Ο διάσημος σεφ και εστιάτορας Αλμπέρ Ρου «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών στις 4 Ιανουαρίου. Μαζί με τον αδερφό του Μισέλ, που πέθανε πέρυσι, ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της γαλλικής κουζίνας στη Βρετανία.
Στο Λονδίνο, το πολυβραβευμένο εστιατόριό τους, το Le Gavroche, έγραψε ιστορία όταν έγινε το πρώτο εστιατόριο στη Βρετανία, το οποίο απέσπασε ένα αστέρι Michelin και επίσης, το πρώτο που βραβεύτηκε με τρία αστέρια το 1982. Σύμφωνα μάλιστα με το γαλλικό γαστρονομικό οδηγό, ο Ρου ήταν ο πατέρας της βρετανικής εστιατορικής σκηνής». Το εστιατόριο έγινε εξαιρετικά δημοφιλές συνδυάζοντας δημιουργικά την υψηλή κουζίνα με μία διαφορετική μετάφραση σπιτικών συνταγών, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις αρχές της γαλλικής κουζίνας. Πλέον, ο γιος του Μισέλ Ρου ο νεαρότερος διατηρεί την επίβλεψη του Le Gavroche. Σε σχετική δήλωσή του ανέφερε: «Ο πατέρας μου ήταν μέντορας για τόσο κόσμο στη βιομηχανία της φιλοξενίας και αληθινή έμπνευση για όλους, συμπεριλαμβανομένου και εμού».
Η κουζίνα των Αλμπέρ και Μισέλ Ρου ήταν σημείο αναφοράς όπου έθεσαν τις μαγειρικές τους βάσεις σεφ που καθιερώθηκαν στη βρετανική γαστρονομική σκηνή από το 1980. Εκεί μάθαιναν τις βασικές αρχές της γαλλικής κουζίνας, που θριάμβευσε παγκοσμίως τον 20ό αιώνα. Διάσημοι μάγειρες όπως ο Γκόρντον Ράμσεϊ και ο Μάρκο – Πιέρ Ουάιτ, μαθήτευσαν στο Le Gavroche, οι οποίοι μάλιστα, μετά την είδηση του θανάτου του Ρου, τον χαρακτηρισαν «θρύλο που καθιέρωσε τη γαστρονομία στη Βρετανία» και έναν άνθρωπο που «έγραψε ιστορία».
Ο Ρου γεννήθηκε στη Σαόν ε Λουάρ και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην εστίαση ως ζαχαροπλάστης σε ηλικία 14 ετών. Τέσσερα χρόνια μετά, έκανε ένα πέρασμα από το Μπερκσάιρ, όπου εργάστηκε στο αγροτόσπιτο της Λαίδης Νάνσυ Άστορ και ένα χρόνο μετά βρέθηκε στη γαλλική πρεσβεία του Λονδίνου και στη συνέχεια στη βρετανική πρεσβεία του Παρισιού ως σεφ. Στα επόμενα χρόνια τα αδέρφια Μισέλ και Αλμπέρ Ρου άνοιξαν διάφορες επιχειρήσεις όπως τα Le Poulbot, Roux at the Landau και τα Chez Roux, στήνοντας μια γαστρονομική αυτοκρατορία σε Αγγλία και Σκωτία. Ωστόσο, κορυφαίος προορισμός μέχρι σήμερα παραμένει το Le Gavroche, που από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του προσέλκυε προσωπικότητες όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Άβα Γκάρντνερ, ακόμα και η βασίλισσα της Αγγλίας τους επισκεπτόταν τακτικά. To 1984 καθιέρωσαν σειρά υποτροφιών προσφέροντας εκπαίδευση σε χιλιάδες σπουδαστές μαγειρικής ενώ το 2006, η συνολική προσφορά τους στον κόσμο της γαστρονομίας αναγνωρίστηκε με ομώνυμο βραβείο από τον θεσμό των World’s 50 Best Restaurants.
Φωτογραφία: ADRIAN DENNIS / AFP / VISUALHELLLAS.GR
Δείτε επίσης
Μισέλ Ρου: Ποιος ήταν ο θρύλος της «νέας κλασικής» κουζίνας
Αντίο «Κύριε Paul»: Πέθανε ο Paul Bocuse, ένας από τους μεγαλύτερους σεφ όλων των εποχών
Πέθανε ο Joël Robuchon, ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin