Στη Σαντορίνη, εκεί που η γη, ο άνεμος και το ηφαίστειο γράφουν την ιστορία μέσα από τα αμπέλια βρίσκεται το Rizes Gastro Taverna. Ο χώρος, αφιερωμένος στη γαστρονομική εμπειρία, συνδέει το παρελθόν και το παρόν μέσα σε ένα παλιό πέτρινο κελάρι, που εμφανίστηκε σχεδόν σαν αποκάλυψη κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου, όπου κάποτε βρισκόταν το Sphinx.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2024, η ομάδα του Rizes ήρθε αντιμέτωπη με μια έκπληξη: ένα καλά διατηρημένο υπόγειο κελάρι, γεμάτο φιάλες που μαρτυρούσαν δεκαετίες αγάπης για το κρασί. Παλαιωμένα Vinsanto, σπάνια Νυχτέρι, αλλά και φιάλες από κορυφαίους ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες ήρθαν στην επιφάνεια, όχι μόνο ως πολύτιμες οινικές αναφορές, αλλά και ως μέρος μιας ζωντανής ιστορίας. Αυτό το κελάρι δεν έγινε απλώς έκθεμα. Μετατράπηκε σε κεντρικό άξονα μιας νέας εμπειρίας, που ενώνει τη γευσιγνωσία με την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.
Σαντορινιά γη, κρασί με χαρακτήρα
Η συλλογή του κελαριού δίνει έμφαση στην πλούσια οινική παράδοση της Σαντορίνης. Κρασιά όπως το Vinsanto και το Νυχτέρι –δύο ποικιλίες που κουβαλούν τον πυρήνα της τοπικής οινοποιητικής κληρονομιάς– βρίσκονται στο επίκεντρο. Ονόματα-ορόσημα του νησιού, όπως ο Αργυρός, ο Σιγάλας, ο Χατζηδάκης και ο Καραμολέγκος, δίνουν το στίγμα τους μέσα από τις ετικέτες που φιλοξενούνται στον χώρο. Καθένας από αυτούς εκπροσωπεί διαφορετική φιλοσοφία, αλλά μοιράζεται την ίδια αφοσίωση στον σαντορινιό αμπελώνα.
Η συλλογή δεν περιορίζεται στη Σαντορίνη. Στο κελάρι βρίσκονται φιάλες από κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς όπως ο Γεροβασιλείου, το Κτήμα Alpha και ο Χατζημιχάλης, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον πλούτο της ελληνικής οινοπαραγωγής. Από το Ξινόμαυρο της Βόρειας Ελλάδας μέχρι το Ασύρτικο που ταξιδεύει εκτός συνόρων, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει μέσα από το ποτήρι του τον αμπελώνα ολόκληρης της χώρας.
Και για τους λάτρεις του διεθνούς κρασιού, το Rizes φροντίζει να συμπεριλάβει και μια επιλεγμένη λίστα από παλαιωμένα Bordeaux, ιταλικές και ισπανικές ετικέτες, καθώς και γαλλικές σαμπάνιες όπως η Dom Pérignon και η Armand de Brignac – προσθέτοντας μια διακριτική νότα πολυτέλειας. Η εμπειρία δεν περιορίζεται στην απλή παρατήρηση. Το κελάρι του Rizes έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως χώρος ζωντανής αλληλεπίδρασης με τον επισκέπτη. Διοργανώνονται γευσιγνωσίες κρασιού, με δυνατότητα συνδυασμού με το μενού του εστιατορίου, ενώ σύντομα αναμένονται και ειδικές εμπειρίες ελαιολάδου, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε μια ολιστική γαστρονομική διαδρομή μέσα από τις γεύσεις του τόπου.
Με την ανάδειξη αυτού του μοναδικού κελαριού, το Rizes Gastro Taverna εδραιώνεται όχι μόνο ως χώρος γαστρονομίας αλλά και ως ένα νέο σημείο συνάντησης της τοπικής κουλτούρας με τον σύγχρονο ταξιδιώτη. Ο χώρος λειτουργεί ως ένα ζωντανό κύτταρο του νησιού – μια εμπειρία που συνδυάζει τη φιλοξενία, την αισθητική και τη βαθιά σχέση του τόπου με το κρασί.
info
Rizes Gastro Taverna, Σαντορίνη. Ωράριο: Καθημερινά 18:00 – 01:00, τηλ. 22860 21885. Περισσότερες πληροφορίες στο www.rizessantorini.com