Ολοκληρώθηκε η 10η και επετειακή διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA, που πραγματοποιήθηκε στις 8, 9 και 10 Μαΐου 2025 στα Χανιά Κρήτης. Τα συνολικά αποτελέσματα και τα Ειδικά Βραβεία του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 23 Μαΐου, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του διαγωνισμού.

Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής

Η φετινή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 30 κριτές (20 διεθνείς από 13 χώρες και 10 Έλληνες), απένειμε φέτος 49 διπλά χρυσά μετάλλια (9 σε ελληνικά ελαιόλαδα), 171 χρυσά μετάλλια (50 σε ελληνικά), 115 αργυρά μετάλλια (61 σε ελληνικά) και 84 χάλκινα μετάλλια (55 σε ελληνικά).

Ως κορυφαίο ελαιόλαδο, Best of Show, αναδείχθηκε –για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά– το Marcum Coratina (από την ποικιλία ελιάς Κορατίνα), της εταιρείας Marcum Olive, από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Τα ειδικά βραβεία

Το βραβείο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο, δόθηκε στο Laconiko (από την ποικιλία ελιάς Κορωνέικη) της ομώνυμης εταιρείας από τη Λακωνία. Το ίδιο ελαιόλαδο αναγνωρίστηκε και ως το κορυφαίο παγκοσμίως ελαιόλαδο από Κορωνέικη, τη σημαντικότερη ελληνική ποικιλία ελιάς και την τρίτη πιο φυτεμένη στον κόσμο.

Ειδικά βραβεία για άλλες σημαντικές ελληνικές ποικιλίες:

  • Κολοβή: Polykarpos Dimitra, από τη Λέσβο.
  • Λιανολιά Κερκύρας: Mavroudis Au Premium, της εταιρείας Μαυρούδης Corfu Family Olive Oil, από την Κέρκυρα.
  • Μανάκι: Liogēnnito Μανάκι, από την Αργολίδα.
  • Μεγαρίτικη: Maleas Estate Organic Monovarietal Megaritiki, από τη Δράμα.
  • Τσουνάτη: Pamako Premium Mountain Organic Monovarietal Tsounati, από τα Χανιά, της εταιρείας Ανδρουλάκης Ευτύχιος.
  • Χονδροελιά Χαλκιδικής: Thallon, από τη Χαλκιδική.

Ειδικά βραβεία για τα καλύτερα ελαιόλαδα ανά περιοχή της Ελλάδας:

  • Θράκη: Ages Βιολογικό, ποικιλίας Μάκρης, από την Κύκλωπας Ελαιοτριβείο Αργύρη Κελίδη.
  • Μακεδονία: Άργιλος V Fruity, από Πετροελιά & Λευκολιά Σερρών (50%-50%), της εταιρείας Άγκριστον.
  • Ηπειρος: Ποίημα Βιολογικό Κασσωπαία Χώρα, από Λιανολιά Πρεβέζης, της Poiema Organic Olive Oil.
  • Νησιά Ιονίου: Mavroudis Au Premium (βραβεύτηκε και ανά ποικιλία, όπως πιο πάνω).
  • Θεσσαλία: Patistis Organic, από την ποικιλία Αμφίσσης, των Ελαιώνων Πατιστής.
  • Στερεά Ελλάδα: Κτήμα Τομπάζη, ποικιλίας Κορωνέικη, από την εταιρεία Ελαιώνες Τομπάζη.
  • Πελοπόννησος: Laconiko (βραβευμένο και σε άλλες κατηγορίες).
  • Νησιά Αιγαίου: Olvia Βιολογικό, από Αδραμιτινή 80% & Κολοβή 20%, της εταιρείας Τζωρτζής Μιχαήλ.
  • Κρήτη: Terra Creta Grand Cru, 100% Κορωνέικη Χανίων, της εταιρείας Μέλισσα-Κίκιζας.

Το καλύτερο ελληνικό βιολογικό ελαιόλαδο ήταν το Olive Poem από τη Λακωνία, ενώ καλύτερο αρωματισμένο ελαιόλαδο αναδείχθηκε το Laconiko Citrus Habanero, με μοσχολέμονο και πιπεριά χαμπανέρο.

Το φετινό ρεκόρ συμμετοχών

Η φετινή διοργάνωση σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, με 640 συμμετοχές από 25 χώρες. Από αυτές, 305 ήταν από την Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 52,5% από 24 χώρες Ευρώπης, Ασίας, Αμερικής και Αφρικής. Η Ισπανία κατέλαβε την πρώτη θέση στις διεθνείς συμμετοχές (14,5%), ενώ ακολούθησαν η Τουρκία (7,5%), η Ιταλία (6%), η Πορτογαλία (5%), το Ισραήλ (4,5%) και οι ΗΠΑ (3%).

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο γεγονός ότι ελαιόλαδα από το Ουζμπεκιστάν, το Μαυροβούνιο και τη Μαλαισία συμμετείχαν για πρώτη φορά στον διαγωνισμό.

Το ελαιόλαδο από τη Κρήτη στο επίκεντρο

Τα Χανιά και οι όμοροι δήμοι αποτέλεσαν ιδανικό σκηνικό για τη φετινή επετειακή διοργάνωση, με την παράδοση, την αυθεντικότητα και τη φιλοξενία να αφήνουν εξαιρετικές εντυπώσεις στους ξένους και Έλληνες συμμετέχοντες. Παράλληλες δράσεις, όπως η «Έκθεση Τοπικών Ελαιολάδων» και η στρογγυλή τράπεζα «Εξάγω Ελαιόλαδο», ανέδειξαν τον εξωστρεφή χαρακτήρα και τη στήριξη παραγωγών που χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό.

Η αυλαία του ATHENA 2025 πέφτει το Σάββατο 7 Ιουνίου με την Τελετή Απονομής Βραβείων στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία Ελλήνων και ξένων ελαιοπαραγωγών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί και η πόλη που θα φιλοξενήσει την 11η διοργάνωση το 2026.

Ο φετινός διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ ήταν συνεργασία των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που εμπλέκονται με το ένα ή τον άλλο τρόπο με την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, το Επιμελητήριο Χανίων, οι Δήμοι Χανίων, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά και Σφακίων, η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης και ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Η δράση εντάσσεται στο έργο «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026».