Η δροσερή γεύση ενός παγωμένου ποτού είναι αναμφισβήτητα ελκυστική, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλοί επιλέγουν την κατάψυξη ως γρήγορη λύση για να σερβίρουν παγωμένα τα αγαπημένα τους αλκοολούχα ποτά, ωστόσο η πρακτική αυτή δεν είναι πάντα ιδανική — και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένη γεύση του ποτού. Μάλιστα, όπως θα δείτε παρακάτω ορισμένα αλκοολούχα ποτά, όχι μόνο δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη, αλλά χάνουν και τη γεύση τους.
Ποια αλκοολούχα ποτά δεν αντέχουν στην κατάψυξη;
Gin: Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες χαλούν τα αρώματα του ποτού και μειώνουν τη γευστική του ένταση. Μάλιστα, προτείνεται να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου. Πάντως, αν θέλετε να το παγώσετε καλύτερα να το βάλετε στο ψυγείο.
Τεκίλα: Αν και η τεκίλα δεν παγώνει εντελώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τής σε αλκοόλ, η ψύξη μειώνει τα αρώματα της και αν παραμείνει μακροπρόθεσμα στην κατάψυξη θα χάσει τελείως την πολυπλοκότητα που τυχόν να έχει.
Ουίσκι, ρούμι και κονιάκ: Τα ποτά με σκούρο χρώμα θολώνουν όταν μπαίνουν στην κατάψυξη και χάνουν από τη γεύση τους, πιο ιδιαίτερα αρώματα. Πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν πώς αν έχετε πληρώσει ακριβά ένα αλκοολούχο ποτό, καλό είναι να το κρατήσετε εκτός της κατάψυξης.
Ποια αλκοολούχα ποτά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη;
Βότκα: Χάρη στη γεύση της, σερβίρεται ιδανικά παγωμένη. Παρόλ’ αυτά η υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία για παρατεταμένο διάστημα μπορεί να οδηγήσει στο να χαθούν πιο ιδιαίτερα αρώματά της.
Ορισμένα «έτοιμα» κοκτέιλ: Υπάρχουν έτοιμα κοκτέιλ που μπορούν να μπουν στην κατάψυξη πριν το σερβίρισμα, ώστε το κοκτέιλ να είναι παγωμένο, χωρίς να αραιώσει από την προσθήκη πάγου. Πάνω στη συσκευασία τους υπάρχει πάντα αναφορά για το αν μπαίνει ή όχι στην κατάψυξη.
Και αν όχι στην κατάψυξη τότε που μπορούν να μπουν;
Ειδικοί συμφωνούν ότι αν θέλετε να απολαμβάνετε ένα αλκοολούχο ποτό δροσερό αλλά όχι αλλοιωμένο, η λύση βρίσκεται στο να χρησιμοποιείτε το ψυγείο ή κάποιο ειδικό ψυγείο όπως είναι ο συντηρητής κρασιών. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγωμένα ποτήρια ή μεγάλους παγοκύβους που λιώνουν αργά, χωρίς να αραιώνουν το ποτό γρήγορα.
Δείτε επίσης