίνη
 Cabbanes, Myconian Villa Collection, Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία, Μύκονος
 Cantina, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Σίφνος
 César Meze Bar, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Λίνδος-Ρόδος
 Elemes Cretan Cuisine, Abaton Island Resort & Spa, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Χερσόνησος – Κρήτη
 Galazia Hytra, Summer Senses Hotel, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Πάρος
 Idol, Modern Bistro, Σαντορίνη
 Lygaria, Kea Retreat, Σύγχρονη Διεθνής Κουζίνα, Κέα
 Makris Degustation Restaurant, Domes Miramare Corfu, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Κέρκυρα
 Μαραθιά, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Τήνος
 Μαυρίκος, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Λίνδος-Ρόδος
 Noble Gourmet Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία, Ρόδος
 Noēma, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Μύκονος
 Petra, Canaves Oia Hotel, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Σαντορίνη
 Pomo D’ Oro, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Κέρκυρα
 Scorpios, High End Beach Restaurant, Μύκονος
 Varoulko Santorini, Grace Hotel, Εστιατόριο για Ψάρι, Σαντορίνη

1 ΑΣΤΕΡΙ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κερδίζουν φέτος αστέρι
 Ateno, Αθήνα (Κέντρο) NEWCOMER
 Fresh Restaurant, Elysium Resort & Spa, Ρόδος NEW ENTRY
 Όλυμπος Νάουσα, On Residence, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
 Olvo, Andronis Minois, Πάρος NEW ENTRY
 Pacman, Andronis Arcadia, Σαντορίνη NEW ENTRY
 Pietra Restaurant, Mayor Hotels & Resorts, Κέρκυρα NEWCOMER

Διατηρούν το αστέρι
 7 Steak Lounge, De Sol Hotel & Spa, Σαντορίνη
 Αλμυρίκι, Κορινθία – Πελοπόννησος
 Apiri Greek Eatery, Ηράκλειο – Κρήτη
 Avli, Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα, Ρέθυμνο – Κρήτη
 Baos Mykonos, Myconian Korali Relais & Chateau, Μύκονος
 Βερσαλλίες, Καλαμάτα-Πελοπόννησος
 Bostani, Verina Hotel, Σίφνος
 BUBO, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
 Cremnos, Acro Suites, Αγία Πελαγία-Κρήτη
 Cuvee, Aqua Blu Hotel, Κως
 Elia, Kapsaliana Village Hotel, Καψαλιανά – Αρκάδι Κρήτη
 Flow Dine & Wine, Olea All Suites Hotel, Ζάκυνθος
 Galea, Castello Infinity, Αγία Πελαγία-Κρήτη
 Hellas, Πεύκος-Ρόδος
 Κυρ-Γιάννη Εστιατόριο, Νάουσα-Μακεδονία
 Κοντοσώρος, Ξινό Νερό-Μακεδονία
 Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
 Manna Hotel-Restaurant, Αρκαδία- Πελοπόννησος
 Metropolis Roof-garden, Electra Metropolis Hotel, Αθήνα (Κέντρο)
 Metsovo 1350M., Gran Forest Metsovo, Μέτσοβο
 Mosaico Gastro Wine Bar, Horizon Beach Resort, Κως
 Naos, Σαντορίνη
 Οινοποιείο Σιγάλα, Σαντορίνη
 Old Mill, Elounda Mare, Ελούντα – Κρήτη
 Ορίζοντας, Πλάτανος-Σάμος
 Rendez-Vous, Antigoni Seaside Resort, Χαλκιδική
 Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
 Scala Premium Seafood Bar, Μάταλα-Κρήτη
 Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη
 Vai Palm Beach, Σητεία-Κρήτη
 Φοίνο, Καλαμάτα -Πελοπόννησος
 Ω3, Σίφνος

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κερδίζουν φέτος αστέρι

 Adamia, Canaves Ena, Σαντορίνη NEWCOMER
 Αμπελοστράτες, Ζάκυνθος NEW ENTRY
 Bostani Restaurant, Lesante Cape hotel, Ζάκυνθος NEW ENTRY
 Coozest, Bill & Coo Coast, Μύκονος NEWCOMER
 Eteon, Ρόδος NEW ENTRY
 Κιτς και σ’ έφαγα, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
 Λευτέρης, Λέσβος NEW ENTRY
 Pheia, Pheia Hotel NEW ENTRY
 Santorinia, Σαντορίνη NEWCOMER
 Τρύπας, Αρκιοί NEW ENTRY

Διατηρούν το αστέρι
 Απόμερο, Καρδίτσα-Θεσσαλία
 Αρακλειά, Ηρακλειά
 Βάταλος, Φραγκοκάστελο – Κρήτη
 Γιουβετσάκια, Αθήνα (Γλυφάδα)
 Στου Βασιλαρακιού, Νάξος
 Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο-Μακεδονία
 Elies, Καρδαμύλη Μεσσηνίας -Πελοπόννησος
 Ζέρζοβα, Αρκαδία-Πελοπόννησος
 Ηλίας Ταβέρνα, Ρόδος
 Ηλιομανώλης, Κάννεβος – Κρήτη
 Θωμάς (Ο), Σκλήθρο Φλώρινας-Μακεδονία
 Kalokéri, Αντίπαρος
 Κέδρος, Πάρος
 Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
 Κρίταμον, Αρχάνες – Κρήτη
 Λογάρι, Κάτω Γούβες, Ηράκλειο- Κρήτη
 Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα-Πελοπόννησος
 Λημέρι του Ληστή, Ρόδος
 Μαγειροτεχνείον Παράγκα, Ρόδος
 Μουρτούκαλης-Τα Μπακαλιαράκια, Άργος-Πελοπόννησος
 Ντουνιάς, Δρακώνα – Κρήτη
 Πανόραμα, Ασκύφου – Κρήτη
 Petrino Beach Restaurant, Νάξος
 Τα Πλατάνια, Καστελλόριζο
 Rosa’s, Σαντορίνη
 Santa Pacou, Πάρος
 Σούλης, Άγιοι Θεόδωροι -Πελοπόννησος
 Χάρης, Νάξος
 Ταβέρνα του Οικονόμου (Πετράλωνα)
 Χρύσανθος, Ιωάννινα- Ήπειρος
 Χρυσόστομος, Χανιά – Κρήτη
 Ωρομέδων, Κως

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κερδίζουν φέτος αστέρι
 Almyvita, Χανιά NEWCOMER
 Dionysos, Elounda Beach, Ελούντα-Κρήτη NEW ENTRY
 Mákris, Domes of Elounda, Ελούντα-Κρήτη NEW ENTRY
 Salis wine-bistro, Χανιά NEW ENTRY

Διατηρούν το αστέρι
 GB Roof Garden, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Αθήνα (Σύνταγμα)
 Hygge, Σύρος
 Koukoumi Hotel-Restaurant (Vegan), Μύκονος
 Lio, Μύκονος

MODERN BISTRO
Κερδίζουν φέτος αστέρι
 Ασπασία, Λακωνική Μάνη NEW COMER
 Atopo Bistronomy, Modern Bistro, Καβάλα NEW ENTRY
 Epico, Myconian Deos, Μύκονος NEWCOMER
 Local, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
 Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
 Proveleggios, Αθήνα (Κεραμεικός) NEW ENTRY
 Rick’s Athens, Αθήνα (Κηφισιά) NEWCOMER

Διατηρούν το αστέρι
 Albergo Gelsomino, Κως
 Clochard, Θεσσαλονίκη
 Jerar, Αθήνα (Δάφνη)
 Mákris, Domes White Coast Milos
 Simul, Αθήνα (Κολωνάκι)
 Zurbaran, Αθήνα (Κολωνάκι)

ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
Κερδίζουν φέτος αστέρι
 Λακάνη Μαγειρικό Τεχνουργείο, Ρόδος NEWCOMER
 Μπόμπιρας, Λέσβος NEW ENTRY
 Σέρζα, Λέρος NEWCOMER
 Ταβέρνα των Φίλων, Αθήνα (Κολωνός) NEWCOMER
 Τρυγητής, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY

Διατηρούν το αστέρι
 Άκρα, Αθήνα (Παγκράτι)
 Βασιλικός, Καλλίπολη Πέλλας -Μακεδονία
 Broadway, Κως
 Θamon, Ιωάννινα
 Μαγαζάκι που Λέγαμε (Το), Ιωάννινα
 Mezen, Βόλος
 Mezen Salonica
 Μπλε Καναρίνι, Καλαμάτα
 Peskesi, Ηράκλειο – Κρήτη
 +Τροφή, Θεσσαλονίκη
 Tsiftis gastrokoutouki+, Αθήνα (Ιλίσια)

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ 
Κερδίζουν φέτος αστέρι
 Brasserie de la Bay, Mandarin Oriental Costa Navarino, Πελοπόννησος NEW ENTRY
 Brasserie Lorraine, Αθήνα (Κολωνάκι) NEW ENTRY
 Cabana, Sani Club, Ευρωπαϊκές Κουζίνες, Χαλκιδική NEW ENTRY
 Gorlomi, Αθήνα (Κολωνάκι) NEW ENTRY
 Ora by Ettore Botrini, One & Only Aesthesis, Αθήνα (Γλυφάδα) NEWCOMER
 Pizza Sapienza by Daniele Cason, Mandarin Oriental Costa Navarino, Πελοπόννησος NEW ENTRY

Διατηρούν το αστέρι
 Ifestioni Restaurant, Aressana Hotel, Σαντορίνη
 Il Borro Tuscan Bistro, Elounda Peninsula All Suite Hotel, Κρήτη
 Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
 Monzù, Αθήνα (Κηφισιά)
 Napul’e, Αθήνα (Βάρη)
 Sterna, Kinsterna Hotel, Μονεμβασιά Πελοπόννησος

HIGH END BEACH RESTAURANTS 
Διατηρούν το αστέρι
 Krabo, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
 Nammos, Μύκονος

FUSION & ETHNIC 
Κερδίζουν φέτος αστέρι
 Abra Ovata, Αθήνα (Βουλιαγμένη) NEW ENTRY
 Atole, Αθήνα (Κολωνάκι) NEW ENTRY
 Bond Beach Club, One & Only Kéa Island, Κέα NEWCOMER
 Helios, Four Seasons Astir Palace Athens, Αθήνα (Βουλιαγμένη) NEW ENTRY
 Kinjo Mykonos, Mykonian Naia, Μύκονος NEWCOMER
 RawBata, Αθήνα (Αμπελόκηποι) NEWCOMER

Διατηρούν το αστέρι
 Birdman, Αθήνα (Σύνταγμα)
 Byblos, Μύκονος
 Ex-Machina, Αθήνα (Παγκράτι)
 NYX, Academia Hotel, Αθήνα (Κέντρο)
 Matsuhisa Mykonos, Belvedere Hotel, Μύκονος
 Matsuhisa Paros, Avant Mar, Πάρος
 Matzenta Kuzina Del Sol, Χανιά – Κρήτη
 Sushimou, Αθήνα (Σύνταγμα)
 Tahir, Mandarin Oriental Costa Navarino, Πελοπόννησος
 Zuma Mykonos, Μύκονος

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ 
Κερδίζουν φέτος αστέρι
 Γραβάδικα (Τα), Σιάτιστα-Μακεδονία NEW ENTRY
 Douma Vital Farm, Λάρισα NEW ENTRY
 Manari, Αθήνα (Κέντρο) NEWCOMER

Διατηρούν το αστέρι
 Beefbar Athens, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
 Beefbar, Andronis Arcadia Hotel, Σαντορίνη
 Βεργιώτικο, Βέροια
 Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη
 Drakoulis Dry & Raw, Αθήνα (Βούλα, Κολωνάκι)
 Εβίβα, Κορινθία-Πελοπόννησος
 Κρεοπωλείον 29, Καλαμάτα
 Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη
 Τηλέμαχος Athens, Αθήνα (Σύνταγμα)

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ 
Κερδίζουν φέτος αστέρι
 Atelier Papaioannou, Αθήνα (Σύνταγμα) NEWCOMER
 Ιώδιο, Αθήνα (Κολωνάκι) NEWCOMER
 Ουζερί Aegeon, Grand Resort Lagonissi, Αθήνα (Λαγονήσι) NEW ENTRY
 Ψαρόγιαννος, Sani Marina, Χαλκιδική NEW ENTRY
 ΨΙ by Mezen, Θεσσαλονίκη NEWCOMER

Διατηρούν το αστέρι
 Akti, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
 Αλλού Γυαλού, Σύρος
 Άργουρα, Αθήνα (Τζιτζιφιές)
 Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος
 Bluefish, Αθήνα (Βουλιαγμένη)
 Blue Oyster, Πάρος
 Bony Fish Seafood Restaurant, Abaton Island Resort & Spa, Χερσόνησος – Κρήτη
 Δουράμπεης, Αθήνα (Πειραιάς)
 Θαλασσάκι, Τήνος
 Κάβος 1964, Ίσθμια
 Μαρίνα, Χαλκιδική
 Mario Restaurant & Farm, Πάρος
 Marrone de Milos, Μήλος
 Milos, Αθήνα (Σύνταγμα)
 Νόμπελος, Ζάκυνθος
 Ουζερί Σκοτάδης, Αίγινα
 Papaioannou Restaurant, Αθήνα (Πειραιάς, Κηφισιά)
 Piscis, Αθήνα (Πειραιάς)
 Saradari Fish Restaurant, Λιμένας Χερσονήσου – Κρήτη
 Sea Rock Paros, Πάρος
 Trizoni Sea Treasures, Χαλκιδική
 Varoulko Seaside, Αθήνα (Πειραιάς)
 Χιώνα, Χιώνα – Κρήτη

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Βραβείο Συνολικής Προσφοράς
Ζαφείρης Τρικαλινός

Βραβείο Προσφοράς στην Τοπική Παράδοση
Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης

Culinary Hero
Σωτήρης Ευαγγέλου

Chef of the Year
Παναγιώτης Γιακαλής

Greek Culinary Ambassador
Φίλιππος Χρονόπουλος

Pastry Chef of the Year
Αλέξανδρος Κούφας

Rising Star by The Macallan
Φίλιππος Σταμπουλής

Artisan of the year by μ. Artisan Water
Γρηγόρης Χέλμης

Best Culinary Destination (Hotel)
Mandarin Oriental, Costa Navarino

Restaurant manager of the year
Νίκος Χατζηπέτρος

Best Service
Matsuhisa Athens

Καλύτερο μπαρ εστιατορίου
Αθηναϊκή Ταράτσα

Wine program of the year
Λίθοινον, Αθήνα (Σαρωνίδα)
Salis, Χανιά-Κρήτη

Best guilty pleasures of the year
Hanky Panky

Sustainability Award by Blue Marble
Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Νάουσα

Finalists
Peskesi, Ηράκλειο Κρήτης
Makris Athens, Αθήνα
NYN ESTI, Αθήνα
Pomo d’ Oro, Κέρκυρα

Δείτε επίσης:

Ζohόs: Μια σύγχρονη απόδοση της πεντανόστιμης ελληνικής κουζίνας

8 επιλογές για καλό φαγητό κοντά στη θάλασσα στη Γλυφάδα