Αβέβαιο είναι το μέλλον για τους αγρότες της Ιταλίας, που πλήττεται από έντονη ξηρασία, με την βόρεια Λομβαρδία να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα αποθέματα νερού μειώνονται στην γειτονική χώρα, η οποία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών. Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν, ότι το νερό που χρησιμοποιείται στη γεωργία ενδέχεται να εξαντληθεί πριν από το τέλος του Ιουλίου, ενώ οι εργάτες γης κάνουν ότι μπορούν να διατηρήσουν τις καλλιέργειες ζωντανές.

«Τα τελευταία αποθέματα για τη γεωργία εξαντλούνται και δεν μπορούν να διαρκέσουν μετά τις 25 με 30 Ιουλίου», είπε ο Ατίλιο Φοντάνα, κυβερνήτης της Λομβαρδίας, σε συνέντευξη Τύπου στο Μιλάνο την Τρίτη. «Δυστυχώς, το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να αρχίσει να βρέχει ξανά» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Αν δεν βρέξει τις επόμενες μέρες, η παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμό με τον καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη αυτό το διάστημα, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Στη λεκάνη της αλπικής λίμνης Idro τα επίπεδα είναι πάντα χαμηλά, ενώ οι λίμνες Maggiore, Garda και Como εξακολουθούν να έχουν αποθέματα, που όμως θα διαρκέσουν μόνο για λίγες ημέρες. Παράλληλα, τα επίπεδα στον ποταμό Πάδο έχουν πέσει τόσο χαμηλά που το θαλασσινό νερό έχει αρχίσει να κατευθύνεται προς την ενδοχώρα, βλάπτοντας ακόμα περισσότερο τις καλλιέργειες.

Αν και η Ιταλία είναι συνηθισμένη στις ξηρασίες, Ιταλός αξιωματούχος τόνισε στις αρχές Ιουλίου ότι είναι τρομακτική η διάρκεια και το μέγεθος της κρίσης. Τον χειμώνα που προηγήθηκε, δεν χιόνισε και σε ορισμένες περιοχές δεν έβρεξε επί 4 μήνες.

Σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση και υπάρξει καταστροφή των καλλιεργειών, οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές, τόσο σε επίπεδο κλίματος, αλλά σε επίπεδο επισιτιστικής κρίσης.

Φωτογραφίες: Piero Cruciatti / AFP