Ομάδα Καναδών, Ευρωπαίων, Αμερικανών και Γεωργιανών επιστημόνων και αρχαιολόγων ανακάλυψαν σε δύο νεολιθικούς οικισμούς περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τυφλίδας μεγάλα πήλινα δοχεία στων οποίων το εσωτερικό βρέθηκαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη κρασιού, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται στα 8.000 χρόνια.
Σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), αναφέρεται ότι το κάθε δοχείο έχει ύψος και διάμετρο 80 και 40 εκατοστά αντίστοιχα ενώ κάποια από αυτά απεικονίζουν έναν άντρα που χορεύει (πιθανότατα μεθυσμένος). Σημειώνεται ότι παρόμοια πιθάρια χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στη Γεωργία για τη ζύμωση του κρασιού. Μέχρι σήμερα οι αρχαιότερες ενδείξεις οινοποιΐας είχαν βρεθεί σε κεραμικά ηλικίας περίπου 7.000 έως 7.500 ετών από τα όρη του Ζάγρου στο βορειοδυτικό Ιράν (5400 έως 5000 π.Χ.). Επίσης, στην Κίνα έχουν ανακαλυφθεί ίχνη κρασιού όχι από αμπέλια, αλλά από ρύζι, μέλι και φρούτα, που χρονολογούνται στα 7.000 έτη.
Οι ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη στις περιοχές ανασκαφών Γκανταχρίλι Γκόρα και Σουλαβέρις Γκόρα, με επικεφαλής στον Στέφεν Μπατιούκ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσαν ότι «πρόκειται για το αρχαιότερο παράδειγμα καλλιέργειας άγριου ευρασιατικού αμπελιού με αποκλειστικό στόχο την παραγωγή κρασιού». Τέλος, σημαντική ιστορικά είναι και η επισήμανση Μπατιούκ ότι το ευρασιατικό αμπέλι, από το οποίο σήμερα παράγεται το 99,9% του κρασιού παγκοσμίως, έχει τις ρίζες του στην περιοχή του Καυκάσου.
Δείτε επίσης
Τι super foods έπαιρναν οι Θεοί του Ολύμπου;
Τι έτρωγαν καθημερινά οι Αρχαίοι Έλληνες;